dsc_0272

Aromatična olja so v zdravilne namene najprej uporabljali na Kitajskem. Tudi oče medicine Hipokrat je že odkril zdravilne učinke rastlin. Aromaterapijo, kot jo poznamo danes je po naključju odkril francoski kemik, ki si je pozdravil gnojno opeklino s sivkino esenco.

Kaj pravzaprav je aromaterapija ?

To je terapija s pomočjo eteričnih olj. Z eteričnim oljem lahko izvajamo masažo, ga inhaliramo ali si pripravimo kopel ali pa ga nakapamo v čajno lučko.

Z masažo lahko dosežemo sprostitev telesa in duha.

Kaj so eterična olja?

Eterična olja so majhne maščobno aromatične kapljice, pridobljene iz rastlin in cvetov. Najpogostejša oblika pridobivanja je s pomočjo parne destialcije. Zanimiv je podatek da za dva litra olja potrebujemo kar 70 kg rastlin.

Kako uporabljamo eterična olja?

Eteričnih olj ne smemo uporabljati nerazredčenih. Mešamo jih z večnamenskimi nosilnimi olji, kot so na primer marelično, sončnično, mandljevo ali olivno olje, ali pa s specialnimi nosilnimi olji kot so sezamovo olje, jojobino olje ali olje pšeničnih kalčkov.

Eterično olje samo ali v kombinaciji z drugimi eteričnimi olji, torej mešamo s temelnjimi olji. Glede na naše potrebe in želje izberemo pravilno mešanico.

Zakaj uporabljamo aromaterapijo?

Za izvine, izpahe, otekline je primerna kamilica, ko po športnih naporih ostanemo brez energije izberemo lahko limonsko travo, bergamotka lajša depresijo, evkaliptus zmanjšuje bolečino v prsih, jasmin deluje antidepresivno in lajša boleče menstruacije, mišično utrujenost odpravlja brin, za odvajanja mlečne kisline in za utrujene noge je primerna poprova meta, vnete mišice lahko umiri žajbelj, rožno olje pa deluje proti depresiji in povzroča lepše sanje. To je le nekaj zdravilnih učinkov zelišč in rastlin.

Vonjave zaznavamo s tistim delom možganov, ki so povezana s čustvi, zato nam prijeten vonj in aromaterapija lahko polepšata dan.

Blanka koščak Tivadar, dipl.fiziot.,

pnf in cyriax terapevt

http://www.fizioterapija-mediko.si

»Breme« na ramenih
Avtomatski defibrilatorji v Sloveniji