Hiter tempo življenja, stres in pretežno sedeč ali stoječ položaj, našo hrbtenico postavljajo v otežen položaj. Ob takem življenju se hitro pojavijo bolečine v hrbtu in vratu, ki pomembno vplivajo na našo sposobnost izvajanja vsakodnevnih aktivnosti.

Bolečine v vratu in hrbtu lahko omejijo našo sposobnost gibanja.

Če ne naredimo nič, da bi bolečino omilili in odpravili, se ta povečuje, širi in še bolj omejuje naše sposobnosti. To je posledica dejstva, da se mišice okoli območja bolečine napnejo z namenom varovanja območja bolečine. To še dodatno omeji naše gibanje in vodi v druge težave, tudi hud glavobol.

Bolečine v vratu in hrbtu vplivajo na celoten potek življenja posameznika – tudi spanec. V fazi najglobljega spanca se vaše mišice povsem sprostijo, to je tudi čas, ko telo sprosti človeški rastni hormon. V primeru, ko vaš spanec motijo hude bolečine se slednji ne more sproščati, to pa pomeni, da se vaše telo ne more regenerirati. Rešitev bolečini se torej še bolj oddalji.

In kateri so pravzaprav vzroki za pojav bolečin? Ponavadi gre za sočasno delovanje več različnih vzrokov, med temi izpostavljamo: nepravilno dvigovanje težkih predmetov, slabo držo, poškodbe (na primer pri športnih dejavnostih), prekomerno telesno maso in kajenje. Vsakodnevno sedenje za računalnikom v službi, gledanje v ekran mobitela na poti iz službe ter sedenje na kavču pred televizijo so praksa številnih posameznikov, zato ne preseneča dejstvo, da so kronične bolečine v hrbtu in vratu med vodilnimi vzroki za bolniške staleže po svetu.

Kronične bolečine v vratu in hrbtu lahko postanejo resna težava. Pomembno pa je zavedanje, da vsaka napetost in bolečine še ne pomenijo kroničnega stanja. Tehnike, ki jih lahko uporabite za hitro sprostitev napetih območij so različne. Med tehnike »prve pomoči« pri bolečinah zagotovo sodijo hladni obkladki. Te lahko predstavlja enostavno v plastično vrečko ali brisačo zavit led ali pa kar paket zamrznjene zelenjave – karkoli ledenega torej. Hladne obkladke položite na boleče mesto in počakajte, da začutite sprostitev napetosti. Če so bolečine prehude vzemite protibolečinske tablete.

V primeru, da se soočate s kroničnimi bolečinami v hrbtu in vratu je pomembno, da temu prilagodite svoje delovno okolje. Pri tem je najpomembneje, da se pri sedenju počutite kar se da udobno. To dosežete tako, da pri sedenju podprete spodnji del hrbta. Prav nepravilna podpora tega dela hrbta je namreč glavni vzrok za bolečine, ki jih čutite. Če je le mogoče, uporabljajte stol, ki omogoča prilagoditve podpore glede na vašo hrbtenico. Če prilagajanje stola ni mogoče, pa lahko delovno okolje prilagodite na način, ki bo za vas najbolj ugoden. Če torej stola ne morete prilagajati, lahko med hrbet in stol položite blazino, ki bo vašemu hrbtu nudila potrebno podporo. Prav tako lahko pri podpori pomaga naslonjalo za noge. Pomembno je, da prilagodite višino vašega stola na način, ki bo omogočal tipkanje, pri tem pa bosta vaše zapestje in podlahtnica roke vzporedno poravnana s tlemi.

Vaša stopala naj bodo med sedenjem ves čas na tleh. To vam bo omogočilo držo hrbta v nevtralnem položaju ter ugodno vplivalo na vaše telo. Pomembno je, da se izogibate križanju nog, saj to povzroči manj optimalen položaj hrbta in poveča nelagodje in bolečino. Prilagodite tudi lego računalnika in zaslona, slednji naj bo v višini oči in oddaljen približno za dolžino vaše roke. Vsi pripomočki, ki jih med delom potrebujete naj bodo čim bližje dosega vaših rok, saj boste na ta način ohranjali pravilno pozicijo telesa med sedenjem.

Če vaše delo zajema dolgotrajno sedenje, si vzemite krajša obdobja za raztezanje mišic in preprečevanje pojava bolečin. V kolikor vam delo omogoča, si vsako uro vzemite 5 minut za krajši sprehod. Slednjega lahko opravite tudi v času malice, ko lahko opravite tudi več razteznih vaj. Druga možnost v času malice zajema stojo, pri čemer napnete trebušne mišice in jih držite napete približno 10 sekund.

[wp_ad_camp_1]

V nadaljevanju vam predstavljamo si oglejte nekaj osnovnih razteznih vaj, ki jih lahko opravite tudi v službi.

Za težave s kroničnimi bolečinami v vratu in hrbtu niso odgovorni zgolj računalniki in ostale naprave kot so na primer telefoni. Ves čas se namreč soočamo s situacijami v katerih s slabo držo vplivamo na pojav bolečin. Tako je med hojo pomembno, da hodimo vzravnano in ramen ne nagibamo preveč naprej niti nazaj. Prav tako mora biti vzravnana tudi hoja. Pri dvigovanju bremen pa je pomembno, da breme dvignemo tako, da počepnemo in z ves čas zravnano držo dvignemo breme iz počepa.

Pravilno izvajanje opravil je ključnega pomena!

Avtorica: Mojca Strgar, dipl. biol (UN)

Literatura:

https://www.healthline.com/health/deskercise#arms

https://www.wikihow.com/Sit-at-Work-If-You-Have-Back-Pain

https://blog.paleohacks.com/stretches-that-eliminate-the-damage-of-sitting/#

https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/fixing-upper-back-and-neck-pain#stretches