187Bolečine v malih sklepih rok so pogosta težava tako mlajše, kot tudi starejše populacije. pravilna diagnostika, način življenja, preventiva in terapija lahko v veliki meri pripomorejo k zmanjšanju ali celo odpravljanju težav.

Skupine najpogostejših revmatičnih bolezni so:

Osteoartroza sklepov (Bolečine, ki se z leti pojavijo v najbolj obremenjenih sklepih, so posledica povečane aktivnosti hrustančnih celic, hondrocitov. Hrustanec postane tanjši in manj odporen proti obremenitvam ter začne pokati.

Okvare nastanejo zaradi treh glavnih razlogov: poškodbe, povečane ali nepravilne obremenitve in nestabilnosti sklepov oziroma ohlapnosti vezi.

Pogosta je jutranja okorelost, ki pa nasprotno od revmatoidnega artritisa, s katerim jo laiki velikokrat zamenjajo, mine v manj kot pol ure. Od drugih sklepnih obolenj se razlikuje po tem, da sklep večinoma na otip ni toplejši in so laboratorijski kazalci vnetja nizki. Sklep lahko boli na pritisk, lahko ima prisoten izliv, tipne so lahko kostne deformacije oz. zadebelitve (osteofiti) in pokanje (krepitacije) med gibanjem sklepa.

Počasi postane sklep slabo gibljiv, zatrdi in takrat bolečina mine.),

Zunaj sklepni revmatizem (prizadene vezi, kite, kitne ovojnice, sluzne vrečke, nasadišča kit in mišic na kosteh, ki so boleči, lahko tudi otekli),

Vnetne revmatične bolezni sklepov (to je kronična  sistemska bolezen, avtoimunske narave, ki prizadene predvsem sklepe),

S kristali povzročena sklepna vnetja (putika)

Sistemske bolezni vezivnega tkiva (sistemski eritematozni lupus, Sjögrenov sindrom, Vnetne bolezni mišic, Sistemska skleroza, sistemski vaskulitisi)

Terapija pri bolečinah v rokah je:
– Zaščita pred stresnimi položaji (spoštujte bolečino, izogibajte se skrajnim položajem sklepa, vzdržujte normalno gibljivost in mišično moč),

– Protibolečinska terapija (elektroterapija, hlajenje ali toplota, uz, magnetoterapija,…),
– Masaža, masaža z ledom, limfna drenaža,

– Opornice,

– Sprememba položajev sklepov pri dnevnih aktivnostih,

– Izvajanje vaj za sklepe rok (Pasivne vaje, asistirane vaje, aktivne vaje, vaje proti uporu, ravnovesje med trajanjem vaje in počitkom),

– Vaje za drsenje kit,

– Vaje za mišice v različnem položaju sklepov,

– Vaje za raztezanje (v skrajnem položaju počakate da popusti napetost in nato počasi nadaljujete z gibom, ne delajte hitrih sunkovitih gibov). Vaje je potrebno izvajati v vseh sklepih, v različnih položajih in različne tehnike vaj.

Stara modrost, da je potrebno pri obrabi sklepov in revmatičnih obolenjih mirovati, se je pokazala za zmotno in že dolgo ne velja več. Mirovanje je potrebno le v zelo akutnem obdobju, kasneje pa je nujno potrebno gibanje.

Blanka Koščak Tivadar, dipl.fizot.

Ipnf in Cyriax terapevt