Vaje za ramenski obroč v akutni in subakutni fazi

Izbira vaj je odvisna od časa trajanja bolečine ali časa, ki je minil od poškodbe, obsežnosti lezije ali poškodbe, predhodnih poškodb, splošnega bolnikovega zdravja in ostalih bolnikovih bolezni, starosti bolnika, sodelovanja bolnika,…zato vse spodaj opisane vaje niso primerne za vsakogar.

Vaje mora izbrati fizioterapevt v sodelovanju z zdravnikom in bolnikom.

Prav tako je izrednega pomena pravilna izvedba vaj.

Namen vaj v akutni fazi je da ne povzročamo dodatnega stresa, napetosti na strukture ki se zdravijo, da zmanjšamo bolečino in se izognemo zaščitni napetosti ostalih mišičnih skupin.

Z dodatnimi vajami za prste, zapestje, komolec in vrat vplivamo na boljšo držo preprečujemo zastoj limfnega in krvnega obtoka.

Zaradi nazornosti so opisane vaje za levo roko.

Nihajne vaje stoje

Vedno najprej poskrbimo za stabilnost telesa in našo varnost.

  • Z desno roko se primemo za lestev, ročaj, mizo. Sklonimo se, leva roka prosti visi rahlo pred telesom, nežno zanihamo naprej in nazaj. Če nam odgovarja, lahko v roko primemo manjšo utež, navadno v subakutni fazi, kadar je indicirana distrakcija sklepa (velja za vse nihajne vaje),

 

 

 

 

 

  • z desno roko se primemo za lestev, ročaj, mizo sklonimo se, leva roka prosti visi rahlo pred telesom, nežno zanihamo levo in desno,

 

 

 

 

 

  • z desno roko se primemo za lestev, ročaj, mizo sklonimo se, leva roka prosti visi rahlo pred telesom, nežno zakrožimo najprej v eno smer, nato še v drugo smer.

 

 

 

 

 

V kolikor ste nestabilni, naredite vaje naslonjeni preko mize, katero ste mehko podložili.

Če vas boli križ, potem naredite vaje leže na trebuhu, roka pa naj od pazduhe navzdol prosto visi.

 

Blanka Koščak Tivadar dipl.fiziot.

Ipnf in cyriax terapevt

www.fizioterapija-mediko.si