gripaCepljenje proti gripi…spet je tu jesen, bliža se zima, aktualni čas za začetek gripe. Gripa velikokrat ni tako nedolžna kot Vas večina misli, da je.

Pravočasno cepljenje je najbolj učinkovita zaščita pred gripo, cepiti pa se je potrebno vsako leto, najbolje še pred sezono prehladnih obolenj.

»Zdravstveni delavci Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor usmerjamo naše paciente, s celovitim pristopom do zdravja, na pot, ki vodi do zdravega, zadovoljnega in zmeraj daljšega življenja posameznika. Skrb za naše paciente, obveščanje in osveščanje javnosti o zdravem življenjskem slogu, promocija zdravja in preventivni ukrepi, so vodila pri vsakodnevnem delu.

Zdravstveni dom Maribor je na svojem območju velika, osrednja hiša zdravja, z dobro razvejanimi zdravstvenimi postajami, približanimi ljudem. Naša vloga v primarnem zdravstvenem varstvu na območju Maribora in okoliških občin ima  pomembno  poslanstvo nenehnega osveščanja prebivalstva o njihovi in naši skrbi za več zdravja.

Prevroče poletje, ki je imelo pri mnogih ljudeh tudi negativne vplive na zdravje, se je prevesilo v jesen in pred nami so hladnejši dnevi in kasneje prehod v zimo, ki prinašajo sezono prehladov in gripe. Navadne prehlade povzročajo virusi in se lahko pojavljajo skozi celo leto. Znaki prehlada, ki prizadenejo zgornje dihalne poti, se pojavljajo postopoma in trajajo običajno do sedem dni. Pojav bolezenskih znakov pri sezonski gripi je nenaden, doba od okužbe do pojava znakov bolezni traja od 1 do 4 dni.

Gripa pri mlajših pacientih, ki nimajo pridruženih kroničnih bolezni, večinoma poteka nekaj dni z visoko telesno temperaturo, prizadetostjo zgornjih dihalnih poti, prisotne so bolečine v mišicah in sklepih. S pogostimi zapleti in tudi višjo smrtnostjo pa lahko poteka gripa pri starejših osebah, osebah s kroničnimi boleznimi, nosečnicah in dojenčkih. Tako je potrjeno, da ima gripa velik vpliv na obolevnost in umrljivost ter predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje.

Krepitev imunskega sistema je ključnega pomena skozi vse leto, le tako se lažje obvarujemo pred okužbo z virusi. Skrbeti je potrebno za zdrav življenjski slog z uravnoteženo in zdravo prehrano, veliko vitaminov in mineralov in se izogibati dejavnikom tveganja, ki negativno vplivajo na zdravje.

Ob vsem tem je potrebno poskrbeti za redno telesno aktivnost na prostem in upoštevati številne preventivne ukrepe, kot so redno umivanje rok z milom in toplo vodo, izogibanje zaprtih prostorov in obolelih oseb, ki kažejo znake prehlada ali gripe, upoštevanje priporočil za higieno nosu, kašljanja in kihanja… Ob naštetih preventivnih ukrepih pa se lahko pred gripo učinkovito zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem.


Cepljenje proti sezonski gripi je priporočljivo vsem, še posebej pa osebam s kroničnimi boleznimi, starejšim osebam, majhnim otrokom, nosečnicam, zdravstvenim delavcem in sodelavcem v zdravstvu.

cepljenje proti gripi

S cepljenjem proti gripi se zaščitimo proti gripi in ne proti drugim virusnim obolenjem dihal. Za sezono 2013/2014 bo na voljo cepivo, ki ščiti proti trem virusom gripe, ki bodo, po predvidevanjih Svetovne zdravstvene organizacije, krožili v prihajajoči sezoni.

Pacienti se lahko cepijo pri svojem osebnem zdravniku & specializiranih cepilnih ambulantah po zdravstvenih domovih, po predhodnem naročilu, glede na urnik naročanja.

Cena cepljenja proti sezonski gripi:

–          za samoplačnike: 12 EUR

–          za osebe s kroničnimi obolenji: 7 EUR

–          za starejše osebe od 65 let: 7 EUR

–          za otroke do 19 let: 7 EUR

Inštitut za varovanje zdravja je v letu 2013 prejel manj naročil za cepivo proti gripi, doslej za okoli 100.000 odmerkov.

Glede na njihove podatke pa se je sicer v pretekli sezoni v Sloveniji proti gripi cepilo 87.952 oseb, v sezoni 2011/2012 pa 100.390 oseb.

Starejšim osebam in osebam s kroničnimi obolenji se priporoča ob cepljenju proti sezonski gripi tudi cepljenje proti pneumokoknim okužbam z namenom, da se zaščitijo pred večjim tveganjem za težji potek pneumokoknih okužb.«

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, Milena Frankič, višja medicinska sestra.

Probiotiki in njihova uporaba pri kronični vnetni črevesni bolezni
Anketa o navadah in odnosu pitja alkohola med Slovenci