Že Egipčani so se ukvarjali s pridobivanjem eteričnih olj s pomočjo destilacije.

Uporabljali so jih v zdravilne namene, pri verskih obredih, kot dodatek pri balzamiranju mrtvih, za nego telesa in kot dišave oziroma parfume. Stari Egipčani so nekatera eterična olja iz cedre in cimeta pridobivali s parno destilacijo na osnovi terpina. V času križarskih vojn pa so trgovci, ki so imeli trgovske veze z Bližnjim vzhodom, razne začimbe, zelišča in dišave prinesli k nam v Evropo (Jakopič, 2006).

 

Na začetku 20. stoletja se je francoski kemik Rene-Maurice Gattefosse (1881 – 1950) navdušil nad zdravilnimi učinki zelišč in iz njih pridobljenih eteričnih olj, predvsem nad raznoliko možnostjo uporabe olj sivke. Začel je intenzivno proučevati njihove antiseptične, baktericidne, antivirusne in protivnetne lastnosti. Kasneje so razvili laboratorijski postopek določanja antibiotičnih sposobnosti in delov anja eteričnih olj brez stranskih učinkov, dandanes pa se le-tem posveča posebna pozornost na področju raziskovanja učinkovanja eteričnih olj, ki jih odlikujejo zdravilne lastnosti (ibid).

 

KAJ SO ETERIČNA OLJA

Eterična olja so visoko koncentrirani izvlečki hlapnih komponent iz rastlinskih materialov, korenin, cvetov, listev, stebel in dreves z izjemnimi, doslej še ne popolnoma odkritimi zmožnostmi (Principe, 2003). sestavljena so večinoma iz različnih ogljikovodikov in spojin s kisikom (alkoholi, aldehidi, estri, ketoni, oksidi, fenoli, laktoni ter monoterpenski in seskviterpenski ogljikovodiki). So hitro hlapljiva zaradi majhnih molekul v sestavi in v nasprotju z ostalimi olji ne puščajo mastnih madežev na pivniku. Slabo se mešajo z vodo, se pa odlično raztapljajo v maščobah in alkoholih. So kot drobcene oljne kapljice, ki se nahajajo v rastlinskem tkivu, kjer so koncentrirano naložene (Jakopič, 2006). imajo drugačno kemijsko zgradbo kot rastlinki materiali, večinoma jih tvorijo spojine iz skupine monoterpenov. Terpeni so pogosto nasičeni in nenasičeni ogljikovodiki v rastlinskem in živalskem svetu.

Eterična olja se zbirajo v žlezah ali mešičkih v vlaknih rastline; njihova vloga je je tem, da prispevajo k boljšemu opraševanju, pomagajo rastlini preživeti in odganjajo plenilce. Eterična olja se lahko nahajajo v različnih delih rastline. Samo nekaj jih bomo našteli v nadaljevanju (Sibley, 2008):

 • Cvetovi (sivka, vrtnica, …);
 • Plodovi (limona, …);
 • Listi (Eukalipt, …);
 • Jagode (črni poper, …);
 • Smola iz lubja (kadilna boswelia, ..);
 • Storži (cipresa, …);
 • Korenika (ingver, ..);
 • Korenine trav (vetiver).

 

Za zanimivost lahko povemo, da je za 1 žličko vrtničinega olja potrebnih tudi do 5000 vrtnic (Evans, 2008).

 

UPORABA ETERIČNIH OLJ

Delovanje eteričnih olj je raznoliko, vsem sta skupna antibiotično in dezinfekcijsko delovanje ter krepitev imunskega sistema, čeprav ne pri vseh v enaki meri. Poleg tega imajo številna olja še kake posebne lastnosti. Olajšujejo izkašljevanje, sproščajo krče, pospešujejo izločanje seča, krepijo prebavne organe, želodec, črevo, jetra in žolčnik, pa tudi srce in ožilje ali pospešujejo prekrvavitev. Zelo dobro se resorbirajo skozi kožo. Kljub svoji agresivnosti s katero učinkovito zatirajo mikrobe, so v predpisanih količinah neškodljiva za bolna tkiva. (Wolfgang, 2003).

Glavni načini uporabe eteričnih olj so: masaža, kopel, inhalacija in vdihavanje hlapov v prostoru. Poleg teh obstajajo še drugi, na primer savnanje in obkladki. Podrobneje jih bomo predstavili v nadaljevanju (povzeto po Postić, 2006):

 • Masaža.
  • Masaža je eden najučinkovitejših načinov uporabe eteričnih olj. Z uporabo eteričnih olj pri masaži stopimo v svet zdravljenja, v katerem sta združena zdravilni dotik rok in vonj zdravilnih dišav. Že samo to deluje blagodejno, pomaga pregnati potrtost in pospeši zdravilne procese v telesu. Pri masaži vedno uporabljamo eterična olja, zmešana z osnovnimi, nosilnimi olji (marelično, sončnično, mandljevo, grozdno, …), saj eteričnih olj zaradi močne koncentracije ni priporočljivo dajati neposredno na kožo.
 • Kopel.
  • Pri kopeli prav tako kot pri masaži istočasno olja absorbiramo skozi kožo in vdihujemo. Ker eterična olja niso topna v vodi, potrebujemo emulgator. Kopel zmanjšuje telesne in duševne utrujenosti, stres, napetosti, izloča škodljive snovi iz presnove, izboljša krvni in limfni obtok, blaži bolečine, kožna vnetja in povzroča užitek.
 • Inhalacija in vdihovanje hlapov v prostoru.
  • Eterična olja hlapijo, ko pridejo v stik z zrakom in oddajajo svoj vonj v okolico. Tako jih lahko vdihujemo neposredno (prenosni nosni inhalatorčki), ali posredno (uporaba difuzorja). Razpršena olja v zraku dišeče oplemenitijo prostor, v katerem se nahajamo in ga razkužijo, saj vsa eterična olja delujejo antiseptično.
 • Obkladki.
  • Obkladke pripravimo tako, da pet kapljic eteričnega olja kanemo v en deciliter hladne vode, premešamo in v vodo namočimo tkanino (gazo, vato, robec, …), jo ožamemo in položimo na mesto, ki ga zdravimo. Na tak način lajšamo gnojna obolenja, blažimo vnetja, bolečino, zmajšujemo oteklino, izboljšamo gibljivost sklepov in zmanjšujemo telesno ter duševno utrujenost.
 • Savna.
  • Toplota in para v savni odpirata pore na koži in s tem izločata škodljive snovi iz telesa. Hldna voda, ki ji sledi, pore zapira, napne in osveži kožo.

 

Aromaterapija ima blagodejni vpliv na telesno, miselno in duhovno raven tistih, ki potrebujejo nego. Zdravje prikazuje kot pozitivn o stanje, ne kot odsotnost bolezni. Poudarja enkratnost posameznika, zaradi česar je potrebno zdravljenje prilagoditi potrebam vsakega človeka posebej. Z vonjanjem in uživanjem v aromah eteričnih olj drobne molekule skozi nos vdirajo v telo in pošiljajo kemične znake možganom, naj izboljšajo razpoloženje (Sibley, 2008).

Barbara Dežman Zmerzlikar, dipl. m. s.

LITERATURA:

Evans M., 2008. Naravna pot do zdravja: alternativne terapije za zdravje in dobro počutje. Ljubljana: Mežek

Jakopič T., 2006. Eterična olja nekoč in danes. Domžale

Postić S., 2006. A kot aromaterapija. Izola: Meander

Principe D. S., Mondo L., 2003. Eterična olja, arome zdravja. Pisanica d.o.o., Ljubljana

Sibley V., 2008. Aromaterapija: eterična olja za krepitev uma, telesa in duha. Tržič: Učila International

Wolfgang M., 2003. Zdravilna moč čajev. Prešernova družba d.d., Ljubljana