dsc_0194Za ljudi in njihov gibalni sistem (mišice, kosti,ligamente,…) je gibanje življenjskega pomena.

Gibanje omogoča normalno raztegljivost mišic, prehrano kosti, mazljivost sklepov, posredno dovaja vsem celicam hrano, kisik, življenje.

Prav zaradi slednjega, je naš način življenja v katerem mnogokrat sedimo ali pa obremenjujemo samo določene skupine mišic, tako zelo škodljiv.

V mladosti, ko je telo še v polni kondiciji, niti ne opazimo vseh posledic takega življenja, z leti pa so posledice vse bolj vidne.

Poleg fizičnih sprememb, pa se pomanjkanje gibanja odraža tudi na psihičnem nivoju, saj je gibanje odlična kompenzacija za stres in preobremenjenost.

Torej, gibajte se. Pojdite ven, na zrak, tudi če dežuje in je slabo vreme. Poiščite svojo obliko gibanja, ker tudi v gibanju morate uživati. Lahko poizkusite s hojo,hitro hojo, nordijsko hojo ali tek.

Kolesarite, smučajte, plavajte,… V naravi lahko poiščete mir, jo poslušate, vonjate, začutite, sprostite svoje možgane, predihate telo,…

Poiščite telovadnico ali fitnes. Skupinske vadbe, kot so aerobika, pilates,tnz ,… so lahko prav zabavne in so tudi oblika druženja.

Tudi fitnes centri so mesta, kjer lahko »najdete«nove mišice in družbo za sebe. Mimogrede, sodobna tehnologija nam ponuja veliko možnosti druženja po elektronski ali mobilni poti, toda na koncu koncev vi še vedno sami sedite v svoji sobi!

Hkrati pa je veliko lažje nekaj zapisati kot pa to isto nekomu povedati iz oči v oči. In ljudje smo socialna bitja, ki poleg gibanja potrebujejo tudi druženje.

Gibanje je pomembno tudi in predvsem za vas, kajti kot pregovor pravi, kar seješ v mladosti žanješ v starosti.

Blanka Koščak Tivadar dipl. fiziot., pnf in cyriax terapevt

Fiziofit Mediko

http://www.fizioterapija-mediko.si