Ko se srečujemo z uradno medicino (neuradno medicino bom izpustila) venomer poslušam kako pomembno je gibanje in zdrav način življenja. Pa saj je pravzaprav gibanje del takega življenja, kaj ne.

Endokrinologi pravijo gibajte se, saj z leti izgubljamo estrogen, ki je zaviralec oksidativnega stresa, in posledično zgubljamo tudi kostno maso. Z leti zgubljamo tudi mišično maso in samo vaje za moč v kombinaciji z vitaminom D, ki ga mimogrede na naraven način ne dobimo dovolj, lahko preprečijo spreminjanje hitrih mišičnih vlaken v počasna mišična vlakna. V nasprotnem primeru namreč nimamo dovolj hitrih reakcij, na primer na padce.

Estrogen pa hkrati vpliva tudi na presnovo maščob in ko se količina estrogena zmanjša se naše maščobno tkivo postopoma začne spreminjati v trebušno maščobo (maščoba je tudi okoli našim notranjih organov, ki posledično ne morejo funkcionirati optimalno).

Ginekologi poudarjajo pomen gibanja in vaj za mišice medeničnega dna – zaradi številnih sprememb, ki so se pojavile z leti, nekako ni več primerno uporabljati izraza Keglove vaje – ki z leti izgubljajo svoj tonus in s tem tudi svojo funkcijo. Skeletne mišice, kamor sodijo mišice medeničnega dna potrebujejo tako kot ostale skeletne mišice stalni trening za dobro opravljanje svoje funkcije.

 

Urologi opozarjajo na zmanjšanje mišične mase pri moških, ki se starajo, zgubljajo količine testesterona in posledično med drugim tudi mišično maso, trebušno debelost, utrujenost, na mišične in sklepne bolečine,…. Moška menopavza ali kot je v uporabi LOH, enako kot pri ženskah nujno potrebuje gibanje za dolgo in kvalitetno življenje.

 

Nevrologi poudarjajo da za zmanjšanje demence potrebujemo poleg stalne mentalne aktivnosti in edukacije vsaj 20 minut gibanja dnevno. Stalna aktivnost zmanjšuje nevarnost za možgansko kap.

 

Kardiologi poudarjajo, da je pomembni del preventive srčno žilnih obolenj tudi redna telesna aktivnost.

Diabetologi opozarjajo na pomembnost gibanja, saj z rednim gibanjem in redukcijo telesne teže lahko vplivamo na obvladovanje diabetesa tipa II.

Psihologi opozarjajo na vpliv gibanja  na zmanjševanje stresa, depresije in občutka strahu in osamljenosti.

 

Športni strokovnjaki opozarjajo na kvaliteto življenja v vseh starostnih obdobjih ob ustreznem gibanju.

Fizioterapevti kažemo na posledice nezdravega življenja in usmerjamo v bolj zdrav način življenja.

Strokovnjaki za spolno življenje dokazujejo da gibanje v veliki meri povečuje naš libido – spolno željo.

Samo hoja 150 min na teden na primer zniža tveganje za poškodbe za 40 %!

 

In koliko rekreacije potrebujemo? Potrebno je 30-60 minut hoje na dan, 5 x tedensko in 2 x tedensko 15-20 minut kardio vadbe.

Gibamo se lahko povsod, lahko hodite, hitro hodite, teče, kolesarite, plešete. Na mesto dvigala uporabite stopnice. Prisilite se da boste tudi men delom vstali, odmaknite si tiskalnik, stopite do sodelavca po informacijo namesto da ga pokličete, kupite si psa, med gledanjem televizije vozite sobno kolo, delajte trebušnjake,..

Omeniti je potrebno tudi da nad določeno količino in intenzivnostjo telesna aktivnosti ni več koristna.

In vi? Ste še vedno pametnejši od vseh nas in tega ne potrebujete?

Mislite da se vam to ne more zgoditi, da bolezen ne bo našla poti do vas?

Vam je res vseeno kako kvalitetno živite in kako boste preživljali zrela leta?

 

Blanka Koščak Tivadar dipl.fiziot.
IPNF in Cyriax terapevt