Vsak od nas se je vsaj enkrat v življenju soočal z tem nadležnim spremljevalcem, ki ga imenujemo glavobol. Glavobol je ena izmed najpogostejših bolečin, ki ga ljudje občutimo.

Poznamo dve vrsti glavobolov:

–          Primarni glavobol je tisti za katerega ne najdemo vzroka (sem spadajo migrena, tenzijski glavobol in glavobol v rafalih)

–          Sekundarni ali simptomatski glavobol pa je tisti, ki je posledica patološkega dogajanja v telesu. (npr. možganski tumor, glavobol, ki ga povzroči poškodba glave, okužba…)

Vzroki:

–          Napetost

–          Alkoholni maček

–          Nepravilna in neredna prehrana

–          Dolgotrajno potovanje

–          Premalo ali preveč  spanja

–          Hrup, svetloba

–          Bolečine v zobu

–          Povišana temperatura …

Kadar nas prizadene glavobol smo nerazpoloženi, razdražljivi in napeti. Pogosto nas motita svetloba in preglasen zvok. Takrat se ponavadi umaknemo na samo in si želimo miru.

Najbolj pogosto si pomagamo s protibolečinskimi tabletami (paracetamol, acetilsalicilna kislina…), ki nam pomagajo, da bolečina mine.

Vendar pa obstaja veliko naravnih metod, ki pomagajo ublažiti ali celo zatreti glavobol:

–          Poprova meta: z oljem poprove mete si nežno masirajte sence.

–          Rožmarin: lahko se pripravi kot čaj ali pa se doda kopeli. Pomaga pri migreni in tenzijskem glavobolu.

–          Poskusite z mrzlimi oz. hladnimi obkladki na čelu ali zatilju in jih pustite nekaj minut.

–          Kava. Kofein zavre prenašanje bolečine.

–          Svež zrak. Kadar nas boli glava nam verjetno vsaj ena oseba priporoči sprehod. Prav imajo. Sprehod na svežem zraku prediha naše celice in jih obogati s kisikom.

–          Dovolj tekočine. Na dan popijte 2-3 litra vode. Dovolj tekočine pomaga pri pretoku krvi v možgane in s tem priskrbi zadostno oskrbo s kisikom.

–          Pazite na prehrano. Dokazano je, da določene vrste hrane in pijače pripomorejo k nastajanju glavobolov. Poslušajte svoje telo.

–          Vodite dnevnik bolečine. Pomagalo vam bo pri odkritju vplivov na nastanek glavobola in ga boste lažje preprečili.

–          Sprostitvene tehnike (joga, meditacija…) Stres v precejšnji meri vpliva na tenzijo in trajanje glavobola. Vsak dan si privoščite nekaj minut zase in sprostite svoje telo.

–          Sivka: kadar je vzrok na glavobol depresivnost, razdražljivost je vonj sivke odlična rešitev saj pomirja in sprosti naše čute.


–          Zelišče bolhač: Študije so dokazale, da pomaga pri migrenskih napadih. Lahko ga zaužijemo v obliki kapsul ali pa žvečimo njegove liste.

–          Tablete magnezija

–          Čaj iz vrbove skorje: popijemo ga lahko dve skodelici na dan. Priprava: Narezano čajno žličko vrbovih skorij počasi zavremo v četrt litra vode nato pustimo stati 5 min.

–          Šentjanževka: deluje pomirjevalno in antidepresivno, pomaga ublažiti glavobol.

Naravnih zdravil proti glavobolu je kar nekaj. Pomembnejše pa je, da poiščemo vzroke, ki povzročajo glavobole in poskušamo le-te odpraviti.

Ne smemo pozabiti, da je glavobol v osnovi simptom, ki nas opozarja, da našemu telesu nekaj primanjkuje ali ne funkcionira pravilno.

Glavobol je v medicini resno obravnavan.

Kadar so glavoboli intenzivnejši, migrenski napadi pogostejši in glavobol močno ovira naše vsakodnevno življenje in ne zmoremo opravljati dolžnosti smo pogosto s strani osebnega zdravnika napoteni k zdravniku specialistu – nevrologu.

Dejana Bradarić, TZN, Organizator socialne mreže

Tibetanske vaje za energijo in zdravje
Hrbtenica