hipoglikemija sb2Hipoglikemija je akutni zaplet sladkorne bolezni. Dobro znanje  je nujno potrebno za uspešno preprečevanje hipoglikemije, ravno tako pa dobro znanje o ukrepanju ob hipoglikemiji, kadar se le ta že pojavi.

Hipoglikemija je stanje znižane koncentracije glukoze v krvi (krvnega sladkorja). Normalna koncentracija glukoze v krvi na tešče je od 3,6 mmol/l do 6,1 mmol/l.  Pri zdravem človeku je nihanje minimalno, saj so mehanizmi uravnavanja nivoja glukoze hitri in učinkoviti, zato se zdrav človek večinoma ne zave, da je prišlo do padca glukoze v krvi, lahko občuti le lakoto in slabše razpoloženje.

Hipoglikemijo spoznamo po simptomih in znakih.

Ugotovimo pa jo z meritvijo koncentracije glukoze, ki je nižja kot 3,6 mmol/l.

Simptomi in znaki hipoglikemije so: znojenje, tresenje, huda lakota, razdražljivost oziroma vznemirjenost, bledica, motnje razmišljanja, motnje vida, oslabelost oz. občutek nemoči, razbijanje srca, glavobol. Če ne ukrepamo in se nivo glukoze v krvi niža, lahko to pripelje tudi do krčev in izgube zavesti.

hipoglikemija

Najpogostejši vzroki za nastanek hipoglikemije pri osebah s sladkorno boleznijo so:

  1. premajhna količina hrane ali narobe sestavljen obrok, oz. neredna prehrana
  2. prevelik odmerek inzulina ali drugih zdravil, oz. napačno/neredno jemanje zdravil za sladkorno bolezen
  3. zaužitje večjih količin alkohola,
  4. nenačrtovana ali slabo načrtovana intenzivna telesna aktivnost.

Na hipoglikemijo se vsakdo odziva tudi čustveno, razpoloženje se spremeni. Pomembno je, da se tega zavedate, saj je lahko sprememba razpoloženja ali pretirana čustvena reakcija eno prvih znamenj hipoglikemije pri človeku z dalj časa trajajočo sladkorno boleznijo.

PREPREČEVANJE HIPOGLIKEMIJE

Za preprečevanje hipoglikemije je najpomembnejše, da vesta kaj so vzroki in da že preden se hipoglikemija pojavi ukrepate in jo s tem preprečite.

Glede na zgoraj opisane najpogostejše razloge se hipoglikemijo preprečuje z redno in pravilno prehrano, dobro načrtovano telesno aktivnostjo in natančnim in rednim jemanjem zdravil za sladkorno bolezen. To v praksi pomeni, da na daljši sprehod, izlet v hribe, težje delo na vrtu… pojdite pripravljeni. S seboj imejte vsaj en sadež, lahko pa tudi sendvič,… ki ga pojejte še preden se znaki hipoglikemije pojavijo. To boste ugotovili na podlagi izkušenj, tako da bodite pozorni na svoje počutje in odvisno od vrste zdravljenja večkrat pomerite krvni sladkor. Ko boste imeli izkušnje, boste že pred pojavom hipoglikemije vedeli, kdaj vam hitreje pada krvni sladkor in kdaj je čas za malico.

Priporočamo, da imate na daljših sprehodih oz. ob intenzivnejšem delu s seboj tudi merilnik krvnega sladkorja, vodo in živila za razreševanje hipoglikemije. To je še posebej pomembno, če se zdravite z insulinom. S seboj vedno imejte živila, ki vam pomagajo razrešiti hipoglikemijo – sladkor, sadni sok, glukozni gel ali tablete, …To posebej velja ob daljši odsotnosti od doma (sprehod, daljša vožnja, intenzivna telesna vadba… ).

Dobro znanje o ravnanju v različnih življenjskih situacijah je osnova za preprečevanje hipoglikemije, ravno tako pa upoštevanje navodil. Vsak posameznik reagira drugače, tako da je pomembno, da poznate sebe in odzive svojega telesa. Vsaka hipoglikemija ima vzrok, ki ga je potrebno identificirati, zato da se ji v naslednji podobni situaciji lahko izognete.

DELITEV HIPOGLIKEMIJE

Glede na stopnjo delimo hipoglikemijo na blago in hudo hipoglikemijo.

BLAGA HIPOGLIKEMIJA –  hipoglikemijo prepoznate in jo sami prekinete

UKREPI ZA RAZREŠEVANJE:

Najprej izmerite koncentracijo glukoze v krvi. V kolikor je koncentracija glukoze manjša od 4,0 mmol/l, je potrjena hipoglikemija (Ne čakamo z ukrepi, da bo vrednost glukoze padla pod 3,6 mmol/l, sploh kadar so že prisotni znaki in simptomi hipoglikemije).

merjenje KS

Ukrep 1: meritev glukoze v krvi, vrednost pod 4 mmol/l

Zaužijte od 15 do 20 g glukoze. Učinek pričakujemo v 15 minutah.

Ukrep 2/1: zaužitje 15 g hitrodelujočih ogljikovih hidratov (3 kocke sladkorja raztopljene v tekočini)

3 kocke sladkorja

Ukrep 2/2: ALI 1 dcl sadnega soka

Ukrep 2/3: ALI glukozni gel

Čez 15 minut ponovno izmerite glukozo v krvi – če je izmerjena koncentracija še vedno pod 4,0 mmol/l, ponovno zaužijte 15 do 20 g glukoze

V roku ene ure po hipoglikemiji pojejte: majhen kos kruha ali manjše jabolko ali pol banane, oziroma pojejte že prej planiran obrok (če se to zgodi tik pred njim)

Ukrep 3: v roku 1 ure zaužiti obrok – 1 manjše jabolko ali pol kosa kruha

jabolko in kruh

HUDA HIPOGLIKEMIJA – takrat je potrebna pomoč druge osebe, ker si niste sposobni pomagati sami

Kadar je prisotna huda hipoglikemija brez motenj zavesti ali bruhanja, takoj zaužijte 2 krat od 15 do 20 g glukoze. Nadaljnji ukrepi so enaki kot velja za blago hipoglikemijo.

V kolikor hudo glikemijo spremlja motnja zavesti s krči ali motnje požiranja, si ne morete pomagati sam. Tisti, ki poskrbi za vas, naj vas namesti v stabilni bočni položaj in pokliče nujno medicinsko pomoč, ker potrebujete nadomeščanje glukoze preko infuzije v žilo. V takem primeru vam ne smejo ničesar dati v usta.

[wp_ad_camp_1]

Tistim, ki imate doma injekcijo glukagona, naj oseba, ki ga zna uporabljati, le tega tudi takoj aplicira. Po aplikaciji glukagona (hormon z insulinu nasprotnim učinkom) učinek pričakujemo v 10 minutah.

Ko ste po hudi hipoglikemiji sposobni normalnega požiranja, zaužije manjši obrok hrane, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov.

Če ste doživeli hudo hipoglikemijo, pustite vaše vrednosti glukoze v krvi nekaj tednov višje kot ponavadi, ker se lahko dogodi, da imate nekaj tednov tudi slabše zaznavanje hipoglikemije.

Glukagon v injekciji za uporabo ob hudi hipoglikemiji

glucagon

NOČNA HIPOGLIKEMIJA

Možno je, da se hipoglikemija pojavi tudi ponoči.

Ker je spremembe v telesu ponoči težje prepoznati kot v budnem stanju bodite pozorni, če imate sledeče težave:

  • prebujanje z glavobolom in utrujenostjo
  • motnje spanja z občutkom hudih nočnih mor
  • nočno potenje
  • izrazito visoke vrednosti glukoze v krvi zjutraj na tešče ob tem, da redno jemljete predpisana zdravila za sladkorno bolezen

Če sumite, da imate nočne hipoglikemije se o tem posvetujte s svojim zdravnikom ali medicinsko sestro edukatorico. Ponavadi svetujemo, da preverite nivo glukoze v krvi med drugo in tretjo uro ponoči. Če je vrednost glukoze v krvi nad 4 mmol/l, potem nočna hipoglikemija ni prisotna.