800px-Ixodes_ricinusSlovenija sodi med najbolj ogrožena območja v Evropi zaradi okuženosti klopov z virusom klopnega meningoencefalitisa. Nevarnost vboda klopa traja lahko že od februarja pa vse do novembra.

Vsak klop sicer ni okužen, vseeno pa se je potrebno pred njimi zaščititi.
Marsikdo od vas se zaradi strahu pred klopi noče odpraviti v naravo. Pretiran strah pred boleznimi, ki jih prenašajo klopi je odveč, če upoštevate vse preventivne ukrepe za zaščito pred klopi, kot so osebna zaščita, samopregledovanje in cepljenje.

 

V Sloveniji je zelo razširjen klop vrste Ixodes ricinus. Klopi se zadržujejo predvsem v travi in grmičevju (travniki, gozdovi). Največ klopov se nahaja na nadmorski višini do 600m. Najbolj pozorni na klope moramo biti v toplih mesecih (nekje od aprila do oktobra). Najnevarnejši bolezni, ki jih prenašajo klopi sta Lymska borelioza in klopni Meningoencefalitis.

Za odstranjevanje klopov s kože ne uporabljamo olja, krem, petroleja ali drugih mazil.

V Sloveniji je po preliminarnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje lani zaradi lymske borelioze zbolelo 6.938 oseb (337 na 100.000 prebivalcev), zaradi klopnega menigoencefalitisa pa 310 oseb (15 na 100.000 prebivalcev).

V obeh primerih gre za precejšnje povečanje števila v primerjavi s predhodnim letom.

Medtem ko so z borelijami okuženi klopi razširjeni praktično po vsej Sloveniji, pa je klopov, okuženih s povzročiteljem klopnega menigoencefalitisa, največ na Gorenjskem, Koroškem in v ljubljanski regiji.

Lymska borelioza
Pogovorno znana tudi, kot borelija je bolezen, ki je posledica okužbe z bakterijo po imenu Borrelia burgdorferi. Bolezen prizadene živčevje, srce, sklepe in oči. Klop, ki je okužen z boleznijo se imenuje Ixodes ricinus. Prvi in tudi glavni simptom pika je lokalna rdečina. Pojavi se od 2 do 30 dni po klopovem piku in to samo pri približno 60% okuženih. Kožno spremembo imenujemo tudi potujoča rdečina, saj se širi rdečina pa je znotraj bleda zunaj pa ima značilni rdeči rob.

Drugi simptomi bolezni, ki se pojavijo pa so vročina, močni glavoboli, utrujenost in bolečine v mišicah. Ti bolezenski znaki lahko kmalu sami od sebe izginejo. Če opazite začetne simptome bolezni morate takoj obiskati vašega zdravnika. Zelo je pomembno, da čimprej pričnete z zdravljenjem, saj je zdravljenje najbolj uspešno v začetni fazi bolezni.

Če se ne začnete zdraviti takoj se vam lahko bolezenski znaki nadaljujejo in sicer:
– Zgodnji bolezenski simptomi: Pojavijo se nekaj mesecev do eno leto po ugrizu klopa. Lahko se pojavijo, kot vnetje sklepov, vnetje mišic ter živčevja (meningitis, encefalitis).

– Pozni bolezenski simptomi: Pojavijo se eno leto do več let po ugrizu klopa. Lahko se vam pojavi vnetje kože, živčevja in sklepov.
Zdravljenje Lymske borelioze
Če opazite zgoraj naštete simptome morate nujno obiskati zdravnika, da čimprej pričnete z zdravljenjem. Zdravljenje bolezni poteka izključno z ustreznimi antibiotiki. Bolezen je mogoče pozdraviti, vendar moramo čimprej pričeti z zdravljenjem.

Klopni meningoencefalitis
Poleg Lymske borelioze klop Ixodes ricinus prenaša tudi Meningoencefalitis. To je virusna okužba, ki prizadene možgansko ovojnico in osrednje živčevje. Proti klopnem meningoencefalitisu se boste najbolje zaščitili s cepljenjem. Bolezenski znaki so zelo podobni znakom gripe.

Bolezen poteka v dveh fazah:
– Prva faza: Začne se približno od 7 do 14 dni po ugrizu klopa. Pojavi se glavobol, vrtoglavica, slabo počutje, slabost in bruhanje, bolečine v mišicah in utrujenost.
Znaki prve faze po navadi trajajo dober teden. Sledi obdobje brez simptomov. To obdobje traja od 5 do 14 dni.
– Druga faza: Začne se, ko virus prodre skozi možgansko ovojnico v možgane. Pojavijo se znaki, kot so visoka vročina, močni glavoboli, tremor rok, otrdelost vratu, slabost in bruhanje, možne so težave z koncentracijo, lahko pride tudi do motenj zavesti.
Zdravljenje Meningoencefalitisa
Ustreznega zdravila za takojšnjo ozdravitev ni. Bolezen se v bolnišnici zdravi simptomatsko.

Preventivni ukrepi na katere morate biti pozorni:
– Ko se odločite za aktivnosti v naravi se morate primerno obleči. To pomeni, da morate imeti dolge hlače, po možnosti zatlačene v obuvalo. Zgornje oblačilo naj ima dolge rokave, na glavi pa pokrivalo. Obleke naj bojo čim svetlejše, saj na njih lažje opazimo klopa.

– Če je možno se izogibamo hoji po visoki travi ter grmičevju.

– Zaščitimo se lahko tudi z klopnimi repelenti. Nekateri so v obliki pršila drugi v obliki kreme. Namažemo ali popršimo se lahko po nezaščitenih delih telesa. Lahko tudi popršimo naša oblačila. Namen odvračal je, da z značilnim vonjem odganjamo klope. Pred nanosom pa morate prebrati in upoštevati navodila uporabe, saj so različna glede na proizvajalca.

– Takoj po prihodu domov iz narave se temeljito preglejte.


– Nošena oblačila, če se le da zunaj dobro otresemo.

Cepljenje je najbolj učinkovit ukrep za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom. Cepivo je varno in učinkovito. V Sloveniji je cepljenje obvezno za tiste, ki so okužbi izpostavljeni pri delu: gozdni delavci, lovci … Priporočamo pa ga vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki se gibljejo ali živijo v območju, kjer je klopni meningoencefalitis endemičen. Ob cepljenju se redko pojavijo prehodne reakcije, kot na primer rdečina in oteklina na mestu cepljenja, slabo počutje ali vročina, ki običajno minejo v enem dnevu. Proti klopnemu meningoencefalitisu se ne smejo cepiti osebe z akutno vročinsko boleznijo in osebe s hudo alergično reakcija po predhodnem odmerku cepiva ali s hudo alergijo na jajčne beljakovine.
Kako pravilno odstranimo prisesanega klopa?
Če opazimo prisesanega klopa ga moramo takoj odstraniti. Dlje časa, ko je klop prisesan večja je možnost okužbe. Klopa boste najlažje odstranili s pinceto. S pinceto ga zgrabite tik ob površini kože (glavo klopa). Ko ste ga zgrabili s pinceto povlecite ter hkrati zavrtite za približno 45 stopinj. To moramo narediti pazljivo, da ga odstranimo v celoti. Po odstranitvi dobro preglejte, če ste odstranili klopa v celoti. Mesto očistite in z razkužilom za kožo razkužite.

Naj vas strah pred klopi ne omejuje pri aktivnostih v naravi. Upoštevajte preventivne ukrepe proti klopom in pojdite na sproščujoč sprehod v naravo. Po sprehodu se ne pozabite dobro pregledati.

Zelo priporočljivo pa je tudi cepljenje! Povprašajte osebnega zdravnika, ker lahko majhen klop povzroči VELIK problem !

Vzgoja za ustno zdravje - prehrana in higiena
6 vaj, ki jih lahko naredite v službi