1Celulit je maščobno tkivo in je posledica slabe prekrvavitve, nastane pa zaradi zastoja tekočin v tkivih.

Najbolj pogosto se pojavi v obliki pomarančaste kože na zadnjici, bokih in stegnih, lahko pa prizadene tudi druge dele telesa, kjer je nakopičena maščoba (npr. nadlahti in trebuh).

Ujet je tik pod kožo, sestavljen je iz neporabljenih snovi, vode in seveda maščobe in je želatini podobna snov.

Pomarančasta koža

Katera hrana najpogosteje povzroča celulit?

Med hrano, ki najpogosteje povzroča celulit, spada tudi alkohol. Že pri drugem kozarcu alkoholne pijače se namreč v krvi dvigne vsebnost sladkorja. Z uživanjem alkohola se dvigne raven estrogena, kar spodbuja, da se v telesu zadržuje voda. Sladkor, moka, testenine, riž in kruh so enostavni ogljikovi hidrati, s katerimi vnesemo v telo naenkrat večjo količino glukoze, ki se v telesu shranjuje kot maščoba. Ker so ta živila največkrat pridelana iz pšenice, katere telo ne more ustrezno oz. dovolj hitro presnavljati, se le – ta lahko nabira v celulitu.

Če spijete več kot eno kavo na dan, postanejo arterije manj prožne, kar poslabša krvni pretok in tako nastane celulit. Ravno tako povzročata celulit sol in sladkor. Posebej sladkor je tisto živilo, ki dela kožo neljubega pomarančastega videza, ki je značilen za celulit. Sol pa telo poskuša redčiti s telesno tekočino, ki jo hrani v tkivih in to povzroča celulit. Tako imenovane nasičene in transmaščobe, ki se jih pridobiva iz mesa in mlečnih izdelkov ter predelane rastlinske maščobe (npr. margarina), ravno tako povzročajo celulit.

Torej vas ni treba posebej opozoriti, da je potrebno paziti, kaj pojeste in popijete ter v kakšnih količinah, če celulita ne želite imeti. Odločitev je vaša.

 

Vrste celulita

V kolikor se želite na pravilen način lotiti problema imenovanega celulit, morate najprej ugotoviti, katero vrsto celulita imate. Poznamo tri vrste celulita, in sicer neopaznega, že opaznega in trdovratnega.

Neopazen celulit je viden le, če stisnete kožo in je nato viden kot pomarančna lupina ter ga lahko vidite zgolj v stoječem položaju. Že z masiranjem nog od spodaj navzgor, s čimer s krožnimi gibi povzročimo cirkulacijo tekočin v kožnem tkivu, lahko celulit odstranimo. Največji efekt bomo dosegli, če se masiramo tako, da se uležemo na hrbet in noge naslonimo na steno. S pravilno mešanico zelišč (korenina koprive, rdeča detelja, repinec in echinacea) prav tako spodbudimo cirkulacijo, da pravilne prehrane sploh ne omenjam. Zelo priporočljive so tudi raztezalne vaje in hoja.

Že opazen celulit je viden že ko samo stojite, ne da bi si stiskali kožo, če pa ležite pa je koža še vedno lepo napeta in gladka. Pri obnovi tkiva vam bo pomagalo, če boste jedli nenasičene maščobe, kot so ribe mrzlih morij, tuna, losos, oreški in olivno olje. Prav tako pri odstranjevanju celulita koristi perutnina, ribe, iz manj mastnega mleka narejen sir, manj mastno mleko. Za spodbujanje cirkulacije so dobrodošle telesne vaje in gibanje nasploh, vendar samo gibanje in vaje celulita ne bodo odstranile.

Trdovraten celulit je opazen v vsakem položaju, torej ko ležite ali ko stojite. Včasih so vidne celo majhne bulice oz. izbokline. Čokolada, krofi, bela moka ipd. je hrana, ki je nikakor ne smete jesti, če ne želite celulita. Jeste lahko hrano, ki vsebuje veliko vode, in sicer vaši obroki bi morali vsebovati 80% hrane z visoko vsebnostjo vode, kot sta zelenjava in sadje. Najbolj priporočljiva vadba je pilates. Za odstranjevanje celulita pa je zelo priporočljiv tudi skvoš, kickboxing in hoja v hrib.

[youtube]https://youtu.be/nBZhvHpWbGM[/youtube]

Z žogo nad celulit

Vaje za odstranitev celulita

Športni strokovnjaki trdijo, da je celulit manj viden, če so pod njim čvrste mišice. Za lepo oblikovana stegna izvajajte tri preproste vaje:

2

Lepo oblikovana zadnjica in stegna

 

1.    Izteg kolka s pokrčenim kolenom

Postavite se na vse štiri in se oprite na kolena in dlani. Pri tem naj bodo trebušne mišice napete in hrbet raven. Desno nogo dvignite tako visoko, da bo stegno vzporedno s podlago. Zatem jo, upognjeno v kolenu, spustite in prekrižajte čez levo. Potem desno nogo ponovno dvignite, in sicer tako, da so stegno, trup in glava v ravni liniji. V tem položaju bodite dve do tri sekunde ter se nato vrnite v začetni položaj. Vse skupaj ponovite z drugo nogo.

 

2.    Dvig zadnjice leže

Lezite na hrbet, pokrčite kolena, stopala imejte plosko na tleh. Z dlanmi obrnjenimi proti tlom položite roke na tla. Izdihnite zrak iz pljuč ter dvignite boke od tal tako visoko, da bodo ramena in kolena v ravni liniji. Lopatice naj bodo ves čas na tleh in stopala trdno na podlagi. Dve do tri sekunde zadržite v tem položaju, nato se vrnite v začetni položaj ter vajo ponovite.

 

3.    Počep na eni nogi

Z rahlo pokrčenimi koleni stojte vzravnano, pri tem roke dvignite pred sebe. Desno nogo z vzdignjenimi prsti navzgor dvignite približno 20 cm od tal. Vdihnite in kakor da bi se želeli usesti, se spuščajte navzdol in se s peto desne nege dotaknite tal. Položaj zadržite dve do tri sekunde in se počasi na desni nogi dvignite v prvotni položaj. Zamenjajte nogi in ponovite vajo.

[youtube]https://youtu.be/eYJkUS1QAko[/youtube]

Vaje za zadnjico in stegna

Celulit ne bo več moja nočna mora

Celulit je nočna mora marsikatere ženske. Da celulit ne bo več vaša nočna mora, si lahko pomagate že s čarobno formulo in med prehranjevanjem uporabljate pravilne začimbe. Začimbe, ki bodo navedene v nadaljevanju, sicer niso najljubše začimbe žensk, vendar kaj imate raje celulit ali začimbe? Začimbe, ki jih začnite uporabljati, v kolikor jih še ne, so čili, kurkuma, ingver in črni poper.

Da bo celulit kar najmanj viden, pa je zelo pomembno tudi pravilno dihanje. S pravilnim dihanjem boste odstranili toksične ostanke, ker globoko dihanje poveča oskrbo s kisikom, ki omogoča izgorevanje odpadnih snovi. Dihanje je kombinacija odvajanja odpadnih snovi in pravilnega prehranjevanja. Popolni dih vam bo pomagal odpraviti celulit, očistil vam bo kri ter vas napolnil z energijo.

Popolni dih:

1.    Uležite se ter popolnoma izdihnite, pri tem imejte dlani položene na prsni koš.

2.    Z vdihovanjem skozi nos popolnoma napolnite trebuh in pljuča. To naj traja približno 5 – 7 sekund.

3.    Za 5 – 7 sekund zadržite dih.

4.    Izdihujte skozi nos in med tem počasi štejte do 10, dokler ne izdihnete vsega zraka iz pljuč in trebuha.

Od danes naprej naj celulit ne bo več vaša nočna mora. Posvetujte s strokovnjakom s tega področja in naredite nekaj zase, da celulit nikoli več ne bo vaša nočna mora.

 

Viri:

http://www.zenska.si/tag/celulit/

https://sl.wikipedia.org/wiki/Celulit

http://www.aktivni.si/dobro-pocutje/nega-in-lepota/kateri-tip-celulita-imate/

http://www.aktivni.si/fitnes/vaje/vaje-proti-celulitu/

Avtor: TVM

Vpliv pisarniških stolov na hrbtenico
Raztezanje vratu - vratnih mišic