Maligni melanom se lahko pojavi kjerkoli na koži in kadarkoli tudi pri mladih! Število novo odkritih melanomov v Sloveniji zaskrbljujoče narašča.

Pred tremi leti je svetovna zdravstvena organizacija ultravijolično sevanje, vključno z solariji, uvrstila med visoko kancerogene dejavnike.

Pri moških se kožni rak najpogosteje pojavi na hrbtu, pri ženskah pa na spodnjem delu nog.

Pomembno je, da se čim manj izpostavljamo soncu, še posebej nezaščiteni!

Zgodnje odkritje malignega melanoma je bistveno za nadaljnje zdravljenje in preživetje.

Vsak lahko zboli za melanomom, vendar je ta najpogostejši pri ljudeh, starejših od 50 let in pri ljudeh, ki so bili in so še vedno veliko izpostavljeni soncu. Približno tretjina melanomov se razvije iz že obstoječega pigmentnega znamenja.

Najpogostejši vzrok nastanka melanoma in vseh vrst kožnega raka so UV žarki. Namerno in ponavljajoče se izpostavljanje soncu ter sončne opekline zvišujejo tveganje za razvoj melanoma.

Posledice izpostavljanja soncu se v koži seštevajo iz leta v leto. Zagorelost izgine, melanom pa se lahko pojavi šele več let kasneje. Kot smo že omenili pa izpostavljanje umetnemu izvoru UV žarkov (npr. solarij) prav tako lahko povzroči nastanek melanoma.

Večja možnost, da bodo zboleli za kožnim rakom obstaja pri svetlopoltih ljudeh in pri tistih, ki jih sonce samo opeče, porjavijo pa nikoli oz. redko, pri tistih, ki imajo veliko število kožnih znamenj –  več kot 50 in vseh, ki so imeli veliko sončnih opeklin v otroštvu oz. bili veliko izpostavljeni soncu. Posebej pozorni pa morajo biti tisti, ki vedo, da je ožji sorodnik zbolel za kožnim rakom.

Za kožnega raka je značilna pretirana in nenadzorovana rast spremenjenih celic v povrhnjici kože.

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo glede na vrsto celic.

Najpogostejši kožni raki so trije:

– bazalnocelični karcinom,

– ploščatocelični karcinom in

– melanom.

Ti vključujejo spremembe kože, ki se ob poškodbi ne zaceli, razbarvanje kože in spremembo obstoječega stanja.

Bazalnocelični rak ali bazalnocelični karcinom

Se kaže kot suh, obarvan del kože s sijočo površino ali pa kot ranica, ki se ne zaceli in se pojavlja predvsem na obrazu. Opomba mesnate barve, simetrične narave, in značilne razjede.

Izvira iz najnižje plasti povrhnjice, pogosto raste nekaj let, ne da bi povzročal kakršne koli težave. Če se ga ne zdravi, se lahko razširi v globlje predele tkiva, kjer uniči osnovne strukture. Bazalnocelični rak po navadi ne povzroča zasevkov, njegovo zdravljenje je učinkovito.

Ploščatocelični karcinom kože

Je drugi najpogostejši maligni kožni tumor. Je rak iz celic ploščatega epitelija, ki se pojavi večinoma pri starejših (po 60. letu) in lahko nastane kjer koli na koži.

Maligni melanom


Melanom najpogosteje nastane na delih telesa, ki so izpostavljeni soncu, lahko pa se pojavi kjerkoli  na telesu. Lahko nastane kot ploščata lisa v ravni kože ali pa kot privzdignjena bulica. V starejših letih se lahko pojavi na koži kot lentiginozni melanom, ki ga zelo lahko zamenjamo s starostno pego, saj je rjavkaste barve in raste v ravni kože.

Melanom, še posebej v zgodnjih stadijih, ni nujno rašča nad nivojem kože, temveč se lahko pojavi v številnih oblikah. Zato ne smemo prezreti nikakršne na novo zrasle ali že obstoječe spremembe oz. znamenja na koži, ki se kakorkoli spreminja.

V študijah smo zasledili podatek, da približno tri četrtine celokupnega žarčenja kože z UV žarki prejmemo že do 18 leta starosti.

Avstralski znanstvenik Ian Frazer je razvil cepivo proti raku na materničnem vratu. Znavstvenik zatrjuje,da je cepivo učinkovito pri preprečevanju nekaterih vrst raka kože. Cepivo se je izkazalo za učinkovito na živalih in bi lahko bilo na voljo za uporabo v desetih letih. Cepivo učinkovito deluje le proti ploščatoceličnim karcinomom.

PREGLED ZNAMENJ IN METODA ABCDE

Priporočajo pregledovanje kože/znamenj enkrat mesečno. Bodite pozorni tudi na skrita mesta (za ušesi, hrbet, obraz…).

Bodite pozorni tudi na novo nastale spremembe na koži, saj večina melanomov ne nastane iz že obstoječih znamenj, ampak nastane na novo.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NmEytqygvoo[/youtube]

ABCDE shema Vam je  v pomoč pri pregledovanju.

V primeru, da opazite, da se znamenje spreminja glede na zgoraj navedene kriterije ali da srbi, da krvavi, da iz njega teče izcedek ali da je podobno rani, ki se nikakor ne zaceli, takoj obiščite osebnega zdravnika.

Le ta pa Vas bo napotil k dermatologu, ki Vam bo sumljiva znamenja pregledal z nebolečim instrumentom  dermoskopom.

RESNICE O IZPOSTAVLJENOSTI UV ŽARKOM

MITI RESNICA
Porjavelost je zdrava. Porjavelost je obrambni mehanizem kože, ki se brani pred še večjo škodo, ki jo povzročajo UV žarki.
Porjavelost nas ščiti pred soncem. Porjavelost koži nudi zaščito, ki odgovarja faktorju SPF 4, kar je izredno malo. Slovenski dermatologi priporočajo uporabo zaščitnega faktorja SPF vsaj 30 in več.
Sonce vas ne more opeči kadar je oblačno. Do 80 % sončnih UV žarkov lahko prodre skozi oblak. Sopara v atmosferi pa celo poveča radiacijo UV žarkov.
Sonce vas ne bo opeklo v vodi. Voda zagotavlja minimalno zaščito pred UV žarki, odboj žarkov od vode pa celo poveča izpostavljenost UV žarkov.
Sevanje UV žarkov pozimi ni nevarno. UV žarčenje je res v povprečju nižje v zimskem času, vendar pa odboj od snega podvoji moč UV žarkov, poleg tega pa se izpostavljenost UV žarkom povečuje z nadmorsko višino.
Zaščitne kreme me zaščitijo tako, da sem lahko dalj časa na soncu. Zaščitne kreme ne funkcionirajo tako, da podaljšujejo čas, v katerem ste lahko izpostavljeni soncu, le povečuje zaščito v času, ko se ne morete drugače zaščitit pred soncem. Vendar pa je zaščita odvisna tudi od pravilnega nanosa. Zaščitne kreme niso kreme za sončenje! Zaščitne kreme so zaščita.
Če med sončenjem redno delaš premore, te sonce ne more opeči. Posledice izpostavljenosti UV žarkom se kopiči skozi ves dan, ne glede na vmesne prekinitve izpostavljenosti soncu.
Kadar te sonce opeče čutiš na koži vročino. Sončne opekline povzročajo UV žarki, ki jih ni mogoče začutiti. Vročino, ki prihaja od sonca povzroča vidni del sončnih žarkov ter infrardeči žarki, ne pa tudi ultravijolični (UV).

PREVENTIVNI UKREPI

–          Izogibajte se najmočnejšemu soncu (med 10. in 17. uro oz. kadar je UV-indeks več kot 3). Ne dovolite, da vas opeče sonce! Ne obiskujte solarijev.

–          Dojenčkov in otrok ne izpostavljajte soncu oz. tako kot sebe zaščitite maksimalno (s klobukom, sončnimi očali, oblačili in z rednim nanosom zaščitnih pripravko z zaščitnim faktorjem 30 ali več).

–          Izberite zaščitno kremo za mazanje in ne v pršilu, saj med nanašanjem del kreme vdahnemo, kar je škodljivo!

–          Zaščitno kremo za sončenje nanesite v debelem sloju pred izpostavljanjem soncu in nanose pogosto ponavljajte, predvsem po kopanju, potenju in brisanju z brisačo.

–          Vsaj enkrat na leto pojdite k dermatologu na preventivni pregled znamenj.

–         Študije so pokazale, da tobak za kajenje in sorodni izdelki lahko povzročijo dvojno tveganje za nastanek kožnega raka. Zato prenehajte kaditi!

Melanom je popolnoma ozdravljiv vendar le, če ga odkrijemo zgodaj!!!

Zato so preventiva, samopregledovanje in obiski pri dermatologu zelo pomembni!!!!

KAKO SI PREGLEDAMO ZNAMENJA?

1x mesečno, lahko tudi bolj pogosto s pomočjo ogledala in upoštevanjem ABCDE metode.

Posebno moramo biti pozorni na večja znamenja s premerom več kot 6mm (radirka svinčnika), nesimetrična, neenakomerna.

In ne pozabite!

Osveščenost, znanje, preventiva, pregledovanje, zgodnje odkrivanje sprememb in realizacija obiska pri osebnem zdravniku oz. dermatologu vam bo rešila življenje!


Viri:

  1. Svetovna zdravstvena organizacija: http://www.who.com
  2. Dan boja proti melanomu: http://www.melanoma-day.com
  3. Združenje slovenskih dermatologov: http://www.zsd.si
  4. Mayo klinika: http://www.mayoclinic.com/health/melanoma/ds00439/dsection=prevention
  5. Poole, Catherine, Guerry, DuPont, M.D.,  Melanoma Prevention Detection and Treatment, New Haven:  Yale University Press, 2005.
  6. http://www.cancer.org/Cancer/CancerCauses/SunandUVExposure/SkinCancerPreventionandEarlyDetection/skin-cancer-prevention-and-early-detection-toc
  7. American Cancer Society. Cancer Facts & Figures 2012. Atlanta, Ga: American Cancer Society; 2012.
  8. Levy SB. Sunscreens and Photoprotection. eMedicine. 2011.
  9. http://www.nfcr.org/index.php?option=com_content&view=article&id=766&Itemid=123&gclid=CO_l-PzQibECFUJL3wod72vc_A

10.  http://cancerhelp.cancerresearchuk.org/type/melanoma/treatment/whats-new-in-melanoma-research#recur

11. Cosmos Online – Skin cancer vaccine within reach http://www.cosmosmagazine.com/news/2327/skin-cancer-vaccine-within-reach