masazaMasaža je ena najstarejših in najpreprostejših oblik zdravljenja.

Je več kot le fizični dotik. Je sprejemanje nekoga drugega, hkrati pa nam oseba na nasprotni strani dovoljuje, da se ji približamo. Gre torej za pozitiven pristop in za zaupanje na obeh straneh.

Najprej moramo poskrbeti za primerne pogoje za masažo. Potrebujemo primerno topel prostor, izberemo sproščujočo glasbo in dišave (npr.dišečo svečko, ki ne sme imeti premočnega vonja).

Masiramo lahko na postelji ali na tleh (na blazini ali odeji, masiranemu in tistemu ki masira mora biti udobno!). Najpomembneje je, da prostor zagotavlja intimnost.

Masirani se sleče do perila ali še bolje do golega in se udobno se uleže na trebuh. Roki položi pod čelo ali ob telo, v tem primeru položimo pod čelo manjšo zloženo brisačo, da bo omogočeno  dihanje. Če v tem položaju boli križ, pod trebuh položimo manjšo blazino ali zloženo brisačo, tako da razbremenimo ledveni del hrbtenice in se nekoliko izravna ledvena krivina.

Tudi pod stopali (v pregibu) položimo manjši svitek ali brisačo. Osebi nato pokrijemo nogi  in zadnjico. Pripravimo si olje za masažo in po potrebi segrejemo svoji roki (predhodno moramo odstraniti nakit; prstane, zapestnice, ure) lahko tudi pod toplo vodo.

Olje za masažo zlijemo na svojo dlan, nikoli z njim ne polivamo osebe, ki jo masiramo in pričnemo z rahlim gladenjem hrbta in ramen. Masiramo vedno mehka tkiva, torej predvsem mišice in ne kosti, izogibamo se močnejšim pritiskom na hrbtenico.

Gladimo vzdolžno, krožno, prečno, nato preidemo na močnejše gladenje (ne premočno!), gnetenje, lahko tudi nežno ovijanje in udarjanje z zaokroženo dlanjo ali z mezinčevo stranjo dlani, ki pa mora biti mehka. Delamo počasi in umirjeno.

Oseba, ki jo masiramo se mora  popolnoma sprostiti, zato je največkrat najbolje če se ne pogovarjamo. Če se da, z osebo ne prekinjamo kontakta (se jo ves čas dotikamo) ali pa naj bo prekinitev počasna in nežna.

Ko zaključimo na hrbtu in ramenih, ta predel pokrijemo z brisačo, da masiranemu ne postane hladno. Nadaljujemo z masiranjem zadnjice, obdelamo vsako polovico posebej, nato odkrijemo eno nogo in pričnemo z gladenjem.

Gladimo – masiramo vedno v smeri proti srcu. Zmasiramo podplat, zakrožimo okoli gležnjev in nadaljujemo na mečih. Tu naš pritisk ne sme biti premočan. Zmasiramo tudi stegno, predvsem zadnjo in zunanjo stran stegna. Ponovimo na drugi nogi.

aromateraphy

Nato se naša oseba obrne na hrbet. Podložimo ji koleni in po potrebi damo manjšo brisačko pod ledveni del hrbtenice. Pokrijemo jo in pustimo prosto le rami in vrat.

Veliko ljudi ima izredno napet vratni predel in trapezoidne mišice, kar je velikokrat tudi posledica psihičnega stresa.

Ne pozabite, da mora biti masirani sproščen, sicer se bo dogajal boj med vami in njim, kar ne bo vodilo k pozitivnim učinkom masaže. Da to dosežete, vam mora oseba popolnoma zaupati, torej nobenih hitrih, nepričakovanih ali celo grobih gibov.

Dlani položite  na zgornji del prsnega koša, tako da so vaši prsti obrnjeni drug proti drugim in jih počasi potegnite narazen, tako da drsite proti ramenom, zakrožite okoli ramen in nato drsite z rokami do tilnika. Nekajkrat ponovite. Lahko narahlo povlečete glavo, da raztegnete vratno hrbtenico.

Sledi masaža obraza. Rok si ni potrebno dodatno naoljiti. S palci nežno krožite po obrazu, z rahlim pritiskom navzgor in manjšim navzdol.


Nato se postavite osebi ob strani in pričnite z masažo rok. Tudi tu pazimo da gladimo navzgor in da naš pritisk ni premočan. Nadaljujemo s prednjim delom trupa. Krožimo po trebuhu  v smeri urinega kazalca in vzdolžno.

Zmasiramo tudi prsni koš (dojki pri ženskah izpustimo). Pokrijemo zgornji del in zmasiramo še prednji del nog. Krožno obdelamo vsak prst posebej, nato zgladimo prednji del stopala in golen. Zakrožimo okoli kolena (ne pritiskamo pogačice navzdol) in zmasiramo še drugo nogo.

Po masaži naj masirani (če še ne spi) še vsaj 10 minut počiva.

Masaža celega telesa traja eno uro.

Naj bo masaža je nekaj prijetnega vam in tistemu, ki ga masirate. Veliko užitkov.

Blanka Koščak Tivadar, dipl fiziot, Pnf in Cyriax terapevt

Sirotka
O KOPB in preventivnih ukrepih