omega3 in 6 ZdravstvenaOziroma maščobne kisline omega N-3 so esencialne maščobne kisline in imajo po kemijski sestavi dvojno vez oddaljene tri ogljikove atome od končne metilne skupine (w-ogljikov atom). So fiziološko zelo pomembne. Na dvojno vez se lahko veže tudi jod in tvorijo se iodolipidi. Seveda pa jih vsi bolj poznamo, kot dodatki k prehrani in vplivajo pozitivno na otroke tako, kot na odrasle.

Znanstveniki in raziskovalci so odkrili, da so ključne za rast in razvoj otrok, kot tudi živalskih mladičev. Za normalno rast zadošča približno 1% vseh zaužitih kalorij. Če pri vnosu omega 3 maščobnih kislin pretiravate ti ne pospešujejo rast oziroma razvoj. Pred odkritjem omega-3 maščobnih kislin so se znanstveniki bolj osredotočali na sorodno skupino omega-6 (npr. dokozatetraenojska kislina) maščobnih kislin. Šele pred dobrim desetletjem so začeli bolj raziskovati skupino omega-3. Omega-3 in omega-6 so nujne za življenje, vendar jih telo ne zna samo sintetizirati, zato jih moramo sami vnašati v telo z določeno prehrano ali, kot prehranski dodatek.

Pri odraslih so koristne za veliko stvari. Na primer pomagajo krepiti naš imunski sistem, pospešujejo našo presnovo, kar posledično vpliva na rast mišičnega tkiva in izgubo maščevja, so pomemben strukturni element membran v naših celicah, pomembne so tudi za produkcijo hemoglobina in pomagajo pri regeneraciji po telesni aktivnosti. Tako, kot veliko drugih stvari, moramo seveda paziti, da pri vnosu omega-3 in omega-6 maščobnih kislin bodisi s hrano ali raznimi dodatki ne uživamo veliko mastne hrane, kajti to zavira delovanje maščobnih kislin.

Živila, ki vsebujejo največ omega-3 in omega-6 maščobnih kislin so seveda ribe (od teh imajo največ klisline tune, sardine, losos,…) in školjke, najdemo pa jih tudi v nekaterih rastlinah, na primer v koruzi. Dosti maščobnih kislin pa se nahaja tudi v sončničnem olju, ter v olju oljne repice. Priporočeno je, da živila uživate enkrat do dvakrat tedensko. Poleg njih morate seveda jesti raznovrstno hrano in ne pozabiti na redno vadbo.