dsc_0124-11Pravijo, da je  vse v naših nogah.

Delajo dan za dnem, leto za letom, nesejo nas tja ka mor jim velimo, ponesejo nas hitro ali počasi, nizko ali  visoko v ponedeljek ali v petek.

Pravijo da je vse zapisano v nogah,vse narisano na podplatu, da se da tam mnogo odkriti in veliko pozdraviti, pravijo da je prijetno, počutje boljše, da pomaga.

So čiste nogavice, vsakdanje umivanje in primerna obutev res vse kar lahko nudimo SVOJIM nogam?

Vaje za stopala

Vaja vedno izvajajte bosi, po možnost brez nogavic saj tako stimulirate tudi stopalne senzorje.

Vaje sede na postelji ali na stolu

Vaje delajte na postelji s pokrčenima nogama ali bolje sede na stolu s stopali na tleh. Vsako vajo ponovite 5-8 x. Vaje izvajajte počasi in natančno. Po vsaki vaji sledi počitek, ki naj bo dvakrat tako dolg kot je vaja. Vaje delajte z obema nogama.

Lahko delate sonožno ali pa kadar to ni mogoče zaradi vaje, bolečin ali mišične oslabelosti izmenično z eno nogo in nato še z drugo nogo.

1. Obe nogi položite na podlago (posteljo ali tla) in dvignite prste od podlage. Bodite natančni in dvignite vse prste. Podplat pri tej vaji ostane na podlagi. (V pomoč in samokontrolo lahko postavite pod sklepe med prsti in stopalnicami elastični trak, ki ga ne smete izpustiti.)

2. Obe nogi sta na podlagi in hkrati dvignite obe stopali od podlage, peta mora ostati na podlagi. (V pomoč in samokontrolo lahko postavite pod peti elastični trak, ki ga ne smete izpustiti).

3. Skrčite prste na nogah in s skrčenimi prsti dvignite stopali od podlage, peta ostane na podlagi.


Vaje stoje

Najbolje je, da stojite pred ogledalom, ki vam omogoča boljšo kontrolo telesa in izvedbe vaj. Na začetku stojite no obeh nogah, s stopali vodoravno in v širini bokov. Vse vaje postanejo veliko zahtevnejše, če jih izvajate na nestabilni podlagi, ravnotežni deski ali blazini.

1. Stojte na obeh nogah z enakomerno porazdeljeno težo. Predstavljajte da imate pod blazinico palca, blazinico mezinca in na sredini pete točko. Rahlo pokrčite koleni, napnite trebušne mišice in enakomerno porazdelite vseh 6 točk (po 3 točke na vsaki nogi). Mirno dihajte in vztrajajte v tem položaju.

2. Isti položaj kot v prejšnji vaji, počasi prenesite težo na prednje 4 točke, a ne dvignite pete od tal, nato prenesite težo na zadnji 2 točki in ne dvignite prstov od tal.

3. Odročite obe roki, stojte na desni nogi (enakomerno porazdeljena teža na 3 točke in rahlo pokrčeno koleno in napete trebušne mišice), pazite da se boste čim manj nagnili na desno stran in počasi odmaknite stegnjeno levo nog vstran in počasi nazaj, če je mogoče vmes ne stopita na tla. Ponovite na drugi nogi. Več vaj si lahko ogledate na naši spletni strani.

Blanka Koščak Tivadar, dipl. fiziot.

IPNF in Cyriax terapevt

www.fizioterapija-mediko.si

Nasveti za zmanjšanje zbolevnosti in umrljivosti za rakom
Ustavimo HIV