Fizioterapija MedikoNo pa se vrnimo nazaj v poletje, upajmo da nam bo preostanek poletja bolj naklonjen. Plavanje je premikanje v vodi.

Poudarek je na premikanje, vse ostalo je le namakanje, ki pa je tudi prijetno :-).

Plavanje je oblika vadbe, kjer delujejo vse mišice telesa, vpliva na ravnotežje in koordinacijo in deluje pozitivno na organizem. Predvsem pa je plavanje čudovita oblika lebdenja v vodi, ki je pravzaprav naš prvi medij.
Vaša odločitev je ali boste plavali v bazenu, jezeru ali morju, vsekakor pa je zelo pomembno, da to obliko rekreacije izkoristite za svojo sprostitev, krepitev in izboljšanje samopodobe. In če se ustavim pri zadnjem, potrebno si je zagotoviti primerno opremo.

Kopalke in ne bermude fantje in dekleta pazite, da vam kopalke ne uidejo :-). Smiselno je imeti očala, saj bomo tako z večjo verjetnostjo potopili glavo v vodo (frizuro si boste urejali na kopnem) in si zagotovili pravilno tehniko. Če je potrebno nataknite še kapo.

Velikokrat se pojavlja dilema, kako plavati, prsno, kravl, hrbtno? To se sprašujejo še posebno vsi, ki imajo težave s hrbtenico.

Vodo lahko uporabimo na dva načina, kot razbremenitev ali kot upor. Razbremenitev je primerna kot počitek in ne kot trening. Marsikateri »hrbteničar« bo z veseljem zavzel položaj »mrtvaka«.

Voda, če je seveda primerno topla bo blagodejno delovala na mišice, jih ogrela in sprostila, hkrati pa bo hrbtenica zavzela sproščen položaj.

Če  želimo trening, vadbo potem je naš cilj, da kar se da gladko drsimo skozi vodo in tako zmanjšamo njen upor. To lahko dosežemo tako, da ležimo na vodi čim bolj vodoravno (kar pomeni pri prsnem plavanju glavo v vodi, torej potrebujete očala), ne delamo nepotrebnih in sunkovitih gibov in enakomerno in kar se da mirno dihamo (ne zadržujte diha, izdihujte v vodo).

plavanje
Pri prsnem plavanju je zelo pomembno, da ne »igramo« ponirka, saj bomo na tak način povečevali vratno krivino, posledično bomo povečevali tudi, ledveno krivino, zavesljaji bodo (pre)hitri, izgubljali bomo (pre)več energije.

Zavesljaji morajo bit pod vodno gladino, prsti so skupaj in pomagajo skupaj z dlanmi odrivati vodo.

Pozorni moramo biti na simetrijo obeh rok, kar je pogosro težava pri tistih, ki imajo zmanjšan obseg gibov v ramenskem sklepu. Gibanje z nogami se dogaja pod vodno gladino, nogi pokrčimo počasi, iztegnemo pa hitreje in se odrinemo.

Prsno plavanje je precej obremenjujoče za koleni.
Pri tehniki kravl je pomembno, da z rahlim »valjanjem« telesa (rotacija ramenskega sklepa) vzdržujemo vodoravni položaj, da nimamo preglobokih zavesljajev, da ne potiskamo glavo preveč iz vode, da pogled ni usmerjen naprej, da nista nogi preveč razmaknjeni, da ne krčimo kolen (saj tako izgubljamo potisno moč)…Potrebno je izdihovati.

[wp_ad_camp_1]

Hrbtno plavanje je mnogokrat prijetneje za hrbtenico (ker ležimo na vodi), a težje izvedljivo za ramenski sklep zaradi velikega obsega giba (180°). Zavesljaji so simetrični, pri tem se plavalec obrača okoli vzdolžne osi. Udarci z nogami so tik pod gladino, z iztegnjenimi stopali in rahlo pokrčenimi koleni. Glava je v podaljšku hrbtenice.

Če povzamem, pomembno je da drsimo skozi vodo, da je naše plavanje ergonomično, da je hrbtenica večino časa v optimalnem položaju (ne povečujemo krivin), da deloma simetrično, usklajeno in koordinirano z rokami in nogami in seveda trupom.

Da izdihujemo, da ne molimo glave iz vode in da se pri tem zabavamo.
Torej kaj je boljše prsno ali hrbtno plavanje? Enostavnega odgovora ni.

Pomembneje kot izbira plavalne tehnike je izvedba. Torej zakaj ne bi dopusta izkoristili in nekaj dobrega naredili za sebe. In še nekaj, to da se je potrebno naučiti teči, smo že usvojili, zakaj si ne bi poiskali še pomoč strokovnjaka, ki nas bo naučil plavati?

Blanka Koščak Tivadar dipl. fiziot., IPNF in Cyriax terapevt
www.fizioterapija-mediko.si