Smrkate, pokašljujete, ste utrujeni, razdraženi, vzkipljivi, slabega počutja.. takoj posegate po zdravilih in obisku zdravnika?

SOLNA KOPEL ZA NOGE

Utrujene, razdražene, suhe noge potrebujejo vašo nego. Namočite jih v solni kopeli z raznoraznimi solnimi pripravki, eteričnimi olje skratka noge Vam bodo hvaležne in utrujenost boste pregnali proč. Koža bo nežna gladka in negovana.

LIMONE

Ko še ni bilo znano, kaj so vitamini in kako koristijo zdravju, so že limono uporabljali kot zdravilo. Predvsem sok limone je veljal za učinkovito sredstvo proti krvavitvam odprtih ran in za čiščenje gnojnih izcedkov. Nenadomestljiva je bila limona pri zdravljenju skorbuta, kar so dobro znali že antični pomorščaki, ki so se redno zalagali s tem sadjem pred vsakim daljšim potovanjem.

Na Siciliji, ki ima velike probleme s preskrbo pitne vode, je že od nekdaj veljalo, da se vse zaloge pitne vode redno oskrbujejo s svežimi polovicami limone. Ljudje so iz izkušnje vedeli, da limona razkužuje vodo, in moderne znanstvene razlage so to potrdile. Morda izvira prav iz teh starih običajev navada, da še dandanes serviramo vodo z rezino limone.
100 g limone vsebuje:
kcal     kJoule     voda     maščobe     kalij     kalcij     magnezij     vitamin C
35-56     151-235     84-90 g     0,6 g     149 mg     11 mg     28 mg     51 mg

100 g limone tako predstavlja 71 % dnevne potrebe po vitaminu C za odraslo osebo in 7 % dnevne potrebe po kaliju, 1 % po kalciju ter 9 % po magneziju.

MED

Protimikrobna učinkovitost:

Na to temo je bilo narejenih veliko študij, vse kažejo, da ima med protimikrobno učinkovitost proti številnim bakterijam (npr. Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori) in tudi nekaterim glivicam. Za to je zaslužna visoka vsebnost sladkorja, ki preprečuje razmnoževanje bakterij ter delovanje encimov in drugih antibiotičnih snovi. Tako priporočajo med za celjenje ran (tudi kirurških), opeklin, raznih vnetij (ščiti rane pred novimi okužbami), dentalnih ran in različnih izpuščajev in zmanjša vonj rane. Ker deluje na H. pylori ga lahko uporabljamo za zdravljenje razjed na želodcu. Med obdrži rano čisto, ker ima sposobnost, da razbije t. i. biofilm, ki se tvori na številnih vrstah ran. Prav tako dobro deluje proti vnetjem, zmanjšuje bolečino, predvsem pri opeklinah in čirih. Lahko tudi zmanjša nastajanje brazgotin.

Prehransko dopolnilo:

Je bogato energijsko hranilo, ki vsebuje tudi vitamine, minerale, encime, antioksidante. Še posebej svetujejo njegovo uporabo pri slabokrvnosti, nezadostni prehranjenosti, nosečnosti, v stanjih hude fizične obremenitve, pri zmanjšani odpornosti imunskega sistema, v starosti in pri okrevanju po bolezni.

Pomirjevalni učinki:

Med pomirja, omogoča sprostitev in boljši spanec. Npr. sam med pomirja, če pa dodamo dve žlici meda bilo kateremu pomirjajočemu čaju, le-ta povečuje njegovo delovanje.

Pri raznih pljučnih boleznih:

Med pomiri pljuča, olajša izkašljevanje, zmanjša kašelj in olajša dihanje. Uporablja se pri kašlju, hripavosti, vnetju grla, lajša težave pri astmi.

Učinki na prebavila:

Med pomaga proti mišičnim krčem, olajša prebavni proces, pomaga pri zgagi, razjedah na želodcu ali dvanajsterniku in deluje rahlo odvajalno (krepi gibljivost črevesja). Pomaga tudi jetrom pri presnovi ogljikovih hidratov, pri izplavljanju strupov in pri boleznih jeter.

Antioksidativno delovanje:

Ima pomembno vlogo pri obrambi organizma proti prostim radikalom, ki nastajajo v našem telesu.

V kozmetične namene:

Med umirja nadraženo kožo in se veliko koristi pri izdelavi mil, šamponov, losionov, krem, lepotilnih mask….

Med se je v preteklosti dostikrat uporabljal tudi kot zdravilo za plešavost, kontracepcijsko sredstvo. Pogostokrat se je med mešal z raznimi zdravilnimi rastlinami ali žitaricami iz določenega geografskega področja, s čimer bi se pomnožilo njegovo delovanje kot zdravilo.

OLIVNO OLJE

Že ptički čivkajo o zdravilnih lastnostih oljčnega olja. Pa vendar čudežno hladno stisnjene olive zmanjšujejo vnetja in imajo antioksidativni učinek (polifenoli), pozitivno vpliva tudi na razmerje dobrega in slabega holesterola, znan je tudi protimikrobni učinek, znižuje krvni tlak, stimulira izločanje žolca in znižuje nivo sladkorja v krvi. Maščobnokislinska uravnoteženost pa mu daje še poseben sijaj. Človeško telo najlažje prebavlja olivno olje v primerjavi z vsemi ostalimi maščobami.

Uživanje olivnega olja ne samo ščiti arterije in varuje pred rakavimi obolenji, ampak zelo dobro prenaša tudi cvrtje.  Lahko ga segrejete celo do 280 stopinj Celzija, pa se maščobe ne bodo poškodovale (“zažgale”), pri cvrtju pa se temperature gibljejo med 140 in 180 stopinjami Celzija, kar pomeni, da imamo še nekaj “rezerve”.

Olivno olje shranjujte v temnem in hladnem prostoru. Po raziskavah sodeč pa mediteranska dieta, ki vključuje veliko uporabo olivnega olja preventivno deluje na bolezni srca in ožilja.

MLEKO

Kozarec toplega mleka pred spanjem pomirja. Mleko vsebuje aminokislino tryptophan, ki nas relaksira.

Mleko vsebuje kombinacijo hranil, ki je zelo ugodna za izgradnjo kosti (beljakovine, kalcij, vitamin D, magnezij, kalij), zato uživanje mlečnih izdelkov pomaga pri normalni izgradnji kosti in preprečevanju osteoporoze.

Mlečni izdelki iz posnetega ali pol posnetega mleka lahko vplivajo na zmanjšanje telesne teže. Sprva so ta vpliv pripisovali predvsem delovanju kalcija, toda izsledki raziskav so pokazali približno 2-krat večji učinek mlečnih izdelkov na zmanjšanje telesne maščobe pri dietah, kot ga dosežemo z uživanjem kalcija v pripravkih ali tabletah. Možne sestavine, ki prispevajo dodatni učinek so razvejane aminokisline in bioaktivni peptidi, ki delujejo samostojno ali pa v povezavi s kalcijem. Učinkujejo na metabolizem in izgorevanje maščob ter prerazporeditev energije.

Fermentirani mlečni izdelki, še posebno probiotični, pomagajo uravnavati prebavo, preprečevati črevesne okužbe in krepiti imunski sistem.

Strokovnjaki svetujejo, da naj se vsak dan vključi v jedilnik mleko in/ali mlečne izdelke. Priporočajo se dva do štirje obroki na dan, en obrok pomeni na primer:

* kozarec mleka (250 ml),
* 1 obrok fermentiranega mleka (jogurt, kislo mleko, kefir – 200 g) in
* 2 rezini sira ali skuta (40 g).

Zlato pravilo za količine je: več gibanja, večja aktivnost – večje potrebe! Otroci naj bi v predšolskem obdobju zaradi višjih energijskih in prehranskih zahtev uživali polno mleko in mlečne izdelke, nato pa je izbira med izdelki z več ali manj maščob odvisna od zaužitih količin, aktivnosti (energetskih potreb) in zdravstvenega stanja posameznika. Skladno s prehranskimi priporočili se priporoča predvsem uživanje pol posnetega mleka in mlečnih izdelkov iz posnetega oz. pol posnetega mleka.

KAMILICE

Svet Evrope jo razvršča v skupino naravnih začimb N2, ki se smejo dodajati živilom v majhni količini. Za kamilico še niso določene mejne količine zeliščnih sestavin v končnem izdelku. Pogosto se rabi za čajne napitke. Slovenska zakonodaja jo razvršča v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Kamilica je pogosto uporabljana zdravilna rastlina v pripravkih za pomiritev prebavil ter za lajšanje nespečnosti. Prav tako blaži zaprtje. Pripravlja se kot zeliščni čaj, in sicer v količini dveh čajnih žličk posušenih cvetov za skodelico čaja. Uporablja se tudi za grgranje pri vnetju ustne sluznice.

Najpomembnejša učinkovina v eteričnem olju kamilice je bisabolol. Vsebuje tudi kamazulen, flavonoide in kumarin.

Študije in vitro in na živalih kažejo na številne koristne učinke, vendar so za potrditev delovanja tudi pri ljudeh potrebne nadaljnje študije:

Pri živalih pospešuje celjenje ran.
V študijah na živalih je kamilica izkazala tudi pozitiven učinek pri sladkorni bolezni.
Študije in vitro, ki so še sicer v zgodnjih fazah, kažejo tudi na delovanje proti raku.
Potencialna tveganja vključujejo interakcije z varfarinom ter povzročanje botulizma pri otrocih zaradi prisotnosti spor Clostridium botulinum.

Veliko je še domačih pripravkov kot so zdravilni čaji, čebelji izdelki, rastline pa vendar je zgoraj predstavljenih nekaj osnovnih s katerimi lajšamo blage težave in delujemo preventivno za naš organizem.

Zdravje je eno in edino zato ga negujmo vsak dan!

Pod komentarje lahko napišete katere pripravke uporabljate vi v preventivne namene in lajšanje blagih težav.