149-11Kadar je nestabilnost velika in ponavljajoča in jo spremlja tudi bolečina je potrebno obiskati zdravnika, ki bo postavil natančno diagnozo.

Vzrokov za nestabilno koleno je kar nekaj ,preslabe mišice, prenapete mišice, poškodovani ali celo pretrgane kolenske vezi,težave z meniskusi,…

Posledica nestabilnega kolena je klecanje, manjše poškodbe tkiv, oteklina, bolečina,… Oseba z nestabilnimi kolenom se zato prične izogibati športu in vsem aktivnostim, ki lahko stanje poslabšajo.

Posledično začne taka oseba izgubljati na mišični moči, koleno postane še bolj nestabilno in hitro se vse začne vrteti v začaranem krogu.

Manjše nestabilnosti lahko omilite ali celo odpravite z ustreznimi vajami. Povečana mišična moč doprinese k stabilnosti in lahko delno celo nadomesti funkcijo poškodovane kolenske vezi.

V športu in prihajajoči smučarski sezoni so vaje za povečanje mišične moči kolenskih mišic in mišic nog v celoti ter vaje za povečanje stabilnosti koristne in potrebne prav za vsakogar.

Uporaba pripomočkov, kot so »kolenčniki« elastični ali ojačani s kovinskimi oporami in vse opornice so primerne le kot dodatek za uporabo oslabljenih mišic v primeru večjih obremenitev.

Koleno mora dobiti mišični steznik, torej okrepljene mišice, saj daljša uporaba pripomočkov lahko stanje celo poslabša, zato se o uporabi le teh posvetujete z zdravnikom ali fizioterapevtom.

Za primer pa še tri vaje za mišično moč oziroma stabilnost:

1. Naslonite se s hrbtom na steno , spustite se tako nizko da sta koleni pokrčeni pravokotno (ali manj če je to pretežko) in ostanite v tem položaju vztrajajte 10 sekund

2. Stojte na desni nogi, koleno rahlo pokrčite, roki sklenite za glavo, komolce držite narazen, levo nogo pokrčite naprej, tako da je koleno v višini kolka. Počasi in kontrolirano 8 krat spustite in dvignite pokrči pokrčeno nogo za 20 cm. Pri tem poskušajte stati čim bolj pri miru. Nato ponovite z levo nogo.

3. Stojte na desni nogi, koleno rahlo pokrčite, roki sklenite za glavo, komolce držite narazen, levo nogo pokrčite naprej, tako da je koleno v višini kolka. Umirite se in se počasi spustite (pokrčite) na desni nogi za 20 cm in se nato počasi dvignite. Ponovite z levo nogo.

Pred pričetkom vaj poskrbite za svojo varnost in se o primernosti vaj, kot tudi o dodatnih vajah posvetujte s fizioterapevtom.

Blanka Koščak Tivadar dipl.fiziot.,

Pnf in Cyriax terapevt

Fiziofit Mediko

http://www.fizioterapija-mediko.si