Vsi radi dobro jemo. Premalo pa se zavedamo kaj jemo in kaj to pomeni za naše zdravje.

Želeli bi Vam predstaviti nekaj dejstev o desetih priljubljenih jedeh, ki pa so žal nezdrave in dolgoročno škodujejo vašemu zdravju.

1.INDUSTRIJSKO POSUŠENO SADJE

Zagotovo ste kdaj jedli posušene banane, marelice.. in bili potem še bolj lačni? Industrijsko posušeno sadje vsebuje sulfide. V večini pa se nahaja tudi hidrogenerizirano rastlinsko olje, ki vsebuje trans maščobe.

Problem se pojavi tudi pri doziranju kajti pri svežem sadju zaužijete jabolko ali dva pri posušenem pa je podobno kot pri čipsu.

NASVET:

Sadje sušite naravno doma brez dodatkov in uporabljajte le bio pridelke. Željo po posušenem sadju pa zamenjajte za sveže sezonsko sadje.

2. MEŠANE PIJAČE

Koktejli, industrijsko pripravljene alkoholne mešane pijače…ponavadi vsebujejo najceneje pridelan alkohol, veliko aditivov, umetna sladila in barvila ter enormne količine sladkorja. So prava energetska bomba. V kolikor se tem pijačam ne morete izogniti posezite raje po kvalitetnem vinu v katerem se nahajajo antioksidanti. Seveda je potrebno uživati alkoholne pijače v priporočljivih količinah.

3. INDUSTRIJSKO PRIPRAVLJENI KOSMIČI, ŽITARICE, ‘KORN FLEXI’…

Večina jih misli, da zdravo zajtrkuje z svojo priljubljeno vrečko kosmičev. Pogledate kdaj zadaj na embalažo koliko sladkorja, soli in aditivov vsebujejo vaši ‘zdravi’ kosmiči? Večina jih ima za povrh še visok glikemični indeks.

NASVET: Pred nadaljnimi nakupi se izobrazite o priporočenih vrednostih živil, ki jih nameravate kupiti. Ne velja pravilo, da so najdražje tudi najbolj zdrave. Lahko pa kupite posamezne neobdelane vrste žit in si doma poljubno namešate. Dodate jih zdrave dodatke kot so med, jogurt, kefir, kislo mleko, sadje, cimet, kakav…

4. RIŽEVI VAFLJI

Obožuje jih predvsem ženski svet. Vendar je potrebno spomniti, da vsebujejo ogromno soli za piko na i pa imajo še visok glikemični indeks. Pojesti jih morate ‘tono’ da vas bodo nasitili.

NASVET: Zamenjajte jih z polnozrnatim kruhom oz. z prigrizki z nizkim glikemičnim indeksom.

5. ŽVEČILNI GUMIJI

Ste kdaj po žvečenju postali lačni? Vedno? Žvečenje signalizira možganom, da se pripravljamo na ‘futranje.’ Poveča se izločanje prebavnih sokov, inzulina in s tem postanemo lačni. Povrh vsega pa jih večina vsebuje umetna sladila.

NASVET: Rajši si večkrat na dan umijte zobe :)

6. GAZIRANE IN INDUSTRIJSKO PRIPRAVLJENE PIJAČE

O njihovem škodljivem vplivu na zdravje se piše že desetletja. Aditivi, konzervansi, umetne arome, na tone sladkorja, umetnih barvil so stalnica v teh pijačah. Proč od njih kolikor se le da. Predvsem pazite, da ne navadite svojih otrok, da bi množično posegali po le teh.

NASVET: Pijte vodo, mineralno, mleko, čaj, naravne sveže sokove katere si pripravite sami iz sezonskega sadja…

7. BEL KRUH

Ima zelo visok glikemični indeks in veliko preveč soli. Je idealen za ‘pacanje’ človeških prebavil. Vsebuje bore malo vlaknin.

NASVET: Zamenjajte ga za bolj zdrave različice. Ržen, Ovsen, Koruzni, polnozrnati, pirin, črn eventuelno pa si ga pričnite sami pripravljati doma iz zdrave mešanice žit.

8. MASLO IN MARGARINA

Ste si kdaj ogledali postopek kako nastane margarina in maslo? Veste, da vsebuje ogromno trans-maščobnih kislin? Le ta zvišujeta slab LDL holesterol in so sovražnik št.1 vašemu srcu in ožilju.

NASVET: Kupujte ozaveščeno. Na tržišču obstaja mnogo novih proizvodov margarin z rastlinskimi steroli, zdravju bolj prijaznih. Namesto masla pričnite uporabljati kokosovo, arašidovo, mandljevo… Obstajajo zdravju prijaznejše alternative samo poiskat jih je treba!

9. PREDELANI MESNI IZDELKI

Salame, klobase, šunka, hrenovke, pečenice, krvavice, suhe salame mmm le kdo jih nima rad? Naše telo in prebava zagotovo ne! Vsebujejo ogromno nitratov. Na embalažah jih najdete pod št. 249 in 252. Le ti tem izdelkom dajejo ‘nezdravo’ plat. Svetovni center za raziskovanje raka jih močno povezuje z nastankom raka na želodcu in črevesju.

NASVET: Posegajte po svežem nepredelanem mesu oz. domače sušenih mesninah. Obstajajo pa tudi ribe katere čimbolj intenzivno uvrstite na jedilnik.

10. SLANI IN SLADKI PRIGRIZKI

Že ptički na vejah čivkajo o slabostih slednjih.

NASVET: Oreščki, domače pečeno pecivo, čips iz posušenega sadja itd..

ZAKLJUČEK:

Nezdravih jedi je še veliko pa vendar smo zajeli nekaj bistvenih. Potrebna je zmernost.

Nihče ne pričakuje, da jih boste čez noč ukinili.

Že če jih boste nekaj zamenjali na svojem jedilniku bo to zdrava zmaga za Vas in vašo prihodnost!