kavaMmmmm le kdo si lahko predstavlja jutra brez kave ali čaja?!? Dopoldanskega premora brez kave? Kavice po kosilu?

Študije so dokazale, da imata čaj in kava kar nekaj blagodejnih učinkov za zdravje. Če imate zjutraj čas za skodelico kave ali čaja, je to veliko bolje za dober začetek dneva, kot hiter skok iz postelje brez vsega.

Dnevna skodelica kave zmanjšuje tveganje obolenja za Parkinsonovo bolezen, nastankom raka na jetrih, žolčnih kamnov in diabetesa.  Prav tako pravi in navadni čaj nadvse hvalijo zaradi zdravilnih učinkov.

»Zanimivo je, da smo se leta borili proti kavi in sedaj študije govorijo samo o pozitivnih učinkih na zdravje,« je povedal David Katz, zdravstveni sodelavec na ameriški oddaji Good Morning America.

In če izbiramo med kavo in čajem, kaj je bolj zdravo za dober začetek dneva? Tisto kar Vam najbolj ustreza seveda :)

Pomembno pa je, da kupujete vrhunske ekološke čaje in kavo. Tako ne boste zastrupljali telesa in načenjali zdravja.

o kavi

KAVA

Beseda kava izvira iz arabske besede “qahwah“, ki pomeni vino. Morda se vam izvor besede zdi nekoliko nesmiselen, vendar so zrna kave namakali v vodi in medu ter iz pripravka pridelovali vino. Šele kasneje so kavo začeli pripravljati tako, da so plodove posušili, zdrobili in prelili z vodo. Kot napitek se kava uporablja že 700 let!

Etiopsko višavje pred približno 1500 leti.  Prve, ki so začele smukati češnjam podobne, bleščeče rdeče plodove nizkih dreves, so bile koze. Njihove neobičajne živahnosti pastirji niso prezrli. Sledili so kozam, si sami nabrali plodov in dolgo časa z njimi počeli vse mogoče. Vse to se je dogajalo v Etiopski pokrajini Kaffa.

Kava zaseda nehvaležno tretje mesto na seznamu kemično najbolj obdelanih produktov (s sintetičnimi pesticidi, gnojili in herbicidi), takoj za tobakom in bombažem. Kavi ne dodajajte sladkorja in običajnega mleka, saj sta slednja mnogo bolj škodljiva od kave same. Uničite pa tudi aromo kave!

Ena obsežnejših študij dokazuje, da vnos vsaj šestih skodelic kave dnevno, drastično zniža možnosti za pojav diabetesa.

Nekatere druge študije združeno izpostavljajo vlogo kofeina pri akutnem izboljšanju zbranosti, budnosti in mentalnih ter fizičnih sposobnosti.

Ocenjujejo, da pivci kave zaužijejo tudi do 1g klorogenične in 500mg kafeične kisline dnevno in na ta način pokrijejo neverjetnih 70% potreb organizma po antioksidantih.

Koliko na dan?                                                  

Največ 8 skodelic kave na dan, kar se razlikuje glede na posameznikovo težo, velikost in še druge faktorje. Ker se je pokazalo, da kofein dviguje krvni pritisk, je pomembno, da vnos kave omejijo tiste osebe, ki imajo zvišan krvni tlak.

Antioksidanti

Sedaj je že splošno znano, da imajo antioksidanti v vseh vrstah kave in čaja zdravilne učinke. To so snovi, ki lovijo proste radikale, varujejo pred rakom&pred drugimi obolenji in celo upočasnjujejo procese staranja.

Največ antioksidantov imajo po vrstnem redu beli čaj, zeleni, črni in na zadnjem mestu kava. Vse prave čaje pridobivajo iz iste rastline (čajevca) (latinsko Camellia sinensis), zimzelena rastlina s Kitajske in Indije. Oba – zeleni in črni čaj – se razlikujeta v načinu predelave listov čajevca.

Kofein

Kofein je naravni alkaloid, ki ga pridobivajo iz kavnih zrn, iz listov čajevca in iz kakavovih zrn. Je blago poživilo, ki stimulativno vpliva na centralni živčni sistem.

Kofein povečuje budnost, produktivnost in koncentracijo, povzroča jasnejši in hitrejši tok misli ter zmanjšuje utrujenost. Največ kofeina ima kava, nato črni čaj, zeleni in na koncu še beli čaj.

zeleni caj

ČAJ

Čaj se v slovenščini uporablja za katerikoli poparek iz sadja ali zelišč. Za čaj iz listov čajevca se uporablja izraz pravi čaj, za ostale pa ustrezno zeliščni ali sadni čaj.

Predvideva se, da je prvotna domovina čajevca Indija, od koder naj bi se razširil na Kitajsko ok. 2700 let pr. n. št.

Vrste čaja razlikujemo glede na stopnjo oksidacije listov:

Črni čaj – najobičajnejši čaj v zahodnih državah. Listi so znatno oksidirani, čaj je jantarne barve in močnega okusa.

Zeleni čaj – postopek oksidacije je kmalu ustavljen s toploto. Čaj je rumenkasto zelen in bolj grenkega okusa.

Oolong – oksidacija traja dlje kot pri zelenem, a manj kot pri črnem čaju. Ima nežno aromo, navadno poplemeniteno z jasminovimi cvetovi. Razširjen je na Kitajskem, Tajvanu in Japonskem.

Beli čaj – sestavljajo ga mladi, neoksidirani listi (popki). Na Zahodu je manj znan.

Ena glavnih sestavin čaja so katehini, vrsta antioksidantov, ki jih je v svežih listih kar 30 % teže. Najvišji odstotek katehinov je v zelenem in belem čaju, črni čaj pa jih zaradi daljšega sušenja (oksidacije) vsebuje manj. Pomembna sestavina je kofein (3 %); skodelica čaja (250 ml) vsebuje okoli 30–90 mg odvisno od vrste, pridelovalca ter mešanice.

V čaju sta tudi teobromin in teofilin, ki imata podobno kot kofein poživljajoč učinek. Posebno teobromin deluje stimulativno, saj učinkuje dlje časa kot kofein ter izboljšuje voljo. Ostale sestavine so fluorid (preprečuje karies) in vitamini.

Japonski zeleni čaj je nefermentiran, saj čajne lističe takoj po obiranju segrevajo nad paro in s tem uničijo encime, ki bi sprožili fermentacijo. Čaj ima tako izrazito zeleno barvo. Najbolj razširjena japonska zelena čaja, ki sta prisotna na našem trgu sta:

Sencha: je osvežilen čaj, ki prija ves dan z izrazitim okusom in z več teina in čreslovin.

Bancha: je bolj trpkega okusa z manj kofeina, zato je primeren za otroke.

Kitajska pa je največja pridelovalka zelenega čaja na svetu, saj pridelajo kar 75% svetovnega pridelka.

 

[wp_ad_camp_1]

ZELENI ČAJ IN ZDRAVJE?

Zeleni čaj vsebuje zelo močan antioksidant EGKG (epigalokatehingalat), ki je stokrat močnejši od zelo znanega vitamina C in 25-krat od vitamina E.

FLAVONOIDI: imajo pomemben vpliv na preprečevanje bolezni srca in ožilja in pozitivno vplivajo na absorbcijo vitamina C v telesu.

TANIN: zaviralno vplivajo na prebavo vsebujočega kofeina, tako da se ta sprošča v krvni obtok postopno.

KOFEIN: Kofein daje čaju poživljajoč učinek. V eni skodelici čaja je do 80 mg kofeina. Zaradi postopnega sproščanja njegov poživljajoči učinek traja dlje.

VITAMINI: Zeleni čaj je vir vitaminov Bkompleksa in vitamina C. Vitamin B-kompleksa ugodno vplivajo na umske sposobnosti, krepijo živčevje, pospešujejo presnovo in razstrupljajo telo. Vitamin C deluje kot zelo močan antioksidant, ki krepi imunski sistem. Vsebnost vitaminov v čaju je odvisna od kakovosti izdelka in od same priprave napitka.

TEANIN: Je aminokislina, ki ima nasproten učinek kot kofein in ima tako pomirjajoč učinek ter daje zelenem čaju prijetno aromo.

Priporočajo 3 do 4 skodelice zelenega čaja dnevno.

PRIPRAVA ČAJA:

Čaj prelijemo z vročo vodo (vrelo vodo pustimo stati 1 do 2 minuti) in počakamo 2 do 3 minute.

Največ zdravilnih sestavin se lansira iz čaja po treh minutah. Čaj po 2 minutah bolj poživlja, nato pa se izloči več tanina, ki veže del kofeina, tako da čaj bolj pomirja.

kava ali caj

Kava ali čaj?

»Če imate možnost izbire med čajem ali kavo, potem je čaj boljša izbira. Ampak, če je kava del jutranje rutine, potem se nimate ničesar bati«, še dodaja Katz.

Vsekakor pa je najbolj pomembna izbira kvalitetne ekološke kave in čaja ter pravilna priprava. Uživajte maksimalno!