COPD-2  KOPB – Kronično obstruktivna pljučna bolezen.

Je bolezen, ki prizadene celotno pljučno pot. Najpogostejši vzrok zanjo je cigaretni dim, ki v pljučih povzroča dolgotrajno vnetje. Posledica tega vnetja je povečano izločanje sluzi v dihalnih poteh, brazgotinjenje in oženje dihalnih poti ter uničenje pljučnega tkiva. Vsi ti procesi vodijo v povečanje upora v pljučnih poteh.
Okoli 5% belcev zboli za to boleznijo.

Kdo zboli?
90% bolnikov je kadilcev. Najpomembnejši dejavnik tveganja za razvoj bolezni je kajenje cigaret. 20% ljudi, ki kadi, bo razvilo to bolezen. Ostali dejavniki so prah in kemikalije na delovnem mestu, onesnažen zrak,…

smoking

Preventivni ukrepi pred KOPB.
– Če kadite potem prenehajte s kajenjem. Če ne kadite rajši ne začeti !
– Čimbolj se izogibajte onesnaženem zraku ter okolju (razni izpušni plini, prah,…).
– Tveganost za obolenje zmanjšate tudi z raznimi cepivi na primer proti oslovskem kašlju, cepivu proti gripi,… O cepivih se je najbolje pogovoriti z osebnim zdravnikom.

Kaj gre pravzaprav narobe?
Cigaretni dim povzroča vnetje. To vnetje ima na pljučih mnoge posledice. V večjih dihalnih poteh povzroči povečano izločanje sluzi, kar se kaže kot izkašljevanje gnoja. V manjših dihalnih poteh pride do nastanka brazgotin, ki ožijo te dihalne poti in nam otežujejo dihanje. V pljučnem tkivu pa dim povzroča procese, katerih rezultat je postopno uničevanje samega pljučnega tkiva.
Pride tudi do poškodb pljučnih žil, ki lahko vodijo tudi v odpoved srca.
Vnetje pa ni omejeno le na pljuča, prizadene namreč celotno telo. Vodi v izgubo apetita in izgubo mišične mase.
[wp_ad_camp_1]

kopb
Kakšne težave imajo bolniki?
Pred pojavom resnih težav ljudje s to boleznijo dolgo časa le kašljajo in izkašljujejo. S časom se pojavi občutek oteženega dihanja, sprva le ob telesnih naporih, kasneje pa tudi v mirovanju.
Ker bolezen napreduje počasi, se jo ljudje zavedo zelo pozno in pogosto tudi prepozno.

 

Kako zdravnik postavi diagnozo?
Bolnik glede na splošni pregled bolnika postavi sum na to bolezen. Nato pošlje bolnika na testiranje pljučne funkcije ter po navadi še na rentgensko slikanje pljuč.

kopb-spiro

Kako zdravimo KOPB?
Zdravnik vedno svetuje opustitev kajenja, ki pomaga v katerikoli fazi bolezni. Le če opustimo kajenje, se upočasni napredovanje bolezni.
Težave lajšamo z zdravili, ki širijo pljučne poti (t.i. bronhodilatatorji) v obliki inhalacij. Bolniki z napredovalo boleznijo se zdravijo z 24-urnim dodajanjem kisika vdihanemu zraku (kisikova maska). Kot zadnji izhod se uporablja odstranitev dela pljuč ali presaditev pljuč.
Pomembna je seveda tudi ustrezna prehrana in izboljšanje telesne zmogljivosti.