hearingDragi starši, šolarji, dijaki!

Začetek šolskega leta je stresen za šolarje in dijake in verjemite tudi za starše. V šolskem letu, za katerega vam želim, da mine mirno, hitro in v prijetnem razpoloženju, se boste najverjetneje znašli v veliko situacijah, ko se boste pogovarjali med seboj ali z odraslimi na tak ali drugačen način.

Verjetno se boste vsi strinjali z menoj, da ni mogoče ne komunicirati.

Spomnite se dogodka, ko nekdo ni želel govoriti z vami, njegova molk oz. ignoriranje sta bila bolj zgovorna kot tisoč besed. 70% vsega časa hote ali nehote medsebojno komuniciramo in se tako razvijamo, se spreminjajmo. Vendar lahko komuniciramo le če nas tisti na drugi strani hoče poslušati. Torej če se hočemo pogovarjati moramo najprej POSLUŠATI.

In poslušati ne pomeni, da lahko pri tem zraven delamo še popravljamo avto, sesamo, kuhamo, pišemo sms sporočila, spremljamo kaj se dogaja na facebook in delamo še sto ostalih stvari. Saj poznate tisto, »ti kar govori, saj te poslušam,…« Hkrati pa ni dovolj le slišati, temveč moramo biti pripravljeni tudi razumeti. Komunikacija ni tisto, kar je povedano, temveč tisto, kar je razumljeno. Torej če se hočete pogovarjati, hkrati tudi poslušajte kaj vam govori sogovornik.

Ne razmišljajte, da morate svoji najljubši prijateljici povedati kakšen film si boste ogledali v kinu, medtem ko vam ona že petič razlaga zakaj se je sprla doma s sestro. In drage mame, ko vam hčerka razlaga, da je »zelo nesrečna, ker ima na desnem licu mozolj velik kot nogometna žoga« ji verjemite, v tem trenutku ona to v resnici doživlja kot veliko težavo. In nikar ne zamahnite z roko »ah, kaj saj to pa res ni nič takega«, če ste jo sploh slišali ob vseh »bolj resnih težavah«, ki ste jih prinesli s seboj iz službe in ob misli da ponovno ne veste kaj bi skuhale za kosilo. In ko vam sin razlaga o svoji nesrečni ljubezni si vzemite čas zanj, čeprav »danes pa res nimam časa«. Ga res nimate?

Kadar se otroci, mladostniki obrnejo na vas dragi straši, je to najverjetneje ker težave, niso sposobni sami rešiti, vsaj ne v tistem trenutku. Enostavnih rešitve, do katerih so prišli sami niso zadostovale za rešitev težave, zato so se obrnili na vas s prošnjo za pomoč in nasvet (kakšno srečo imate, da so se sploh obrnili na vas, res bi bilo krivično, če tega bi izkoristili).

Izkoristite trenutek za vzpostavitev kakovostne povezave med njimi in vami, med starši in otroci, med brati in sestrami, med prijatelji,… Ustvarili si boste dobro popotnico za v bodoče. Ali pa samo poslušajte, najverjetneje v tem trenutku moraliziranje ali pridiga nista na mestu. Prepričevanje, moraliziranje, avtoritativnost, podcenjevanje ali ukazovanje zagotovo ne pripomorejo k dobri komunikaciji.

In verjemite, nič ne bo hudega če bo kosilo kasneje ali ga ne bo, ali če srajca ne bo zlikana in če bo odpadla vaša večerna rekreacija.

Veliko uspešnih pogovorov vam želim.

Blanka Koščak Tivadar

www.fizioterapija-mediko.si