krema dojenckiNaše bogastvo, ki je velikokrat spregledano

Koža je naš največji organ in ogledalo našega zdravja in počutja. Varuje nas pred zunanjim okoljem, ker predstavlja mejo med telesom in okolico, ščiti pred vplivi okolja in mikrobi, ima funkcijo pri uravnavanju telesne temperature, je sredstvo sporazumevanja. Skrbi za izmenjavo snovi med telesom in okoljem, preko nje zaznavamo dotik, temperaturo, bolečino… Ker igra pomembno vlogo tudi pri videzu, je ohranjanje njenega zdravja izredno pomembno.

Kožo moramo redno umivati z blagimi mili in se izogibati preparatom, ki bi jo lahko dehidrirali. Paziti moramo, da koža ni suha. Najboljše je uporabljati vlažilne osvežilne kreme, ki bodo s svojimi hranljivimi in vlažilnimi snovmi vračale koži sijaj in čvrstost. Posebno pozornost je potrebno posvečati kvaliteti izdelkov, saj nam bo koža le tako lahko hvaležna tudi na dolgi rok.

Pravijo, da bi morali na svojo kožo nanašati samo tisto, kar lahko damo tudi v usta, kajti nekatere učinkovine iz krem, tonikov, gelov in mask prodirajo 60 % skozi povrhnjico, vse do notranjih organov. V naše telo tako prihajajo kemične snovi, kot so barvila, konzervansi, parfumi in drugi dodatki, ki zdravju ne koristijo ali so zanj celo nevarni.

Grozljivo je, da se za klasično kozmetiko porabi približno 100.000 ton kemikalij na leto. Če samo pomislimo, da lahko človek uporablja tudi 9 izdelkov za nego kože na dan, je tako dnevno izpostavljen že približno 130 kemikalijam.

Strokovnjaki menijo, da bi bilo bolje te nevarne sestavine pojesti kot pa se z njimi namazati. Naš prebavni sistem vsebuje veliko encimov, ki bi te strupene snovi razgradili, medtem ko jih koža ne more. Zanimiv je tudi podatek, da telo žensk, ki redno uporabljajo to vrstne proizvode, vsrka na leto do 2 kg kemikalij, kar pa ni malo.

sophie

Koža otrok je še občutljivejša in je zato še toliko bolj pomembno kako jo negujemo

Koža dojenčkov je izredno tanka in občutljiva. Hitreje kot koža odraslih absorbira tako dobre kot slabe snovi. Občutljivo kožo dojenčkov je zlahka moč razdražiti.

Pleničke, oblačila in celo različne škodljive kemikalije, ki se v veliki meri nahajajo v izdelkih za nego otrok, lahko povzročajo rdečico na koži, pekoč občutek in izpuščaje. Draženje lahko postane bolj izrazito pod vlažnimi in toplimi pogoji.

Koža dojenčkov je kar petkrat tanjša v primerjavi s kožo odraslega, zaradi česar so otroci bolj dovzetni za morebitne težave, ki jih povzročajo vprašljive sestavine v številnih običajnih izdelkih za nego kože.

Rojstvo dojenčka je poseben dogodek. Prvi stik se zgodi z objemom, prav preko njegove kože. To izjemno čutilo je pripravljeno na opravljanje svojih nalog takoj po rojstvu.

Koža predstavlja možnost otrokove komunikacije z mamo, saj preko nje telo pokaže tegobe in nezadovoljstva. To pa hkrati tudi omogoča, da mati dojenčku nudi prijetna doživetja in tolažbo: s pomirjujočo masažo, toplo kopel, in z izdelki za nego, ki so narejeni posebej za to, da dojenčkovo kožo hranijo, ščitijo in negujejo. Dojenček, ki je srečen, ima toplo in prekrvavljeno kožo. Lisasta koža nam pove, da nekaj ni v ravnovesju. Zato se je potrebno odločiti za kakovost: čisto naravo.

Koža dojenčka je zelo propustna, ker kožne celice niso tako gosto nakopičene kot pri odrasli osebi in ker koža še nima zaščitne rožene plasti.

Ta plast, sestavljena iz mrtvih kožnih celic, raste, ko koža otroka prihaja v stik s svojim okoljem, ko začne prijemati igrače in se plaziti. Po približno štirih letih je rožena plast razvita in lahko optimalno ščiti kožo. V prvih letih pa koža omogoča absorpcijo zunanjih vplivov in izdelkov za nego telesa, kar predstavlja več kot dober razlog, da je z mlado kožo potrebno skrbno ravnati.

ORGANSKA KOZMETIKA SOPHIE LA GIRAFE

sophie