Po ocenah specialistov ima kar 30% slovenskih prebivalcev resne težave obolenja ven spodnjih okončin in samo 10% ljudi nima težav. Obolenje ven, ki je pogostejše pri ženskah, se z leti slabša, hkrati pa bolezen ostaja velikokrat neodkrita in nezdravljena.

Kronično obolenje ven nastane zaradi povečanega tlaka v venah.

Krčne žile so varikozno razširjene vene spodnjih okončin, vidne so vijugave modrikaste površinske vene, ki nastanejo kot posledica motenj v odtoku krvi iz spodnjih okončin.

Najpogostejši znaki venskega popuščanja so:

 • bolečine v golenih,
 • srbenje,
 • pekoč občutek na koži goleni,
 • občutek oteklih, težkih, napetih nog,
 • utrujenost in nočni krči,
 • razširjene žilice.

Ob napredovanju bolezni se lahko pojavijo različni znaki in spremembe na koži, kot so manjše ali večje krčne žile, otekanje nog v gležnjih, temnejša obarvanost kože predvsem okrog gležnjev in venska razjeda na goleni. Kronično vensko popuščanje poteka v več stopnjah, glede na težo in stopnjo okvare venskih zaklopk.

Specialist dermatolog ali flebolog bo ugotovil ali je bolezen prizadela povrhnje ali globoke vene. Krčne žile so povezane tudi z modernim načinom življenja saj se veliko manj gibamo, sedimo pri miru, imamo ozka oblačila, sedimo s prekrižanimi nogami,…, kar vodi v upočasnjen pretok venske krvi proti srcu.

Nezdravljeno kronično vensko popuščanje lahko sčasoma pripelje do:

 • Vnetnih sprememb kože (luščenje povrhnjice, rdečina, srbenje, kasneje brbončice, kraste,rosenje, kasneje pa lahko tudi okužba z glivicami in bakterijami),
 • otekanje okoli gležnjev,
 • obarvane lise (hiperpigmentacije),
 • otočki stanjšanje kože,
 • vnetja ven (tromboflebitis),
 • razjede goleni,
 • globoka venska tromboza in pljučna embolija.

Pomoč pri venskem otekanju nog:

Upoštevanje nasvetov,  izvajanje vaj, ročna limfna drenaža, zdravila, laser, sklerozacija, operacija.

 

 

Nasveti za izboljšanje venskega pretoka:

Med sedenjem, kadar to trenutek in gibčnost dovoljujeta, dvignite nogi v višino zadnjice (na stol, manjšo mizico),ne sedite predolgo, vsako uro vstanite, se malo sprehodite (tudi kadar se vozite z avtom ali avtobusom).

Tudi na letalu moramo biti pozorni saj tu dodatno poslabša stanje suh zrak v letalu, ne sedite s prekrižanimi nogami, večkrat na dan se ulezite, dvignite nogi in krožite s stopali,poskrbite za primerno telesno težo,popijte vsaj dva litra vode na dan,izogibajte se alkoholu in cigaretam,pazite na ustrezno prehrano.

V vaši prehrani naj bo veliko vlaknin, balastnih snovi in manj kalorij,poskrbite za redno in dobro iztrebljanje, kajti napenjanje pri iztrebljanju vpliva na nastanek krčnih žil,predele s krčnimi žilami tuširajte izmenoma s hladno in s toplo vodo.

Najprej se tuširajte s hladno vodo s temperaturo 10 do 16 stopinj, nato pa s toplo vodo do 38 stopinj.

Vedno končajte s hladno vodo. opustite pretirano sončenje in kopanje v zelo topli vodi,opustite savnanje,povijajte si nogi.

Z elastičnim povojem ali medicinskimi kompresijskimi nogavicami kri preusmerimo v globoke vene in preprečimo zastajanje venske krvi. Pomembna je pravilna namestitev povoja, sicer si lahko celo škodujemo.


Največji pritisk povoja mora biti na stopalu in okoli gležnjev, nato pa se pritisk proti kolenu enakomerno zmanjšuje.

Vsekakor pa naj vam svetuje strokovnjak kako pravilno namestiti povoj, medicinske kompresijske nogavice so enostavnejše za uporabo. Oblika, velikost in stopnja je prilagojena vsakemu posamezniku glede na njegove težave.

Povoje ali nogavice je potrebno nositi ves čas ko ste na nogah, cel dan in celo življenje.

Prihodnjič pa nekaj vaj za izboljšanje venskega pretoka.

 

Blanka Koščak Tivadar dipl.fiziot.

Ipnf in Cyriax terapevt

Katere so stabilizacijske mišice trupa
Vaje za koleno