naravni deodorantiV zadnjem času nas razveseljujejo tople, že skoraj poletne temperature in čeprav ob tem večina nas uživa, lahko lepo vreme prinese tudi nekatere nevšečnosti. Ena izmed takšnih je zagotovo povečano znojenje, katerega posledica so mokre lise pod pazduhami in neprijeten vonj.

Na tržišču kozmetičnih izdelkov so na voljo številni izdelki za blaženje in celo preprečevanje potenja, pa veš, katero sredstvo je najboljše zate? Preveri tudi nekatere zanimive podatke o tem, kaj kupujejo slovenski potrošniki, ki jih posreduje portal ceneje.si

 

Preprečiti potenje ali zgolj neprijeten vonj?

Proti prekomernemu potenju se v osnovi borimo z dvema tipoma izdelkov, antiperspiranti in deodoranti, med katerimi pa marsikdo ne loči. Glavna razlika se skriva v načinu delovanja; antiperspiranti dejansko preprečujejo potenje, in sicer tako, da blokirajo pore, posledično pa se tudi neprijeten vonj ne more širiti. Nasprotno deodoranti znojenja ne preprečujejo, temveč z antiseptičnimi sredstvi zgolj pobijejo bakterije in tako zaustavijo neprijeten vonj.

Obstajajo številne študije, ki nakazujejo slabosti posameznih sestavin v teh dveh vrstah sredstev in njihov vpliv na telo, končna izbira pa je v rokah vsakega posameznika. Med tistimi, ki imajo težave z občutljivo kožo, so zelo priljubljena sredstva brez alkohola, zaradi vse večje ozaveščenosti pa so v zadnjih letih vedno bolj priljubljeni bio deodoranti z naravnimi eteričnimi olji.

 

Kaj kupujejo slovenski potrošniki?

Na portalu za spremljanje in primerjavo ponudb med različnimi trgovci, ceneje.si, ugotavljajo, da je v kategoriji deodorantov najbolj iskan Borotalco deodorant, ki ga odlikuje posebna formula z naravnimi deli mikrotalka. Slednji učinkovito vpija znoj ter zagotavlja suho kožo skozi ves dan, sredstvo pa ne vsebuje alkohola in ne draži kože.

Tudi sicer po priljubljenosti med uporabniki portala ceneje.si vodijo izdelki, ki negujejo občutljivo kožo – kristalni deodoranti, naravni deo spreji ter druga nežna sredstva. To je zagotovo posledica vse večjega zavedanja o zdravem življenju, saj strokovnjaki vsem aktivnim ljudem priporočajo naravne kristalne deodorante, ki ne vsebujejo dišav, škodljivih kemikalij, kot je aluminijev klorhidrat, in ne dražijo kože. Prednost je tudi, da na oblačilih ne puščajo sledi, so okolju prijazni in nenazadnje, kar prepriča še tiste zadnje dvomljivce, so zelo ekonomični, saj kristali v kamnu zdržijo leto dni in celo več.

 

Kako pa je z obliko deodorantov? Kot beležijo na ceneje.si, je med najbolj priljubljenimi deodoranti največ roll-on različic. Ti imajo prednost, da lahko uporabnik nanese sredstvo neposredno na mesto potenja, pomanjkljivost pa je, da se lahko roll-on hitro pozna na oblačilih temne barve. Če je to tudi tvoja najljubša oblika deodoranta, izberi takšnega, ki ne pušča belih madežev.