xylitolBrezov sladkor nekateri bolje poznamo, kot Xylitol. Večinoma ga najdemo v raznih žvečilnih gumijih, zobnih pastah in ustnih vodicah. Pridobivamo ga iz drevesne skorje evropskih bukev in večinoma brez.

Je visoko kakovostni sladkor, ki se ga uporablja, kot prehranski dodatek ali kar nadomestilo kuhinjskim belim ali rjavim sladkorjem.

Xylitol je bolj učinkovit, kot ostala sintetična sladila, saj je dejansko zdrav za zobe. Seveda se čudno sliši pa vendar je dokazano da brezov sladkor redno in v pravilnih količinah zmanjša zobni karies kar za tretjino, ter ohranja naravno bazično okolje v ustni votlini.

Dober je predvsem zato ker ga bakterije, ki se nahajajo med zobmi in v naši ustni votlini ne morejo prebaviti. Posledično bakterije izstradajo in umrejo.

To pomeni, da pomaga tudi preprečiti zobno gnitje, zato se z njim pogosto srečujemo poleg žvečilnih gumijev tudi v zobnih pastah ter, kot dodatek v ustnih vodicah. Če hočemo, da nam xylitol pomaga pri krepitvi zdravih zob ter ustne votline je priporočeno dnevno zaužiti do 6 gramov brezovega sladkorja.

beli zobje
Poleg osebne higiene ustne votline pa ga lahko uporabljamo, kot prehransko zamenjavo za navaden kuhinjski sladkor (beli, rjavi).

Brezov sladkor ima približno 33% manj kalorij, kot beli ali rjavi sladkor.

Če želimo popolnoma zamenjati navaden sladkor za brezov sladkor moramo vedeti, da ga lahko živilom doziramo v enakem razmerju, kot do sedaj (1:1).

Xylitol lahko uporabljamo, kot dodatek pri sladkanju živil. Če hočemo narediti na primer kruh ali drugo pecivo, ki potrebuje vzhajano testo se nam to nebo zgodilo, saj testo z vsebnostjo xylitola ne vzhaja. Zelo majhne koncentracije xylitola najdemo v gozdnih sadežih, gobah in žitaricah.

banner-popolna-izbira-za-zdravstvena-info-500x600px

Nekateri trdijo, da naj bi brezov sladkor pri zdravih otrocih in mladostnikih zmanjšal možnost za obolenje z akutno infekcijo srednjega ušesa. Ščiti tudi pred okužbami nosne votline.
Kemiki v 19. stoletju so že odkrili, da pri človeku brezov sladkor ne vpliva na sladkorno bolezen oziroma delovanje trebušne slinavke. Tako brezov sladkor ob zaužitju ne povzroča povišanega krvnega sladkorja ter tako pri ljudeh, ki imajo sladkorno bolezen ne more priti do hiperglikemije oziroma previsokega sladkorja v krvi. Vsi, ki imajo diabetes lahko brez kakršnega koli problema začnejo uporabljati brezov sladkor.

birch
Xylitol se v telo absorbira počasneje, kot navaden sladkor zato je smatran, kot nizko energijski prehranski dodatek. En gram xylitola vsebuje 2,4 kcal (kilokalorije) kar je malo v primerjavi z navadnim sladkorjem, ki vsebuje približno 3,9 kcal.

Ima ekstremno nizek glikemični indeks in sicer 7 (splošno glukoza ima GI okoli 100).

Brezov sladkor ne vsebuje nobenih strupenih ali kancerogenih snovi. Xylitol uporabljajo kot sladilo tudi v farmacevtski industriji.
Kot smo že dejali je treba paziti na dnevni vnos brezovega sladkorja. Najmanj, vsaj 6 gramov moramo zaužiti dnevno, če hočemo da ima na naše zobe in ustno votlino pozitiven učinek.

Ni pa priporočljivo zaužiti več, kot 70 gramov na dan, saj le ta lahko povzroči blago drisko.

Študije poročajo tudi, da se mora naše telo na brezov sladkor sprva prilagoditi. To lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov.

O KOPB in preventivnih ukrepih
Naravna zdravila iz vaše kuhinje