DSC_0061-1Najtežje je prevzeti odgovornost za sebe in za svoje življenje.

Poiskati pravo pot do tega kako živeti sam s seboj in biti zraven še srečen ali pa vsaj miren sam v sebi oziroma v duši je ali naj bi bil moto vsakega med nami.

Ne glede na to da naši možgani, naša psiha krmili naše telo, se bom vseeno osredotočila na lokomotorni, torej gibalni sistem, o katerem imam več znanja.

Kot tudi pri vsaki odločitvi v našem življenju, nas tudi tu spremlja prevzem odgovornosti za naše zdavje.

Velikokrat se dogaja, zaradi naše miselnosti pa tudi zaradi zdravstvenega sistema samega, da prenesemo to odgovornost na nekoga drugega, zdravnika, terapevta, medicinsko sestro.

Ob bolezenskih težav, ko poiščemo pomoč želimo predsem aktivnost zdravstvenega osebja, mi pa ostajamo vseskozi pasivni. K zdravniku gremo po tablete, na terapijo po protibolečinsko pomoč, na masažo in se zlahka prepustimo zdravljenju drugim.

Pravzaprav v prvi fazi zdravljenja velikokrat tudi ne gre drugače.

Narobe pa je, da se največkrat naša skrb za zdravje in za nas,tu tudi konča.


Ko nam je boljše, hitro pozabimo na to da je potrebno delati vaje, vzdrževati normalno mišično ravnovesje, uživati primerno hrano, morda ostati na dieti, opustiti škodljive razvade,… Do naslednjega poslabšanja, ko se vse ponovi.

Vsi čakamo da bo spomladi boljše, ko bomo na dopustu bo vse dobro, po novem letu bo drugače,…

Samo od sebe?

Vse to me spominja na leta nazaj, ko se je na našem trgu pojavil shujševalni napitek *, moja precej obilna teta me ja takrat prosila če ji ga prinesem iz lekarne (v trgovinah takrat ni bil na voljo) in potem je ona veselo jedla enake količine in enako število obrokov kot prej in zraven še *.

Njena ugotovitev je bila seveda, da ta shujševalni napitek nič ne pomaga!!!

Dragi moji, vzemite se že enkrat v roke, bodite ativni, rekreirajte se telovadite, opustite razvade, zdravstveno osebje tega namesto vas ne more storiti.

Pojdite na svež zrak, privoščite si masažo, plavanje, razvajajte.

Komu boste privoščili, če ne sebi, nenazadnje morate biti sami s s eboj in s svojim telesom prijazni, da vam bo še dolgo dobro služilo.

Srečno!

Blanka Koščak Tivadar, dipl.fiziot.

IPNF in Cyriax terapevt

www.fizioterapija-mediko.si

Zaživite razgibano in srečno življenje
Mladostniki in droge