pravilno sedenje za mizoVeliko nas je, ki moramo dolge ure presedeti za računalnikom v pisarni, na delovnem mestu in drugje. Vendar se nas malo zaveda kakšne posledice prinese s seboj nepravilno sedenje.

Že po parih urah imamo lahko zategnjen in boleč vrat zaradi tega, ker se ne gibljemo in dolgotrajno napenjamo vratne mišice.

Ko imamo vrat neprestano v enem položaju se nam mišice postopno začnejo krajšati in počasi postanejo ohlapne. Ta problem boste najbolje rešili tako, da si boste bodisi knjigo ali računalniški zaslon dvignili na višino oči in tako poravnali vrat in glavo.

Poleg tega morate vsakič, ko vas začne boleti vrat dobro razmigati in raztegniti vratne mišice.

Drugi najpogostejši problem, ki ga dobro občutimo so bolečine v hrbtenici. Bolečine nastanejo zato, ker imamo pri sedenju nepravilno držo hrbtenice.

Ko sedimo se po vsej verjetnosti ne zavedamo kako imamo ukrivljeno hrbtenico. Statistike kažejo, da se kar dobrih 40 odstotkov ljudi, ki sedi na delovnem mestu spopada z bolečinami v hrbtenici.

Resno pazite kako sedite in sicer morajo biti stegna približno pravokotno na trup. Stegna morajo biti malo razmaknjena in stopala na ravnih tleh. Roke naj bodo sproščene.

Vrat in glava naj bosta zravnana in ramena potisnite malo nazaj ter dol. Seveda pa tukaj lahko igrajo veliko vlogo tudi ergonomski stoli (tak kot je na sliki).

Kakovostno oblikovan stol pa vam ne bo nudil samo pravilne opore za hrbtenico, nudil vam bo tudi psihično udobje in vam omogočal prosto gibanje, ter stabilnost. Tretja nevarnost, ki preži na ljudi, ki nepravilno sedijo so hemeroidi ali zlata žila. Pojavijo se najprej pri moških in šele kasneje pri ženskah.

Težave pa se boste znebili, če boste med sedenjem velikokrat vstali in se sprehodili. Znebili se jih boste tudi s pomočjo zdrave prehrane, če boste jedli hrano z veliko vlakninami in pili veliko vode, kar privede do naslednjega problema, ki je dehidracija.

Velikokrat pozabimo veliko piti in nas popoldne ali zvečer boli glava.

Težave boste rešili tako, da si v vrč nalijete zalogo vode (npr. 1,5 litra) zato, da boste imeli za dalj časa, vendar ne pozabite, da morate na dan zaužiti najmanj 2 litra tekočine.

Najbolj zdravo je, da pijete vodo ali nesladkan čaj.