Zdrav življenski slog je nadvse pomemben pri preprečevanju rakavih obolenj. Le z izobraženostjo, ozaveščanjem in zdravim življenskim slogom se bomo uspešno izogibali nastanku rakavih obolenj, živeli bomo dlje in bolj kakovostno.


Kar 70% vzrokov nastanka rakavih obolenj izvira iz nezdravega načina življenja oz. onesnaženega okolja. Seveda nas tu v nekaterih primerih kljub zdravemu načinu življenja in izogibanju kancerogenih dejavnikov sprožijo nastanek raka genetski dejavniki.

Pa vendar je preventiva boljša kot kurativa zato Vam razkrivamo nekaj malenkosti, ki bodo preprečevale nastanek raka. Poskusite jih nekaj oz. vse vpeljati v način življenja.

1. FILTRIRAJTE VODO

Slovenci imamo po večini države kakovostno vodo iz vodovoda.
Pa vendar se najdejo kraji po Sloveniji kjer je ta voda oporečna z veliko škodljivimi primesmi.

Zato priporočajo namestitev filtrov oz. filtriranje vode.
Visoko tehnološki filtri odstranijo skorajda vse kancerogene snovi, hormone in škodljive kemikalije, ki se nahajajo v pitni vodi.

2. PRENEHAJTE Z PREKINITVAMI TOČENJA GORIVA NA ČRPALKI

Mogoče se sliši hecno pa vendar, ko začnete točiti gorivo ga točite brez prekinitev. Med točenjem se umaknite za meter ali dva od točilnega mesta. Benzen oz. hlapi, ki se spuščajo v ozračje med točenjem so kancerogeni. Le te vdihavate. Seštejte kolikokrat točite na leto…izogibajte se jim kolikor se jim le da.

3. NE PEČITE PREPOGOSTO NA ŽARU oz. MESO PREDHODNO MARINIRAJTE

Meso pri visokih temparaturah spremeni svoje lastnosti in pri kombinaciji z dimom nastajajo kancerogene snovi. Sledeč po študiji iz univerze v Kansasu antioksidativne začimbe s katerimi meso predhodno mariniramo zmanjšajo nastanek kancerogenih snovi kar za 87%.

4. PIJTE KAVO VSAK DAN

Vsi, ki so pili 5 ali več skodelic kave dnevno so zmanjšali riziko za nastanek možganskih tumorjev za 40%. Zmanjša se tudi nastanek raka na grlu. Raziskovalci pripisujejo pomen kofeinu. Britanski raziskovalci pa so ugotovili, da je kava uspešnejša zaščita proti raku kot pa čaj.


5. PIJTE DOVOLJ VODE

Zmanjšali boste riziko za nastanek raka na ledvicah. Vsaj 8 kozarcev vode na dan in odplaknilo bo večino škodljivih snovi iz vašega telesa vsak dan!

6. JEJTE ZELENO ZELENJAVO

Naslednjič, ko boste delali solato v solatnem baru izbirajte zeleno. Klorofil vsebuje magnezij, ki po nekaterih študijah zmanjšuje nastanek raka na črevesju. Magnezij vpliva na signalizacijo celic in ob kroničnem pomanjkanju se celice prično deliti po svoje. Že 2 skodelici kuhane špinače zadostijo 50% potreb magnezija dnevno.

7. IZBERITE ZDRAVE PRIGRIZKE – npr. BRAZILSKE OREŠČKE

So polni Selena – antioksidanta, ki zmanjšuje riziko za nastanek raka na mehurju. V študiji medicinskega faxa iz Dartmoutha so dokazali, da so ljudje, ki so v krvi imeli visoke vrednosti selena manj zbolevali za rakom pljuč in danke. Selen ščiti celice pred prostimi radikali in tudi spodbuja delovanje imunskega sistema.

8. PRALNI PRAŠKI IN MEHČALCI

Vsebujejo perchloroethylene, ki po združenju EPA povzroča raka na jetrih, ledvicah in levkemijo. Vsi vemo, da moramo naokoli hoditi čisti in dišeči pa vendar začnimo uporabljati naravnejše detergente in zreducirajmo njihovo porabo na minimum.

9. PREGLEDUJTE DOJKE in HODITE NA MAMOGRAFIJO

Vsak zgoden začetek odkritja raka dojk ima velik pomen pri uspehu zdravljenja. Redno si pregledujte dojke in ko zatipate zatrdlino se še naslednji dan odpravite do vašega osebnega zdravnika. Naj vas ne bo strah. Čas rešuje življenje!

10. UDELEŽITE SE NACIONALNIH PREVENTIVNIH PROGRAMOV – STORITE NEKAJ ZASE

SVIT ( http://www.program-svit.si ) – Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki

ZORA ( http://zora.onko-i.si ) – Zgodnje odkrivanje predRAkavih sprememb materničnega vratu

DORA ( http://dora.onko-i.si ) – Državni program presejanja za raka dojk

11. ZREDUCIRAJTE UPORABO MOBILNIH TELEFONOV

Veliko študij dokazuje, da sevanje gsm-ov povečuje nastanek možganskih tumorjev. Tako, da poskušajte telefonirati čimmanj oz. pišite več sms sporočil. Če pa že morate na dolgo in široko govoriti pa telefon držite čimbolj stran od ušesa oz. vklopite prostoročno funkcijo. Glava in sluh Vam bosta hvaležna.

12. IZOGIBAJTE SE PRETIRANEMU SONČENJU IN NOSITE MODRA TER RDEČA OBLAČILA

Povzeto po študiji Španskih raziskovalcev: Ugotovili so, da modra in rdeča oblačila bolj odbijajo škodljive UV-žarke kot pa bela in ostale barve. Seveda v kombinaciji z klobukom, čepico se boste najbolj zaščitili. Melanom se lahko pojavi kjerkoli na telesu. Toda, če se pojavi na glavi ali vratu je smrtnost 2x večja kot pa, če se pojavi kje drugje na telesu.
O tem kdaj se sončiti in koliko časa ter uporabo zaščitnih krem pa čivkajo že ptički na drevesu.

13. JEJTE BIO, DOMAČE in HRANO Z KONTROLIRANIM POREKLOM

Preučite in poglobite se v kupovanje hrane. Poskusite iti na začetek verige in kaj kmalu boste videli kaj vse zaužijete. Poiščite si ekološkega ‘kmeta’ za jajca, moko, meso, zelenjavo skratka kupujte tako hrano katero lahko preverite v kakšnem okolju zraste in s čim so živali hranjene.

Ravnotako se posvetite sadju in zelenjavi. Zaenkrat znanih 40 kancerogenov so našli v pesticidih. Zato dvakrat premislite kakšno sadje in zelenjavo kupujete, kolikokrat ga umijete in olupite…

14. FOLNA KISLINA

B vitamin, pomemben pri nosečnicah za prevencijo defekcij ploda je dvorezni meč. Uživanje preveč sintetično narejenega vitamina B povečuje možnost nastanka raka na črevesju, pljučih in prostati. Povečajte rajši vnos žitaric, zelene solate, pomarančnega soka in ostale hrane, ki vsebuje vitamin B oz. se temu vprašanju posvetite z osebnim zdravnikom in ginekologom.

15. POVEČAJTE VNOS KALCIJA

Mlečni izdelki vas ščitijo pred nastankom raka na črevesju. V študiji so tisti, ki so imeli 4 leta  povečan vnos kalcija 36% manjšo obolevnost za rakom na debelem črevesju. Testirali so 822 ljudi kateri so zaužili 1200mg kalcija dnevno z mlečnimi izdelki.

16. POLNOZRNATI IZDELKI

Vsi veste, da so polnozrnati izdelki bolj zdravi od belih. Izdelki iz bele moke imajo visok glikemični indeks. Ta povzroči škodljiv nagel dvig sladkorja v krvi. V Harvardski študiji z 38.000 ženskami so dokazali, da so imele ženske, ki so uživale polnozrnate izdelke manjši % obolevnosti raka na črevesju.

17. IZOGIBAJTE SE NEPOTREBNIM DIAGNOSTICIRANJEM

CT – kompjuterska tomografija je odlično diagnostično orodje pa vendar pri tem ‘obsega’ vaše telo z veliko dozo škodljivega sevanja. Po raziskavah sodeč je 1/3 CT preiskav nepotrebnih. Visoka doza sevanja lahko povzroči levkemijo.
Poskusite izbrati tudi varnejše alternative pri diagnosticiranju kot so magnetna resonanca in ultrazvok. Seveda v dogovoru z vašim zdravnikom.

18. ČE STE PREDEBELI, SHUJŠAJTE!

Debelost je vzrok kar 20% nastankov raka. Predebeli ste, če je vaš body mass index več kot 25. Začnite hujšati še danes. Tudi sklepi, srce in psihofizično počutje Vam bo hvaležno :)

BMI izračun = telesna teža (v kg) / kvadrat telesne višine (v metrih)

Primer: moški težak 85 kg in visok 180 cm ima BMI = 85 / (1.8 x 1.8) = 26.2

Vir: Različne študije o raku in preventivi dostopne na zasebnih podatkovnih bazah.

V kolikor imate lastne nasvete, ki jih uporabljate za preprečevanje raka oz. zdravo življenje jih napišite pod komentarje.

Veseli jih bomo vsi!

Seks je dober za vaše zdravje
Lokacije avtomatskih defibrilatorjev po Sloveniji