vaje za inkontinencoSte vedeli, da lahko nekatere vaje – od vaj za mišice medeničnega dna do urjenja nadzorovanja mehurja – pomagajo krepiti vaše mišice in izboljšati inkontinenco? Tukaj naštevamo najboljše vaje za izboljševanje preveč aktivnega mehurja in zmanjševanje učinka inkontinence na vaše življenje.

Katere so torej najboljše vaje za obvladovanje inkontinence?

1. Vaje za mišice medeničnega dna

Te vaje krepijo mišice medeničnega dna in so koristne za izboljšanje nadzora mehurja tako za ženske kot za moške. Mišice medeničnega dna so sloj mišic, ki se razteza od sramnice do trtice in podpira mehur, črevesje in maternico. Mišice medeničnega dna lahko okrepite z rednim izvajanjem vaj, kot so prikazane v tem posnetku fizioterapevtke Michelle Kenway. Te vaje ne zahtevajo nobene posebne opreme, lahko pa jih izvajate sede, stoje ali leže.

2. Urjenje mehurja

Poleg Keglovih vaj in vaj za krepitev mišic medeničnega dna se lahko potrebi po uriniranju uprete, če izurite svoj mehur. To vključuje odlašanje uriniranja do zadnjega možnega trenutka. Čeprav bo na začetku morda neprijetno, urjenje sčasoma postane lažje in vam lahko pomaga, da mehur navadite na daljše premore med odhodi na stranišče.

3. Električna stimulacija

Za krepitev mišic medeničnega dna lahko uporabite tudi električno stimulacijo. Pri tem za krčenje mišic medeničnega dna uporabljate električno napravo, ki sčasoma povečuje vaš mišični tonus. Po objavljenih raziskavah v publikaciji Urology je električna stimulacija “učinkovito in zelo znosno zdravljenje preveč aktivnega mehurja”.

4. Pilates

Pilates je nizko intenzivna vadba, ki lahko pomaga pri rehabilitaciji mišic medeničnega dna. Kar nekaj pilates vaj lahko varno zagotovi dejavnost mišic medeničnega dna. Med njimi so izpadni koraki, počepi, stranski dvigi kolena in kroženje noge v bočnem položaju. Pred začetkom vadbe se posvetujte s certificiranim inštruktorjem pilatesa.

5. Hoja

Hoja je nežna vaja, ki lahko pomaga stimulirati peristaltiko in preprečevati zastajanje urina in zaprtje (kar lahko nepotrebno obremeni vaš mehur in povzroči prelivno urinarno inkontinenco). Kljub temu se je pametno izogibati visoko intenzivnim vadbam, kot sta džoging in aerobika, ki lahko obremenita mišice medeničnega dna.

6. Zdrava prehrana

Na koncu je, vendar nič manj pomembna, še zdrava prehrana. Prehrana na rastlinski osnovi z visokim vnosom vlaknin bi morala biti del vsakega vadbenega programa za inkontinenco. Če ste pretežki, lahko odvečna teža oslabi mišice medeničnega dna in pripelje do inkontinence. V mnogih primerih zaveza k bolj zdravi prehrani izboljša simptome inkontinence ali pa jih v celoti odpravi.

Za več informacij in nasvetov, kako uspešno obvladovati inkontinenco in preprečiti, da bi vplivala na vaše aktivno življenje, pokličite na brezplačno telefonsko številko: 080 50 75.

inkontinenca je obvladljiva hartmann clanki