Kaj je holesterol in kako vpliva na vaše zdravje?
Holesterol je maščobi podobna snov, ki jo telo potrebuje za proizvajanje nekaterih hormonov, vitamina D in drugih za telo pomembnih snovi.

 

Če je holesterol prekomerno prisoten v krvi je to škodljivo za zdravje, saj se lahko postopoma nakopiči v obloge na stenah žil, ki se zato zožijo in otrdijo, to pa lahko povzroča resne bolezni srca in ožilja.

Najpogostejši vzrok za povišano raven holesterola je neprimeren način življenja. Sodobno življenje je pogosto stresno in obremenjeno zaradi česar nam zmanjkuje časa za redno telesno dejavnost in uravnotežen in zdrav način prehranjevanja.

Za zdravje je predvsem pomembno, da raven slabega ali LDL holesterola ni previsoka, prav tako pa tudi razmerje med LDL in HDL holesterolom, ki ga imenujemo tudi dobri holesterol

holesterol hdl ldl

Kako do nižje ravni holesterola?
Pred samo uporabo zdravil zdravniki pogosto spodbujajo ljudi, naj v svoj vsakdan vključijo preproste in učinkovite, a celostne spremembe načina življenja.

1. Gibanje
Telesna aktivnost je pomemben dejavnik pri naravnem uravnavanju ravni holesterola. Hoja, plavanje, kolesarjenje so primeri aktivnosti, ki se jih lahko loti vsakdo. Ugotovite, katera med njimi vas veseli in jo redno izvajajte. Priporočeno je 30 minut telesne aktivnosti na dan. Še en nasvet: začnite počasi in aktivnost postopoma povečujte. Tako vam bo gibanje lažje prešlo v navado.

2. Uravnotežena prehrana

Uživajte dovolj polnozrnatih žitaric, stročnic, zelenjave in sadja, ki vsebujejo veliko vlaknin. Posegajte po hrani z večnenasičenimi maščobnimi kislinami (ribe, semena, olivno olje …), previdni pa bodite pri hrani z nasičenimi maščobnimi kislinami (meso, jajca, izdelki iz polnomastnega mleka, sladice …).

Namesto ocvrte hrane raje posezite po poširanih, dušenih jedeh ali jedeh z žara. Uživajte tudi hrano, obogateno z rastlinskimi steroli, ki aktivno znižujejo raven vašega holesterola v krvi.


3.    Znižanje telesnih maščob
Debelost ogroža naše zdravje ter povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni, saj v krvi viša prisotnost visokih trigliceridov, nizkega HDL in visokega LDL holelsterola.

Izguba odvečnih telesnih maščob je sicer dolgotrajen proces, ki ne pozna hitrih rešitev, vendar pa lahko že majhno znižanje odvečnih telesnih maščob pomaga zaščititi naše zdravje.

Bodite pozorni da ne zaužijete preveč kalorij. Na dan pojejte pet manjših rednih obrokov, jejte zelenjavo in sadje, rahlo znižajte vnos ogljikovih hidratov in povečajte vnos beljakovin in dobrih maščob, jejte počasi, ne preskakujte obrokov, ne poslužujte se prigrizkov in pijte veliko vode.

kajenje in alkohol

4.    Opustite škodljivi razvadi: kajenje in alkohol.
Čeprav ima uživanje omejenih količin alkohola lahko celo manjši zaščitni učinek pred srčno-žilnimi dogodki, pa prekomerno pitje alkohola lahko poškoduje srce in jetra ter poviša tako krvni tlak in nivo trigliceridov v krvi. Tudi kajenje ima podobne škodljive učinke saj viša krvni tlak, pospešuje aterosklerozo ter tvorbo strdkov v žilah.

Čeprav je obe razvadi težko opustiti, bo to resno pripomoglo k izboljšanju našega zdravja saj velja, da so kadilci 2x bolj izpostavljeni tveganju za nastanek bolezni srca in ožilja, kot nekadilci.

5.    Živite manj stresno
Stres vpliva na povečano izločanje nekaterih hormonov, ki višajo srčni utrip in krvni tlak ter vplivajo na povišanje ravni lipidov in sladkorja v krvi, kar posredno vpliva na razvoj ateroskleroze. Stresa iz življenje ne moremo odstraniti, lahko pa se ga naučimo obvladovati in tako zmanjšamo njegov škodljivi vpliv na telo.

Naučite se reči ne, družite se z ljudmi ob katerih se počutite dobro, izražajte svoje čustva, imejte aktiven odnos do življenja, k problemom pristopite analitično, svojo energijo usmerjate v dejavnosti, ki imajo na vas pozitiven učinek, vzemite si čas za sprostitev in zdravo uživanje.

Vsekakor se odzovite na preventivni pregled pri vaši referenčni medicinski sestri oz. prosite osebnega zdravnika, da Vas napoti v laboratorij za vrednosti holesterolov.

Rastlinska olja
Prehrana po presaditvi ledvice