oči za računalnikomS temi težavami se dan danes spopada večina ljudi, saj živimo v modernem svetu, kjer brez televizije, računalnika, telefona in drugih pripomočkov skoraj, da ne gre. Pogosto nas v poznih popoldanskih urah ali zvečer pečejo oči, srbijo, so rdeče, se nam solzijo, itd. Predstavil bom nekaj najpogostejših težav z očmi. Po vsej verjetnosti je že vsak od vas izkusil kakšno očesno težavo. Vse te težave vključno z dvojnim zamegljenim vidom, kratkovidnosti in daljnovidnosti imenujemo Sindrom računalniškega vida (computer vision syndrome).

Najpogosteje nas oči bolijo ali pečejo. To lahko nastane zaradi prekomernega napenjanja očesnih mišic, ki so pritrjene na očesno lečo. Oči nas bolijo zato, ker se oči vedno poskušajo  navaditi na pravo razdaljo. To opravljajo očesne mišice, ki so zelo majhne in se hitro utrudijo. Najbolj morate paziti na to, da ste oddaljeni vsaj 50cm od ekrana, priporočljivo je tudi več. Za to je pomemben velik monitor z dobro resolucijo. Seveda, če to počnete v službi se temu ne morete izogniti, lahko pa malo pripomorete k krepitvi očesnih mišic z vajami (Spletni naslov: https://www.zdravstvena.info/preventiva/vaje-za-oci-oci-vaje-zdrave-vaje-za-oci.html

Druga najpogostejša težava so suhe rdeče oči. Namreč glavni razlog je zmanjšana produkcija solz. Te se tvorijo v solznih žlezah. Glavna vloga solz je vlaženje oči zato, da nam omogočajo jasen vid, ter preprečujejo pojav vnetij. Paziti morate, da dosti mižikate, kar je dobro zaradi tega, ker se vaše oko konstantno solzi, ter z utripanjem očesnih vek enakomerno razporedimo solze po očesu. Težave zaradi občutka suhih oči se lahko pojavijo tudi pri nekaterih ljudeh, ki imajo količinsko zadostno solz, vendar pa je neustrezna njihova sestava. Včasih je za to krivo pomanjkanje lipidov.

Ti so pomembni za sušenje in izhlapevanje solz. Nekaj nasvetov za ljudi s težavami suhih bolečih oči. Izogibajte se neposrednemu stiku klimatskih naprav, zaščitite oči v vetrovnih razmerah, pod vodo nosite zaščitna očala, uživajte c-vitamin in omega-3 in -6 maščobne kisline. Če imate velike težave s suhimi očmi si dodatno kupite kapljice za oči, ki jih imenujemo tudi “umetne solze”. Težave, ki se še pojavljajo so tudi kratkovidnost, daljnovidnost in zamegljenost vida. Najboljša preventiva je seveda pregled pri oftalmologu. Zraven lahko vsakodnevno krepite očesne mišice z vajami. (Spletna povezava se nahaja zgoraj). Oftalmologi pravijo, da morate jesti mavričasto, kar pomeni, da jejte raznobarvno zelenjavo in sadje. Na primer oranžno (korenje,…), rdeče (jabolka, lubenica, paradižnik,…), zeleno (solata, radič, rukola,…), vijoličasto (borovnice,…). Poleg očesnih vaj, umetnih solz, ter zdrave prehrane si omejite uporabo elektronskih naprav z zaslonom in sevanjem.