005

Pogovarjala sem se z gospo Zdenko Šefman, dipl. fiziot, specialistko nevrofizioterapije, mednarodno inštruktorico IPNFA vrhunsko in mednarodno priznano strokovnjakinjo na področju fizioterapije in predvsem nevrofizioterapije.

Zdenka, kakšna je pravzaprav  razlika med fizioterapijo in nevrofizioterapijo ?

Nevrofizioterapija je specializirana veja fizioterapije, ki obravnava obolenja in poškodbe nevrološkega sistema (možgani, hrbtenjača v hrbtenici in živci v poteku po rokah in nogah), ki zajame vse oblike nezmožnosti pravilnega gibanja, spremembe občutkov in bolečine.

Cilj nevrofizioterapevta je spodbujanje skladnega koordiniranega gibanja z dobrim ravnotežjem in brez bolečin.

Fizioterapija je pravzaprav širši pojem, ker zajema vse oblike obravnave bolnikov.

Kdo lahko izvaja nevrofizioterapijo?

Praviloma naj bi nevrofizioterapijo izvajali samo fizioterapevti, ki so opravili podiplomske tečaje za obravnavo bolnikov z nevrološkimi težavami. Taki tečaji so Bobat, PNF, Mobilizacija živčnega sistema, Vojta, Motorično učenje.

Predvsem je bistvenega pomena, da fizioterapevt, ki obravnava bolnika z nevrološkimi problemi zna dobro opazovati, zna ločiti prave in patološke odgovore v človeškem telesu, zelo dobro pozna lepo koordinirano gibanje, potem ve česa se mora izogibati in kaj mora spodbujati pri bolniku.

Kaj pravzaprav je PNF, za koga je primeren ? Moje zmotno prepričanje je bilo vedno ta je to samo za nevrološke bolnike.


PNF je fizioterapevtski koncept obravnave bolnika, ki sloni na nevrofizioloških osnovah in deluje preko živčnega sistema na pravilno delovanje mišic.

Koncept sloni na pozitivnem celostnem pristopu do bolnika, prenosu terapije v vsakodnevno življenje ter izkoriščanju bolnikovih sposobnost za obnovitev in /ali okrepitev šibkejših delov telesa.

Z izkoriščanjem vseh čutil v telesu in na telesni površini močno povečamo priliv informacij v centralni živčni sistem (hrbtenjača in možgani), zato se bolnik svojega telesa in gibanja bolj zaveda, celoten živčno mišični sistem pa postane bolj prilagodljiv na vplive okolja, tako da lahko telo postaja bolj spretno in odgovori različno v različnih situacijah (koordinacija).

PNF nam ponuja neskončno možnosti, bolnike z enakimi problemi, lahko obravnavamo popolnoma različno, lahko smo kreativni kolikor nam dopušča  zgradba našega telesa.

Za obravnavo enega problema lahko uporabimo skoraj neskončno možnosti, ker lahko na ta problem vplivamo preko vseh delov telesa, lahko jih med seboj različno kombiniramo, delamo v različnih položajih, ali pa seveda direktno,.. S PNF konceptom sem dobila nek popolnoma nov zelo širok pogled na probleme.

PNF koncept je namenjen prav vsem bolnikom: ortopedskim, travmatološkim in seveda tudi nevrološkim. Naj poudarim, da je na hrvaškem povsem drugačna miselnost, fizioterapevti mislijo, da sploh ni primeren za obravnavo nevroloških bolnikov. Odvisno je kdo koncept predstavlja in ker jaz pretežno obravnavam nevrološke bolnike, so ga v Sloveniji mogoče zato zmotno povezali samo z nevrologijo.

Kako si ti zašla na področje nevrofizioterapije?

Mene je to področje od nekdaj zanimalo, predvsem zato ker pogosto s temi bolniki fizioterapevti ne želijo delati, ker mislijo, da se ne da nič spremeniti.

Jaz sem bila vedno prepričana, da nek rezultat lahko dosežemo, pa če je bolnik še tako prizadet. Menda sta ustanovitelja konceptov Bobath  dr. Karel Bobath in  PNF dr. Herman Kabat izjavila isto v začetku razvoja svojih konceptov. Vedno z vsem srcem verjamem, da lahko nekaj spremenim in potem tudi iščem in najdem rešitve.

Danes si priznana podjetnica s svojim podjetjem, kjer fizioterapevti pod  tvojim nadzorom skrbijo za bolnike.

V svojih prostorih si gostila tudi že veliko mednarodno priznanih inštruktorjev, ki so širili svoje znanje med slovenskimi fizioterapevti, vem pa, da veliko svojega delovnega  in prostega časa tudi ti nameniš učenju drugih v Sloveniji in tujini.

Tečaje poizkušam voditi tako, da so čim bolj zanimivi, da imam čim več praktičnih primerov in prikazov, da to ni zgolj neživljenjska tehnika, ki se je razvila v kabinetu.

Poleg tega se zavedam, da PNF koncept ni vse mogočen in da ga je potrebno dopolnjevati z drugimi koncepti, če ima bolnik problem npr. v sklepu ali živcih, kjer bi sicer tudi s PNF konceptom dosegla rezultat, vendar mnogo kasneje in mogoče ne popolnoma.

Če sem pri tem uspešna je pa najbolje vprašati moje tečajnike.

Imaš morda kakšno evidenco o tem koliko pnf terapevtov si že  izobrazila?

Žal te moram razočarati. Natančne evidence nimam.  Preden sem dobila naziv mednarodne inštruktorice sem že vodila tečaje in teh je bilo nekaj čez 20, odkar imam naziv pa sem imela  3 tečaje PNF v Sloveniji, 3 v Srbiji, 1 v Bosni, 1 v Črni gori.

Kašno se ti zdi znanje slovenskih fth v primerjavi z ostalimi fth?

Mislim, da je znanje dovolj dobro in široko predvsem pri mladih generacijah se opazi širina.

Kako naprej, cilji,..?

Naprej mislim podpirati svoje mlade kolege, da se bodo izobraževali vsak v svoji izbrani smeri, tako da bi v našem centru delovali zares največji strokovnjaki, mednarodni inštruktorji.

Poleg tega nameravam redno organizirati tečaje z vsemi novostmi, ki se pojavljajo v svetu in se mi zdijo smiselne.

Razširiti mislimo svojo ponudbo z intenzivnimi programi za nevrološke bolnike. S tem smo pravzaprav že začeli, trenutno imamo pri nas na rehabilitaciji dva bolnika, enega iz Srbije in drugega iz Makedonije.

Terapijo izvajamo tri ure dnevno in jo kombiniramo z delovno terapijo ter hipoterapijo in plavanjem po Halliwicku, oboje v ZUIM Kamniku.

Razmišljam tudi, da bi podobne centre odprla v Srbiji, Črni gori in Makedoniji, ampak to so zaenkrat samo moje sanje.

Zahvaljujem se ti, da si vzela čas za pogovor in ti želim še veliko uspehov na poslovnem področju, kot tudi v osebnem življenju.

Hvala tudi v imenu vseh, s katerimi si delila svoje znanje.

Pogovarjala se je:

Blanka Koščak Tivadar, dipl. fiziot,

Pnf in Cyriax terapevt

Fiziofit Mediko

http://www.fizioterapija-mediko.si