Adduktorji (primikalke) kolka so pri teku velikokrat pre nategnjene.

Kot pove že ime gre za pre nateg, kjer mišica anatomsko ni spremenjena, saj ni prekoračena njena meja elastičnosti.

Bolečina ne zahteva prekinitve aktivnosti, funkcija mišice je začasno slabša, zmanjšan je tud mišični tonus. Navadno zadostuje nekaj dnevni počitek, oziroma tako imenovani RICE (Rest, Ice, Compresion, Elevation).

Vsekakor pa gre za patološko in neželeno stanje, ki lahko vodi tudi v resnejše težave, kot so natrganje in raztrganina mišice in se ga moramo izogibati.

Ogroženi športi so nogomet, turno smučanje in sprint. Da bi bilo poškodb kar se da manj poskrbimo, da se pred aktivnostjo ogrejemo in raztegnemo. v pomoč dve vaji.

1. Usedemo se po turško , podplate postavimo skupaj, z rokami se primemo za gležnje, z vzravnano hrbtenico se potegnemo naprej in potegnemo gležnje k sebi.

2. Usedemo se in postavimo nogi narazen, zasukamo medenico proti eni nogi in se nagnemo naprej. Nogi naj ostaneta stegnjeni, koleni na podlagi ali čim bližje podlagi.

In ne pozabimo razteg delamo počasi, gremo dokler gremo lahko, nato ostanemo v tem položaju, dihamo in ko se mišica sprosti lahko gremo šele malo naprej.

V nasprotnem primeru, če se zaganjamo, lahko aktiviramo refleks na nateg in povzročimo mikro poškodbe in posledično mikro brazgotine.

Blanka Koščak Tivadar, dipl.fiziot
Ipnf in Cyriax terapevt

www.fizioterapija-mediko.si