Po dolgi zimi nas prijetno vreme kar vabi v naravo. Veliko rekreativnih športnikov,  tekačev ima pogoste zvine ali poškodbe, bolečine v stopalih, gležnjih, kolenih, kolku in hrbtenici so lahko tudi posledica nestabilnosti. Seveda nimam v mislih opotekanja in nezmožnosti stoje ali hoje, temveč manjše nestabilnosti, ko zmanjšamo podporno ploskev in morda naša zaznava ali mišična moč ni optimalna.

Vsekakor pretiravanje ni dobro, pa naj gre za prevelik napor, predolg napor ali prehitro polno obremenitev. Hkrati moramo imeti v mislih tudi raznolikost terena na katerem tečemo ali pa hodimo.
V nadaljevanju vam predstavljam 5 izredno učinkovitih vaj (če jih seveda delate), ki povečujejo stabilnost in koristijo prav vsakemu tekaču.

Vaje lahko delate na tleh ali na nestabilni podlagi (peni, žogi, deski,…). Vedno poskrbite za svojo varnost. Pomembno je da delate vaje z obema nogama in da med vajami ne zadržujete diha in da poskrbite za napetost mišic trupa. Vaje izvajate 3-4 krat tedensko, naredite 8-12 ponovitev.


Vaja v stoje na žogi

Fizioterapija MedikoStopite v širino bokov, eno nogo postavite na žogo, ki ste jo predhodno namestili v varen položaj, roki postavite v bok in prenesite težo na nogo, ki je na žogi.

 

 

Fizioterapija MedikoEnako kot zgoraj, ko prenesete težo naprej sklenete roki in ju dvigujete. Roki obdržite visoko zgoraj in počasi krožite v obe smeri.

 

 

 

Fizioterapija MedikoZ eno nogo stopite na nestabilno podlago, rahlo pokrčite koleno, roki odročite (ali sklenite za glavo ) in počasi odmikajte drugo nogo, ne spuščajte je na podlago. Vaja je še težja, če pri tem zaprete oči, vendar morate poskrbeti za svojo varnost.

 

 

Fizioterapija MedikoStojte na eni nogi, v roko na isti strani vzemite manjšo utež (plastenko), nasprotno roko postavite na bok. Stojte vzravnano, ne nagibajte se v stran in počasi približajte nasprotni komolec in koleno.

 

 

 

Vaje leže na hrbtu

Fizioterapija MedikoObe nogi pokrčite in položite stopali na žogo, dvignite zadnjico, ko boste dovolj stabilni, sklenite obe roki in počasi krožite v obe smeri.

 

 

 

Blanka Koščak Tivadar dipl.fiziot. Ipnf in Cyriax terapevt

www.fizioterapija-mediko.si

Kako NE smemo sedeti
Fitnes sami ali s trenerjem