V Sloveniji so okužbe z rotavirusi zelo pogoste! Okužba z rotavirusom – po domače ”črevesna okužba”. Virus je prisoten povsod, najbolj pa pride do izraza pozimi. Najbolj ranljivi so otroci. Slabost, bruhanje in driska so najpogostejši znaki okužbe z rotavirusom. Rotavirus pa je najpogostejši vzrok hudega akutnega gastroenteritisa pri otrocih.

Število prijavljenih primerov rotavirusnih okužb se je v letu 2011 povečalo za 52%.

Rotavirus so odkrili šele leta 1973 in predstavlja 50% vzrokov hospitalizacij zaradi hudih drisk, dehidracij in bruhanja med otroci & odraslimi.

Zaradi okužbe z rotavirusom po vsem svetu letno umre okoli 450.000 tisoč otrok. Diagnosticira se ga v blatu pod mikroskopom. Od leta 2006 je na voljo cepivo.

RNA Rotavirus A povzroči 90% okužb. Poznamo še B,C,D in E. Največkrat zbolevajo otroci, odrasli, okužijo in zbolijo pa tudi živali.

Rotavirus je zelo nalezljiv. Običajno v vrtcih zboli v zelo kratkem času skorajda cela skupina, doma cela družina, v bolnišnicah ‘cel’ oddelek, skratka izredno so pomembni preventivni ukrepi za zajezitev prenosa okužbe. Okužba se prenaša s stikom, prek rok, s katerimi smo se dotikali z iztrebki onesnaženih predmetov ali površin.

V redkih primerih se okužba prenese z vodo in hrano, ki je okužena s črevesnimi mikroorganizmi, kot na primer na potovanju. Veliko kužnost je pripisati stabilnosti rotavirusa na sobni temperaturi, ker obdrži “napadalne” lastnosti, dokler ga ne uničimo z razkužili. Na kontaminiranih površinah so njegovo prisotnost dokazali še po več mesecih.

Inkubacijska doba (to je obdobje od okužbe do pojava prvih bolezenskih znakov) je krajša od 48 ur, in ni daljša od štirih dni. Izločanje rotavirusa se prične med drugim in četrtim dnem po okužbi, traja pa najmanj 6 dni (v povprečju 9 dni), pri nekaterih tudi dlje. Trajanje imunosti ni znano, možna je ponovna okužba. Večina otrok se prvič okuži pri treh letih starosti.

ŠIRJENJE ROTAVIRUSA

Kot smo že omenili je okužba zelo nalezljiva. Glavni način prenosa je fekalno-oralni. Problem predstavlja tudi slaba higiena rok. Virus je zelo agresiven in preživi več dni na trdi – suhi podlagi in nekaj ur na rokah.

SIMPTOMI IN ZNAKI OKUŽBE Z ROTAVIRUSOM

–        Vročina

–        Slabost

–        Bruhanje

–        Driska večkrat dnevno

–        Bolečine v trebuhu

Simptomi največkrat trajajo od tri do devet dni. Velik problem je dehidracija in le-ta je največkrat vzrok smrti pri otrocih v manj razvitih državah. Zato je pomembna rehidracija in zdravljenje okužbe z rotavirusom. Pomembno je, da starši zgodaj prepoznajo znake dehidracije in se odpravijo k zdravniku!

Simptomi dehidracije:

–        Letargija (globokemu spanju podobno stanje, bolnika prebudijo normalni dražljaji)

–        Suha – mrzla koža

–        Pomanjkanje solz ob joku

–        Suha – lepljiva usta in sluznica

–        Udrte fontanele in oči

–        Izjemna žeja

ZDRAVLJENJE

Specifično zdravljenje ne obstaja. Za predhodno zdrave ljudi rotavirus ne predstavlja velike ogroženosti, je prehodno bolezensko stanje, ki po nekaj dneh mine. Povzroči le nekaj neprijetnih težav (slabost, bruhanje, driska, vročina,slabo počutje…).

Povečati je potrebno vnos tekočin (oralno-rehidracijsko), nadomeščanje elektrolitov, počitek, lahka hrana, jogurti, eventuelno prebiotiki, čaji, poostrena ustna higiena in temeljito umivanje rok ter po potrebi razkuževanje. Še posebej smo pozorni na izvajanje ukrepov pri otrocih. Glede na statistike je hospitaliziran približno eden od štiridesetih otrok okuženih z rotavirusom in potrebuje intravensko nadomeščanje tekočin.

Prognoza je dobra. V večini primerov je ob zadostnem nadomeščanju tekočine zdravljenje uspešno. Poudarek mora biti na dobri higieni in preprečevanju prenosa okužbe.

 

Ponovitev higienskega umivanja rok

PREVENTIVA

–        Cepljenje (Leta 2009 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporočila, da je cepljenje proti rotavirusom treba vključiti v vse nacionalne programe cepljenja. Incidenca in resnost okužb z rotavirusi je precej padla v državah, kjer so uvedli redno cepljenje. Cepiva proti rotavirusom imajo dovoljenje v več kot 100 državah, vendar pa je le 28 držav uvedlo rutinsko cepljenje.

–        Poostreno umivanje in razkuževanje rok…

–        Čiščenje površin, kopalnice, prezračevanje, prestiljanje, menjava oblačil…

–        Počitek, krepitev imunskega sistema, izogibanje obolelim

–        Poostren nadzor nad kuhinjskimi pripomočki, jedilnim priborom

–        Otroku pripravimo hrano, ki jo ima rad, vendar v manjših količinah ter večkrat dnevno. V kolikor otrok hrano zavrača, ker nima teka, se trudimo, da zaužije vsaj dovolj tekočine. S kliničnim izboljšanjem bolezni se mu bo povrnil tudi apetit.

–        Higiensko odstranjevanje rabljenih pleničk in pogosto čiščenje površin, predmetov in igrač v otrokovi okolici. Ker so rotavirusi odporni proti večini vrst mila, čistilom in tudi nekaterim razkužilom, je težko popolnoma preprečiti prenos.

–        Ob zavračanju tekočin, hrane in prepoznanih znakih dehidracije ne odlašajte z obiskom pri zdravniku. Dehidracija je najhujši sovražnik in zaplet okužbe z rotavirusi.

V smislu diskusije dobrodošli vaši ukrepi-režimi ukrepanja v boju proti okužbi z rotavirusi.

 

Viri:

Dennehy PH (2000). “Transmission of rotavirus and other enteric pathogens in the home”. Pediatr. Infect. Dis. J. 19 (10 Suppl): S103–5

Bernstein DI (March 2009). “Rotavirus overview”. The Pediatric Infectious Disease Journal 28 (3 Suppl): S50–3.

Matson DO (2006). “The pentavalent rotavirus vaccine, RotaTeq”. Seminars in paediatric infectious diseases 17 (4): 195–9.

Patel, MM; Parashar UD, eds. (January 2011). “Real World Impact of Rotavirus Vaccination”. Pediatric Infectious Disease Journal 30 (Supplement). Retrieved 8 May 2012.

Waggie Z, Hawkridge A, Hussey GD (September 2010). “Review of rotavirus studies in Africa: 1976–2006”. The Journal of Infectious Diseases 202 (Suppl): S23–33.

Müller H, Johne R (2007). “Rotaviruses: diversity and zoonotic potential—a brief review”. Berl. Munch. Tierarztl. Wochenschr. 120 (3–4): 108–12.

“Rotavirus vaccine for the prevention of rotavirus gastroenteritis among children. Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP)”. MMWR Recomm Rep 48 (RR–2): 1–20. 1999.

“Meeting of the immunization Strategic Advisory Group of Experts, April 2009—conclusions and recommendations”. Relevé Épidémiologique Hebdomadaire / Section D’hygiène Du Secrétariat De La Société Des Nations = Weekly Epidemiological Record / Health Section of the Secretariat of the League of Nations 84 (23): 220–36. June 2009.

Inštitut za varovanje zdravja. Rotavirusne okužbe in cepljenje. Vprašanja in odgovori. www.ivz.si (Dostop: 24.1.2013).