Seks je čudovita vrhunska inovacija tistega, ki nas je ustvaril. Koktejl čustev, užitkov, pozitivne energije, uživancije in poželenja. Hormoni podivjajo in prične se strastno popotovanje med rjuhami.

Dandanes pa velja, da mora biti vse raziskano z znanstvenimi raziskavami podprto na dokazih, meta analizah in dolgoletnih študijah..

Seks je izredno ugoden za naše zdravje vendar pa nam preveč neodgovornega seksa tudi škodi.

Slednjega stavka bodo verjetno najbolj vesele ženske: ‘Preveč seksa ‘več kot štirikrat na teden’ lahko oslabi imunski sistem, ga izčrpa in nas naredi dovzetne za infekcije.

Raziskave kažejo, da je najbolj ugoden seveda kvaliteten in poželjiv sex 2x do 4x na teden odvisno od trajanja & intenzitete mesenih užitkov.

Na kaj vse vpliva seks in kje ima pozitivne učinke?

1. Vpliva na naše mentalno zdravje in emocionalnost

Abstinenca sexa lahko sproži anksioznost, depresijo in kmalu postanete paranoični. Seks spodbuja izločanje endorfinov, ki znižujejo stres & evforičnost.

(Pojem endorfini zajema večjo skupino možganskih snovi, ki delujejo kot droge oziroma naraven opoj. Endorfini lahko blažijo bolečine ter sprožajo dobro počutje ter vesela in evforična občutja. Če se raven endorfinov povečuje, nam to zagotavlja uravnoteženo počutje. Serotonin aktivira endorfine, noradrenalin pa preprečuje njihovo predčasno razgradnjo. Nevropeptidi povzročajo poživljajoče učinke, med drugim uravnavajo tudi naša čustva ter vedenje v spolnosti in pri jedi).

2. Ima vpliv na našo lepoto

Brezplačni lepotni tretma bi lahko temu rekli. Žensko telo podvoji izločanje estrogena to pa posledično okrepi njene lase, kateri dobijo bleščeč lesk in sijaj. Koža pa postane mehkejša, nežnejša in hitreje se čisti.

3. Podaljšuje življensko dobo

10 letna študija izvedena na 1000 ženskah srednjih let, ki jo je izvajala univerza na Irskem je pokazala, da reden seks podaljšuje življenje. Tiste ženske, ki so doživljale orgazme pogosteje in konstantno so imele polovično manjšo umrljivost kot pa tiste, ki so se seksale manj. Slednje pripisujejo stalnemu zniževanju stresa zaradi večjega izločanja estrogena.

4. Potenje

Povečano potenje nam čisti pore na koži in znižuje riziko za nastanek dermatitisa.

5. Zmanjšanje telesne teže

Vsa maščoba, ki bi se sicer naložila po romantični večerji okoli vašega pasu se med seksom pokuri. Okvirno 20 minut intenzivnega seksa štirikrat na teden pomeni pokuriti okoli 7500 kalorij.

6. Krepitev mišic

Fleksije, ekstenzije, potiskanje, jahanje, gibanje levo in desno, premiki rok ter nog skratka… Vsekakor je sex bolj zabaven in zdrav kot pa tek.

7. Izločanje feromonov

Bolj in večkrat, ko boste aktivni v postelji tem bolj boste privlačni za osebke nasprotnega spola.

( Feromoni so kemični signali, ki ga v izredno majhnih količinah izločajo določeni organizmi in sprožijo naravni odziv pri drugem pripadniku iste vrste organizmov).

8. Zmanjšuje bolečino

Pred orgazmom se nivo hormona oksitocina poveča za petkrat in s tem se posledično poveča izločanje endorfinov. To zmanjšuje glavobol, bolečine v sklepih brez stranskih učinkov. Seks = brezplačen naravni analgetik brez stranskih učinkov. Migrene bodo ravnotako izginile kajti med seksom se zniža pritisk v možganskih žilah. Sedaj lahko vidimo in dokažemo, da je ženski glavobol razlog za sex!

9. Poljubi

Dnevno poljubljanje pomeni manj obiskov pri zobozdravniku. Poljubljanje povečuje izločanje sline katera čisti zobe in zmanjšuje kislinsko ravnotežje v ustih.


10. Holesterol

Redno seksanje znižuje raven slabega in vzdržuje nivo dobrega holesterola  v krvi.

11. Glavni so hormoni

Med seksom se poveča izločanje dobrih hormonov tako za ženski kot moški spol. Estrogen ščiti žensko srce in na dolgi rok je učinkovit tudi pri Alzheimerjevi bolezni in osteoporozi medtem ko testosteron pri moških pomaga pri krepitvi kosti, mišic in povečuje moč.

(Estrogeni so skupina stereoidnih spojin, ki delujejo kot hormoni. V skupino estrogenov prištevamo estron, estradiol in estriol. So poglavitni spolni hormoni pri ženskah in so ključnega pomena za menstrualni ciklus.

Čeprav obstajajo estrogeni tudi pri moških, je njihova koncentracija večja pri ženskah, zlasti pri tistih, ki so v rodni dobi. Estrogeni prispevajo k razvoju sekundarnih spolnih znakov, ki se predvsem kažejo kot razlike med moškimi in ženskami in ki se ne nanašajo na reproduktivni sistem. Pri ženskah so te značilnosti prsi, razširjena medenica in večja količina telesne maščobe v zadnjici, stegnih in v območju kolkov. Estrogen tudi prispeva k dejstvu, da imajo ženske manj obraznih dlak in bolj gladko kožo kot moški.

Estrogeni uravnavajo menstruacijo in pripravljajo maternico za nosečnost; ta se razširi, odebeli pa se tudi endometrij.

Estrogeni se sintetizirajo pretežno v jajčnikih (v razvijajočih se foliklih), pa tudi v rumenem telescu in v posteljici. Jetra, prsi in nadledvični žlezi prispevajo k proizvodnji estrogena, čeprav v manjših količinah).

(Testosteron = Najpomembnejši moški hormon, ki nastaja v modih in je odgovoren za razvoj sekundarnih spolnih znakov, proizvodnjo semena in spolni nagon. V zelo majhnih količinah ga tvorijo tudi jajčniki in se po tej logiki nahaja tudi v ženskem telesu).

12. Zmanjšana zbolevnost za gripo

Reden seks zviša nivo protiteles imunoglobulinov A v krvi kar za 30%

(Protitelesa so glikoproteinske molekule (imunoglobulini – “Ig”), ki se vežejo z raznimi snovmi (antigeni) in jih onesposobijo.protitelesa razreda IgA: delujejo na sluznici in preprečijo tujku vstop v telo).

13. Mehur

Več sexa vodi v boljšo kontrolo zadrževanja urina saj krepi mišice medeničnega dna. Velja predvsem za žensko populacijo.

Vaje za mišice medeničnega dna (Keglove vaje)

Če ob izvajanju vaj začutite kakršno koli neugodje, bolečine v trebuhu ali križu, potem jih verjetno izvajate napačno. Ne poskušajte pospeševati vaje s tem, da bi povečali število ponovitev ali podaljšali čas krčenja mišic, saj lahko dosežete nasprotni učinek.

Osnovna vaja

1) najprej izpraznite mehur

2) stisnite mišice medeničnega dna za 10 sekund

3) nato mišice popolnoma sprostite

Priporočljivo je, da vajo ponovite vsaj 10-krat, in sicer 3-krat na dan (zjutraj, popoldne in zvečer).

Vaja 1

1) stisnite mišice medeničnega dna za 5 sekund

2) nato mišice popolnoma sprostite za 1 sekundo

Vaja 2

1) stisnite mišice medeničnega dna za 5 sekund

2) nato mišice sprostite za 1 sekundo

3) pokrčite mišice medeničnega dna za 1 sekundo

4) nato sprostite za 1 sekundo

5) ponovno stisnite mišice medeničnega dna za 1 sekund

6) nato mišice popolnoma sprostite za 10 sekund

Vaje lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli – (razen med uriniranjem), v postelji, ko sedite, ko stojite, med spolnim odnosom … Najlažje se jih boste navadili, če jih boste izvajali kar med vsakodnevnimi opravili).

14. Zaspanost

Po orgazmu predvsem zvečer postanemo zelo sproščeni in zaspani. To je efekt dobrega sexa. Posledično pa pripomore k bolj kvalitetnemu spancu ponoči.

15. Zmanjšuje nastanek raka

Vrsta raziskav je pokazala, da večja frekvenca ejakuacij in sexualne aktivnosti znižuje riziko za nastanek raka na prostati kasneje v življenju. Študija je dokazala, da tisti moški, ki so imeli ejakuacije od 13 do 20x mesečno so za 14% manj zbolevali za rakom prostate. Tisti, ki pa so imeli 21 ejakuacij ali več na mesec pa kar za 35%.

Če povzamemo vse dobre učinke seksa lahko mirno in z veseljem povečamo intenziteto slednjega v našem življenju. Če pa se bodo našle dekline, ki bodo imele 1001 izgovor proti pa jim pokažite slednji članek, ki vam bo v pomoč :)

In ne pozabite danes presenetiti sorodne duše v večernih urah ali pa kar že popoldan na kuhinjskem pultu :D

Spremembe za srečnejše in bolj zdravo življenje
Preventiva pred rakavimi obolenji