Sneg, mraz, tema, turobni dnevi, lenoba, upočasnjenost, nemir se kaj kmalu prelevi v spomladansko utrujenost. Marec, april..zavleče se tudi dlje…

Slovenci imamo energetsko krizo, ne samo s cenami bencina , temveč tudi naš organizem.

Sodoben način življenja zahteva konstanten vnos energije. Preprosto nimamo več časa, da bi se spočili, naspali, sprostili, uredili prehrano in začeli zdravo živeti.

Rezultat tega je postala energija tržno blago po katerem vedno bolj posegamo.  Kava je eliksir produktivnosti. Zjutraj, vmes, po kosilu, popoldan, proti večeru.

Utrujenost?

Ni energije, neugodje, slabo počutje, zaspanost, izguba motivacije, slaba koncentracija, otežkočeno mišljenje, težja izvedba vsakodnevnih nalog, potrtost, izguba volje, depresija…

Problema ne boste rešili s predoziranjem kofeina. Problem pa ni samo v kavi. Na trgu je vedno več energetskih pijač z visoko vsebnostjo kofeina (300mg in navzgor) in ostalimi stimulativnimi substancami, ki nas za kratek čas ‘napolnijo z energijo in ohranjajo budne’.

Žal pa se ta hitro pridobljena energija kaj kmalu obrne kakor tobogan v nasprotno smer. Rezultat je večja utrujenost, stres, tesnoba…Na dolgi rok se nam ne obeta nič dobrega.

Poročilo Ameriške agencije za duševno zdravje in zasvojenost kaže, da se je število obiskov na urgenci zaradi prevelikega vnosa energetskih pijač v zadnjih petih letih podvojilo. Leta 2011 je urgenco obiskalo 20.000 ljudi zaradi predoziranja z energetskimi pijačami – stranskih učinkov – visokega krvnega tlaka – tesnobe – paničnih napadov – utrujenosti – slabosti – prehitrega – nerednega bitja srca itd.. Čeprav je to število majhno glede na število prebivalcev, pa vendar je začetni pokazatelj zaskrbljenosti.

Vsi potrebujemo in si želimo več energije. Tradicionalna kitajska medicina navaja, da se eden od ključev za več energije skriva v naših ledvicah in žlezah. V zahodni medicini je to odkritje približno enako. Skriva se v ledvično-žleznem sistemu, ki uravnava naše hormone, ki vplivajo na energijo. Hormoni vplivajo na metabolizem, krvni sladkor, skladiščenje maščobe, kardiovaskularni sistem in pretvorbo beljakovin ter maščob v ‘gorivo’.

Ko so naše ledvice in žleze izčrpane zaradi kroničnega stresa, slabega vnosa hranil, nezdravega načina življenja, razvad, premalo spanca,  itd… imamo iz dneva v dan manj energije, utrujenost je neizmerna…sledi hormonsko neravnovesje. Svoj lonček pristavi tudi zima med katero smo telesne rezerve serotonina (hormona sreče) v veliki meri porabili in zaradi pomanjkanja svetlobe začne prevladovati ‘spalni hormon’ melatonin.

Poveča se tvorba endorfinov, testosterona in estrogenov, kar naš organizem dodatno obremeni. Metabolizem se upočasni, pridobivati začnemo na telesni teži, psihično stanje se poslabša.. zato posegamo po še več kratkoročnih stimulansih, ki naše telo dolgoročno izčrpavajo. Rušijo zdravo, psihično in fizično ravnovesje.

Rešitve?

–          Prvi najbolj pomemben korak je redno in zdravo prehranjevanje. Mediteranska prehrana – dieta. Beljakovine, polnozrnata živila, sadje, zelenjava, oreški, ‘zdrave maščobe’, ribe, meso, čaji, voda. Za dobro presnovo so zelo pomembni vitamin C, magnezij, cink, železo in koencim Q10. Izogibajte se hitri prehrani in predelanim živilom. Predvsem sladkarijam, ki posledično s prevelikim vnosom glukoze povzročijo utrujenost. Uvedite sadno-zelenjavni dan in vsaj 1x tedensko jejte ribe.

–          Redna telesna dejavnost je prav tako bistvenega pomena! Številne študije so dokazale, da telesna vadba dvigne nivo energije. Povišan pretok krvi prinese celicam več energije in kisika ter posledično odplavi škodljive produkte iz telesa. Vse to ima velik vpliv na energijo in naše počutje!

–          Brez zadostne količine spanja ne bo uspeha. Najmanj 8 do 9 ur ponoči. Odpravite se spat približno ob istem času vsak dan. V spalnici poskrbite za ustrezno mikroklimo, pred spanjem ne jejte, zbistrite misli in se posvetite spancu. Bioritem bo urejen, organizmu boste dali potreben počitek, tako kot tudi večjo zalogo energije.

–          Uživanje prehranskih dopolnil kot so ginseng, guarana, maca, probiotiki, zelišča za spodbujanje prebave, L-karnitin, vitamin B, itd.. vendar le kot kratkoročna podpora.

–          Dolgoročno vlogo odigra življenjski slog, tehnike dihanja in sproščanja, zdrava prehrana z veliko gibanja, zmanjševanje stresa, zadosten kvaliteten spanec… skratka fizično in psihično ravnovesje naravnano v pozitivno smer. Energije, zdravja in dobrega počutja Vam nihče ne bo serviral na pladnju z magično tabletko. Delati boste morali na sebi, opustiti kajenje in alkohol, sedeč način življenja, predvsem pa tempo, dela in naloge prestaviti na prestavo nižje.

–          Izkoristite sončne žarke saj svetloba zavre tvorbo melatonina, ki povzroča zaspanost.

–          Pojdite v savno in spodbudite izločanje strupov iz organizma ter pospešite cirkulacijo.

Slednji ukrepi niso magični. Kmalu pa se boste počutili bolje in imeli več energije. Organizem je potrebno spraviti v zdravo ravnovesje brez prevelikih nihanj, odklonov in stresnih situacij. Za začetek se poskušajte izogibati  prevelikim količinam kave, energijskim pijačam, sladkornim pripravkom & procesirani nezdravi hrani. Razlika bo očitna.

Pod komentarje napišite vaše ‘zdrave’ načine in poti do več energije, volje & dobrega počutja!

Šele v najhujši zimi smo spoznali, da v naši notranjosti vlada nepremagljivo in sončno poletje. Imejte poletje v srcu in izkoristite lepe dni v naravi!