Predstavljamo Vam pet tibetanskih vaj za vaše zdravje!

Telo imam lepo in prožno, poln sem energije, odprem se svoji lepoti, obliva me pozitivna naravnanost, bolj sem poskočen, sem bolj mladostnega videza, srečen sem.. to je le nekaj besed ljudi, ki že nekaj časa z veseljem izvajajo tibetanske vaje.

Na začetku je potrebno malo motivacije in truda potem pa vaje postanejo zdrava rutina našega vsakdana.

Tisočletja hranjena skrivnost Tibetanskih menihov, katere lahko preberete v veliko knjigah in priročnikih na dolgo in široko.

Mi pa Vam predstavljamo pet vaj katere izvajajte zjutraj, umirjeno brez sile in naprezanja, sproščeno in ritmično. Vsako stopnjo vaje izvajajmo samo do točke, ko postane neprijetno prenehajte.

Dihajmo globoko, s celimi prsmi, v enakomernem ritmu. Vaditi moramo redno, če se da, na tešče, ali pa pred tem popijemo kozarec mlačne vode.

Začnite počasi z lažjimi vajami in le te dopolnjujte ter nadgrajujte. Poslušajte svoje telo in število izvajanj prilagodite svojimi sposobnostim ter psihičnofizični pripravljenosti. V kolikor kakšne vaje ne uspete izvesti le-to nekajkrat poskusite izvesti… v kolikor nikakor ne gre, pa je ne izvajajte.

Važno, je da kontinuirano izvajate tiste, ki jih delate pravilno in z užitkom. Prvi teden izvajajte vajo trikrat, drugi petkrat in tako naprej do enaindvajsetkrat (če vam ustreza, lahko več tednov vadite po 5x ali 7x ali 9x).

Kaj pravzaprav naredijo tibetanske vaje?

Kelderjeve razlage so bile potrjene s strani znanstvenikov. Kirlianove slike, ki kažejo, da človeško telo obdaja magnetno polje – avra, ki namigujejo na to, da imamo v sebi – nas obdaja energija, ki konec koncev obdaja vse vesolje.  Fotografije tudi dokazujejo, da je avra močnejša pri mladih ljudeh, pri starejših in bolnih pa slabi. Verjetno ste že vsi slišali za sedem čaker vendar o tem kdaj drugič bolj poglobljeno…

Tibetanske vaje uravnavajo neskladja med sedmimi čakrami in ko je to ravnovesje uravnoteženo telo spet vzpostavi energijsko in hormonsko ravnovesje.

Da se nam povrne mladostna energija Vam predstavljamo 5 tibetanskih vaj (prevedenih iz svetovnega spleta). Delajmo jih sproščeno, umirjeno, pozitivnih misli in brez sunkovitih gibov, dihajmo globoko…

Poskušajte med vajami dihati tako, da si predstavljate:

–        Vdihi – vase črpate dobro energijo, srečo, mir, radost….

–        Izdihi – iz sebe dajete vso slabo voljo, napetost, živčnost, nervozo….

 

1. Tibetanska vaja POVEČANJE PRETOKA ENERGIJE V TELESU


Stojimo vzravnano, pokončno in poskrbimo za pravilno držo. Roke postavimo vzporedno s tlemi in dlanmi obrnjenimi navzdol. Pričnemo se vrteti na mestu počasi okoli svoje osi v smeri urinega kazalca.

Dihamo umirjeno in globoko. Na začetku se nam bo rado vrtelo. Ko se Vam prične vrteti prenehajte z vajo in se vsedite. Tekom tednov boste lahko vztrajali vedno bolj in se vrteli dlje časa. Priporočajo, da se zavrtimo okoli desetkrat.

Majcen trik za zmanjšanje omotice je, da se preden se začnemo vrteti osredotočimo na neko točko. Ko zamižimo in se začnemo vrteti si predstavljamo tisto točko in manj se nam bo vrtelo.

2. Tibetanska vaja IZTEGNJENE NOGE


Ležemo na tla na hrbet (na blazino, preprogo, skratka ne na kavč ali posteljo). Roke imamo ob telesu z dlanmi na tleh in prsti tesno skupaj. Počasi dvignemo glavo in z brado pritisnemo ob prsni koš. Nato vzdignemo noge vzravnano navpično navzgor. Trudimo se, da kolen ne krčimo. Potem počasi spustimo glavo in noge nazaj v prvotni položaj. Sprostimo mišice in vajo ponovimo.

Pri vaji je pomembno dihanje (Pri vseh petih vajah).  Globoko vdihnemo, ko dvigujemo noge in glavo, izdihnemo, ko (glavo in noge) spuščamo. Nikakor ne zadržujte sape. Dihati je potrebno kontinuirano in globoko. Zaradi vedno bolj sedečega načina življenja vas večina od Vas nog ne bo mogla popolnoma iztegniti oz. dvigniti navpično navzgor. Ne obupajte. Skozi redno vajo boste le to izpopolnjevali, pridobivali na mišični moči in raztezljivosti mišic.

3. Tibetanska vaja POKLON SONCU


Pokleknemo na mehko blazino ali preprogo na tla z vzravnanim telesom in spodvihamo prste na nogah. Dlani damo na zadnji del stegen – ritnici. Nato sklonimo glavo navzdol, da se počasi dotaknemo prsi. Potem nagnemo glavo in vrat nazaj tako, da gremo z hrbtenico nazaj in se pri tem z rokami opremo zadnjega dela stegen. Počasi se vrnemo v izhodiščni položaj in postopke ponovimo.

Spet je pomemben ritem dihanja – globoko vdihnemo, ko gremo s hrbtenico nazaj in izdihujemo, ko se vzravnamo. V pljuča poskusimo zajemati toliko zraka kolikor ga le lahko. Več = bolje.

Kot smo že omenili vajo izvajamo počasi, skoncentrirano in sproščeno.

4. Tibetanska vaja MOST


Na videz zahtevna vaja pa vendar jo kaj kmalu z malo volje in pravilne izvedbe lahko izvedemo. Usedemo se na tla z iztegnjenimi nogami s stopali približno pol metra narazen. Z vzravnanimi rokami se opremo ob tla. Glavo sklonimo toliko, da se brada dotika prsi. Nato nagnemo glavo čimbolj nazaj in se hkrati dvignemo kot most (kolena se skrčijo, roke pa ostanejo ravne).

Telo naj bo v vodoravnem položaju, roke in noge do kolen pa v navpičnem položaju. Mišice, predvsem trebušne imejte konstantno napete. Zadržite nekaj sekund v tem položaju in se nato vrnite v prvoten položaj. Mišice sprostimo in zadevo ponovimo od začetka.

Dihanje: Globoko vdihnemo ko dvignemo telo, zadržimo dih ko napnemo mišice. Do konca izdihnemo, ko se vračamo v prvotni položaj.

Na začetku se boste verjetno malce tresli zaradi ‘šibkih’ mišic kasneje pa jih boste okrepili. Naj vas na začetku kdo spremlja oz. popravlja glede ravne drže in postavitev nog ter rok. Tako, da se boste vajo naučili delati pravilno.


5. Tibetanska vaja JUTRANJI NASMEH


Uležemo se na trebuh. Stopimo na prste in roki imamo pred sabo na tleh (podobno tako kot bi delali ‘sklece’). Začnemo z usločeno hrbtenico in pogledamo navzgor – glavo potisnemo nazaj. Nato se v bokih prepognemo, tako da s telesom oblikujemo narobe obrnjeno črko V. Hkrati sklonemo vrat in brado približamo prsim. Spet se vrnemo v izhodiščni položaj in vajo ponovimo.

Globoko vdihnemo, ko telo dvigujemo in globoko izdihnemo, ko telo spuščamo.

Na koncu vseh petih vaj se za nekaj trenutkov ulezite in popolnoma sprostite, dihajte globoko & umirjeno. Priporočljivo seveda tako za vaše bližnje&sodelavce in sebe, da greste po izvedbi vaj pod prho z mlačno ali hladno vodo. Vendar pazite, da voda ne bo premrzla (Vas notranje ne zmrazi) kajti, če ne se vsa energija izgubi in čakre ponovno vrnejo v neravnovesje.

Ko boste skozi tedne in tedne ‘vežbali’ vaje, natrenirali svoje mišice, dihanje in um boste kasneje lahko naredili 21 ponovitev vsake vaje dnevno.  Prvo vajo pa prilagodite ‘stanju’ vrtenja v glavi in z njo ne pretiravajte.

Redna vadba vsaj mesec dni in izboljšave na drugih področjih npr. z uvedbo zdrave prehrane, zadostnim pitjem vode, povečanim gibanjem, omejitvijo vnosa alkohola, prenehanjem kajenja… bo kaj kmalu opaziti prve pozitivne spremembe na telesu tako fizične kot psihične.

 

Potem Vam bo šlo samo še na bolje na vseh področjih, boste videli!

Poskusite ne bo Vam žal!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qh4ZMeFJR2I[/youtube]

Brez truda in vztrajnosti pa žal ne bo rezultatov.

Vaje za koleno
Glavobol in nekaj naravnih metod za ublažitev le tega