intimna higienaVaginalna higiena vam lahko pomaga preprečiti vaginalne težave. Spoznajte več o tem, kako skrbeti za svoj intimni predel!

VAGINALNA HIGIENA je eden od faktorjev preprečevanja vaginalnih težav.

Intimen predel ima specifično mikrobno floro, kjer koristne bakterije, (ki proizvajajo mlečno kislino) ohranjajo ravnovesje z drugimi bakterijami. Mikroorganizmi, ki živijo v naši vagini so občutljivi na antibiotike, milo in na druge ostre kemikalije. Dobra vaginalna higiena mora ohranjati in podpirati koristne bakterije in obnavlja optimalni vaginalni pH za njihovo rast. Ker je vaginalna higiena ponavadi zahtevna tema, smo vam pripravili spisek smernic, ki vam bodo pomagale bolje skrbeti za vaše intimno področje.

Umivanje intimnega predela!
Za dobro splošno nego si morate umivati intimno področje enkrat na dan z mlačno vodo ali z blago peno/sredstvom, ki ne vsebuje mila, parfuma ali barve in je posebej narejeno za uporabo v okolici vagine. Več ni vedno tudi bolje: umivanje bolj pogosto kot enkrat na dan ali uporaba mil ali šamponov lahko poruši ravnovesje vaginalne flore. Če nimate na voljo nobenega ustreznega sredstva za umivanje, je bolje da uporabite samo vodo. Če nimate možnosti, da bi se tuširali ali kopali (kampiranje, dolga potovanja itd.) je priporočljivo, da uporabite intimne robčke, ki ne vsebujejo mila/losjona, parfuma ali ostrih kemikalij.

Preprečevanje in nasveti za zdravje
Pri vaginalni higieni ne gre vedno samo za umivanje. Obstaja veliko faktorjev, ki lahko spremenijo ravnovesje mikrobov, kot je spolna aktivnost, nošenje sintetičnega perila ali odstranjevanje sramnih dlak. Tem faktorjem se ne moremo vedno izogniti, vendar se jih moramo zavedati, da bi posvečali večjo pozornost našemu vaginalnemu področju. Obstajajo različni načini odstranjevanja sramnih dlak in njihovi učinki se razlikujejo. Večina od njih ima skupno to, da povzročajo srbenje in razdraženost v intimnem področju. Urejevanje je še najmanj dražeča metoda odstranjevanja dlak. Če se pojavi razdraženost, lahko pomaga naravni proizvod z blažilnim in hladilnim učinkom. Spolno občevanje lahko spremeni pH vagine in posledično vodi v neravnovesje bakterijske flore, zatorej je dobra zamisel, da si umijete vaše intimno področje po spolnem odnosu. Izogibajte se nošenju sintetičnega spodnjega perila in uporabljajte bombažno spodnje perilo, ki bo dovolilo koži dihati. Najbolje je, da spite brez spodnjega perila. Ko se brišete po uporabi stranišča, se vedno brišite od spredaj nazaj, da bi preprečili vstop črevesnim bakterijam v vašo vagino. Med mesečnim perilom si pogosto menjujte higienske vložke. Tamponi niso priporočljivi!

Bodite zelo pozorne na zdravje vaše vagine
Zavedajte se, da imajo hormoni lahko močan vpliv na vaginalno floro.
Infekcije in težave se pojavijo tudi pri ženskah, ki dobro skrbijo za svoj intimni predel.

Če čutite bolečino, razdraženost ali srbenje morate obiskati svojega zdravnika ali ginekologa.

VAGINALNA OBČUTLJIVOST

Vaginalna občutljivost se odraža kot bolečina ali kot občutljivost na dotik, še posebej med spolnim občevanjem.

Vsake vrste občutljivost in težava v vaginalnem področju nam lahko daje zelo neprijeten občutek ter nas dela nervozne, ker imamo občutek, da tam spodaj nekaj ni o.k. Vaginalna občutljivost se odraža kot bolečina ali kot občutljivost na dotik, še posebej med spolnim občevanjem. Te simptome lahko spremlja tudi nekaj drugih težav vključno s spremembo izcedka, vaginalno srbenje, pekoč občutek, oteklino, pordelost itd. Najbolj pogosti vzroki za občutljivost in bolečino so dražeči vplivi, infekcija ali suhost. Zdravljenje se razlikuje glede na vzroke.

• Neravnovesje v vaginalni flori. Vagina je prekrita z milijoni koristnih mikrobov, ki ustvarjajo vaginalno floro. Ko se to občutljivo ravnovesje poruši in se zmanjša količina koristnih bakterij, se glivice ter škodljive bakterije pričnejo nekontrolirano razraščati, kar povzroča srbenje in razdraženost. Če se ne morete upreti potrebi in se pričnete praskati, lahko hitro poškodujete kožo in povzročite dodatno razdraženost, oteklino ter bolečino. Če pogosto trpite za glivičnimi infekcijami, poskusite uporabljati vaginalni proizvod, ki vsebuje probiotike. Probiotični vaginalni geli stimulirajo rast koristnih bakterij in pomagajo obnoviti vaginalno floro.

• Vaginalna suhost. Penetracija brez zadostne lubrikacije lahko poškoduje vaginalne stene in druga tkiva v intimnem predelu, kar povzroča vnetje in bolečino. Suhost lahko povzročajo hormonske spremembe med menopavzo, nosečnostjo, dojenjem ali med uporabo zaščite pred nosečnostjo. Dovolite si dovolj časa za predigro, tako da se stimulira naravna lubrikacija. Če trpite za vaginalno suhostjo, poskusite uporabljati vaginalno vlažilno sredstvo ali lubrikant. Vlažilno vaginalno sredstvo vam bo nudilo občutek vlažnosti več dni. Uporabljate ga lahko vsakodnevno, medtem ko so lubrikanti namenjeni za uporabo tik pred spolnim občevanjem in vam bodo nudili olajšanje samo za kratek čas.

• Menopavza. Ko padejo ravni estrogena, vaginalno tkivo izgubi na debelini, elastičnosti in naravno lubrikacijo. Posledica so tanke stene, ki ustvarijo občutek brusnega papirja med penetracijo in se lahko hitro poškodujejo. To stanje imenujemo vaginalna atrofija in ima navadno za posledico izgubo libida, ker je spolni odnos neprijeten in boleč. Za vaginalno suhost je rešitev uporaba vaginalnih vlažilnih sredstev in lubrikantov.

• Razdraženost. Proizvodi, ki vsebujejo ostre kemikalije, močni detergenti, navadno milo, parfumi, barvila in konzervansi lahko povzročajo draženje v intimnem predelu, oteklino,občutljivost, pekoč občutek in bolečino. Izogibajte se takšnim proizvodom in izberite samo take, ki so posebej namenjeni uporabi v intimnem predelu. Ti vključujejo intimna sredstva za umivanje, ki so osnovana na naravnih sestavinah in vsebujejo blage detergente, ki ne bodo vplivali na vaše normalne vaginalne pH vrednosti.

• Nekatere spolno prenosljive bolezni lahko povzročajo občutljivost in bolečino v medeničnem območju. V primeru, da sumite, da bi lahko imeli spolno prenosljivo bolezen, vam močno priporočamo, da obiščete svojega zdravnika ali ginekologa.

Če imate bolečine ali ste občutljivi, si poskusite namestiti hladne obkladke, da bi hitro olajšali in zmanjšali razdraženost. Imejte v mislih, da morate odpraviti glavni vzrok, da bi se lahko znebili bolečine in občutljivosti. Če občutljivost vztraja, obiščite vašega ginekologa, da vam bo predpisal ustrezno zdravljenje.
ZUNANJE INTIMNE TEŽAVE

Skoraj vsaka ženska je imela intimne težave.

Mirno lahko rečemo, da je vsaka ženska že imela neke vrste zunanjih intimnih težav- bodisi razdraženost, vaginalno srbenje, oteklino, pordelost, občutljivost, ranljivost, hemoroide ali manjše poškodbe tkiva. Te težave se pojavijo kadar koža nima možnosti, da bi se uprla zunanjim škodljivim faktorjem ali pa se ne obnavlja pravočasno.

VZROKI:

Mnogi faktorji lahko povzročajo vaginalno razdraženost ali poškodbe tkiva v občutljivem intimnem predelu:
• agresivne kemikalije in detergenti
• prekomerno umivanje
• neustrezni higienski proizvodi, ki odstranjujejo zaščitni sloj na površju kože, ki prekine naravne lastnosti lubrikacije in vlaženja ter izpostavlja vaše intimno področje škodljivim bakterijam ter dražečim snovem
• trenje povzročeno zaradi pretesnih oblačil in telesne vadbe
• menstrualna kri
• spolno občevanje brez zadostne lubrikacije
• določene infekcije
• menopavza in druge hormonske spremembe
• stranski učinki določenih zdravil
• zapeka
• nosečnost (večji pritisk na intimni predel povečuje možnosti analnih razpok in hemoroidov)
• porod

Kako preprečiti zunanje intimne težave
Da bi lahko preprečili, da se te težave razvijejo in da bi zmanjšali težave med omenjenimi simptomi, ki jih že občutite, morate:

1. Razvijte dobre higienske navade. Ne umivajte svojega intimnega predela preveč pogosto. Zadostuje uporaba vode ali blagega intimnega sredstva brez mila ali detergentov enkrat na dan.
Nikoli ne uporabljajte navadnega mila ali proizvodov, ki vsebujejo močne kemikalije. Izberite blage proizvode s kislo pH vrednostjo. Enako velja za intimne robčke. Izberite tiste, ki so namenjeni vaginalnemu področju in ne vsebujejo nikakršnih ostrih kemikalij, barv ali parfumov.

2. Izogibajte se nošenju oprijetih kavbojk, tesnih trikojev, kratkih hlač ali sintetičnega spodnjega perila daljše časovno obdobje. Te vrste oblačil dvigujejo temperaturo v intimnem predelu ter povzročajo mehansko trenje, oboje pa lahko poškoduje povrhnjo plast kože, kar ustvari idealno okolje za razvoj mikrobov.

3. Menjajte svoje dnevne vložke, higienske vložke in tampone vsake 3 – 4 ure, takoj preden greste spat in takoj zjutraj, ko vstanete.

4. Uporabljajte toaletni papir, ki ni odišavljen ali obarvan. Vedno se brišite od spredaj nazaj.

5. Kadar si odstranjujete dlake v intimnem področju izberite tehniko, ki ne draži vaše kože.
Navlažite kožo pred odstranjevanjem in nanesite blažilen proizvod, ko ste gotovi, da bi preprečili razdraženost.

6. Kadar se brišete, vedno uporabite mehko in čisto brisačo. Nežno se tapkajte namesto drgnjenja.

7. Puščajte si dovolj časa za predigro in uporabite vaginalne vlažilne kreme ali lubrikant v primeru, da občutite vaginalno suhost.

8. Izogibajte se vsakršnih proizvodov, ki vsebujejo dišave, barvila, konzervanse in druge aditive, ki lahko dražijo nežno kožo v vaginalnem področju.

V primeru, da opazite katerekoli simptome v vašem intimnem predelu, izberite naravne proizvode, ki olajšajo simptome in pospešujejo ozdravitev poškodovanega področja.

KAKO OLAJŠATI VAGINALNO SRBENJE?

Vaginalno srbenje je lahko zelo neprijetno in ga ponavadi spremljajo tudi druge težave.

Vaginalna razdraženost se ponavadi odraža s srbenjem, ščemenjem, pekočim občutkom ali zbadanjem v koži okoli vaginalnega predela. Težava, ki jo povzroča srbenje, se lahko označi od blage do velike in vam daje zelo neprijeten občutek.

Kaj povzroča vaginalno srbenje?

Obstajajo različni vzroki za vaginalno srbenje, ki med drugim vključujejo:
• glivično infekcijo
• hormonske spremembe med nosečnostjo ali v menopavzi
• preprečevanje nosečnosti
• bakterijska vaginoza
• kemične dražeče snovi, ki jih lahko pogosto najdemo v kremah, penečih kopelih, pralnih detergentih, mehčalcih perila, odišavljenih vložkih, vaginalnih razpršilcih, kondomih ter v odišavljenim toaletnem papirju
• prekomerno umivanje
• stres ali bolezen
• draženje povzročeno zaradi urinske inkontinence
• sintetično spodnje perilo ter oprijeta oblačilaKako lahko olajšamo ali preprečimo vaginalno srbenje?
Zdravljenje vaginalnega srbenja je odvisno od glavnega vzroka in ponavadi izgine takoj, ko je faktor, ki ga povzroča, odstranjen.

Glivično infekcijo se da enostavno pozdraviti z antimikotiki, čeprav njihov učinek na prepreči, da bi se vaginalne glivice ponovile. Bolj dolgoročna rešitev kot pristopi z antimikotiki so naravni proizvodi, ker optimizirajo vaginalno floro, pomagajo zatreti vaginalno glivično infekcijo in se lahko uporabljajo kot metoda za preprečevanje sora na robu. Če ste v menopavzi, se posvetujte s svojim ginekologom o ustreznem zdravljenju, ki lahko blaži te in druge simptome.

Srbenje, ki ga povzroča draženje, pogosto po določenem času samo izzveni. Da bi pospešili ozdravitev, nanesite naravni blažilni proizvod na predel, ki je razdražen. Če se razdraženost pojavi po tem, ko ste uporabili kozmetični proizvod, poskrbite, da ga izločite iz uporabe, kakor hitro je to mogoče, da bi zmanjšali učinek. Če sumite, da lahko razdraženost povzroča pralni detergent ali mehčalec perila, zamenjajte te proizvode s takšnimi, ki niso alergeni in so ekološki.

Dokler srbenje ne poneha, se uprite praskanju v tem predelu tako, da si lahko koža opomore. Lahko tudi namestite hladne obkladke na področje srbenja, ki vam bodo nudili začasno olajšanje in imeli blažilen učinek na kožo.

Če se razdraženost ne izboljša po nekaj dneh, če je težava velika ali če se po zdravljenju ponovi, morate obiskati zdravnika.

Da bi preprečili vaginalno srbenje obstajajo nekatere navade, ki jih lahko prevzamete:
• izogibajte se kakršnimkoli proizvodom, ki vsebujejo dražeče snovi, alergene ali ostre kemikalije.
• Uporabite vodo ali nežno, naravno intimno sredstvo za umivanje vašega intimnega predela enkrat na dan. Če čutite potrebo, da bi se umivali več kot enkrat na dan, uporabite navadno vodo. V celoti se posušite tako, da nežno tapkate področje z mehko, čisto brisačo.
• Nosite spodnje perilo, ki je narejeno iz bombaža, ne pa iz sintetičnih tkanin.
• Uporabljajte lubrikant ali vaginalno vlažilno sredstvo, da bi ublažili vaginalno suhost.

Srbenje, ki ga povzroča draženje, pogosto po določenem času samo izzveni. Da bi pospešili ozdravitev, nanesite naravni blažilni proizvod na predel, ki je razdražen.