vaginalne tezaveVas muči izcedek iz nožnice? Sprememba izcedka je lahko znak za glivično infekcijo. Spoznajte več o tem, kako prepoznati glivično infekcijo in kako jo zdraviti!

Vaginalni izcedek je tekočina, ki jo izločajo žleze, ki se nahajajo v vagini in v vulvi. Izcedek ščiti vagino pred infekcijo, jo čisti in poskrbi za lubrikacijo med spolnim odnosom.

Včasih, ko je v intimnem predelu nekaj narobe, bo nenavaden izcedek eden izmed prvih znakov neravnovesja. Za takšen primer gre pri bakterijski vaginozi&glivičnem vnetju in pri drugih urogenitalnih težavah.

Poleg vaginalnega izcedka, drugi znaki glivične infekcije vključujejo srbenje, pekoč občutek, pordelost, občutek razdraženosti, oteklino in bolečine med uriniranjem&spolnim občevanjem.

Najpogosteje povzroča glivično infekcijo Candida albicans, vrsta glivice, ki naseljuje različne predele našega telesa (vagina, prebavni trakt, ustna votlina). V običajnih okoliščinah glivice živijo v ravnovesju z drugimi mikrobi in so lahko del naše zdrave vaginalne flore. Kakorkoli že, v primeru neravnovesja se te glivice začnejo razmnoževati in povzročijo infekcijo. 
Večina žensk ima vsaj eno izkušnjo z glivično infekcijo v obdobju svojega življenja. Veliko žensk trpi za ponavljajočimi se infekcijami, še posebej tik pred mesečnim perilom, med nosečnostjo ali med uživanjem kontracepcijskih tabletk. Drugi faktorji, ki lahko povzročijo neravnovesje vaginalne flore in doprinesejo v prekomerno razmnoževanje kandide so antibiotiki, prekomerna telesna teža, diabetes, nošenje oprijetega sintetičnega perila, uporaba zdravil na osnovi steroidov itd.

Spremembe izcedka, ki lahko kažejo na glivično infekcijo:

Običajen vaginalni izcedek se lahko razlikuje glede na posamezne ženske, vendar je ponavadi čist, bel kot oblak ali rumenkast. Lahko je tanek ali gost, lahko je nitkast do elastičen, odvisno od menstrualnega ciklusa, stopnje stresa, prehrambenih navad, nosečnosti, dojenja ali določenih zdravil. Tudi količina izcedka se razlikuje in lahko opazite povečanje okoli vaše ovulacije ali pa ko ste razburjena. Če opazite izcedek, ki je bel, gost in grudičast, ki zgleda skoraj kot skuta je to lahko znak za glivično infekcijo. Količina izcedka se lahko poveča med glivično infekcijo, vendar je ta pogosto brez neprijetnega vonja. Če opazite te simptome, se posvetujte z vašim zdravstvenim osebjem, naj vam svetujejo, še posebej, če ste noseči.

Običajni nesporazumi
Dve najpogostejši vaginalni težavi, bakterijska vaginoza in sor sta povezani z neravnovesjem vaginalne flore. Čeprav obstajajo slučaji, da se bakterijske in glivične infekcije razvijejo istočasno, je v večini primerov nekaj razlik, ki vam lahko pomagajo razločiti te dve težavi. Iztok, ki je značilen za bakterijsko vaginozo je po navadi bel, siv ali rumen, po navadi zelo tanek in ga spremlja močan neprijeten vonj po ribah. Če pa na drugi strani izcedek nima močnega neprijetnega vonja in vas gostota spominja na skuto, je zelo verjetno, da imate glivično infekcijo.
Če opazite izcedek, ki je bel, gost, grudičast ter zgleda skoraj tako kot skuta, je to lahko znak, glivične infekcije.
Pordelost vagine ponavadi povzroča vnetje tkiva.
Če ste se kdaj spraševali, kakšni ste tam spodaj, ste morda vzeli žepno ogledalo in se opazovali iz drugega zornega kota. Vendar bi nas večina to naredila samo v primeru, da je nekaj narobe. Če občutite srbenje v predelu vagine, razdraženost in bolečino, potem boste zelo verjetno ugotovili, da je vaša vulva pordela in da je včasih otečena. To je splošno znano kot vaginalna pordelost. Na medicinskem področju se vaginalna pordelost imenuje vulvo-vaginitis, kar je vnetje tkiva vulve in vagine. Poleg pordelosti ima lahko vulvo-vaginitis en ali več drugih simptomov, kot so neobičajen izcedek, neprijeten vonj, srbenje, in pekoč občutek med ali po spolnem občevanju ali med uriniranjem.

Kaj povzroča vaginalno pordelost
Vnetje tkiva, ki se odraža kot pordelost, lahko povzročajo različni dejavniki, od katerih je najpogostejša infekcija, kot je to vaginalna glivična infekcija ali bakterijska vaginoza. Ta stanja se ne smatrajo kot nalezljiva, zato ni razloga, da bi se izogibali spolnim odnosom, čeprav je lahko spolna aktivnost neprijetna, kadar se pojavi vaginalna pordelost. Če je vzrok infekcije spolno nalezljiva bolezen, se morata običajno zdraviti oba partnerja.
Torej vaginalna pordelost ni vedno posledica infekcije. Občutljivo tkivo vulve in vagine lahko hitro pokaže alergično reakcijo ali razdraženost na sestavine, ki jih lahko najdemo v našem okolju, kot so parfumi, mila ali kondomi. Dejansko proizvodi, kot so odišavljeni vložki ali toaletni papir, grobi detergent ali šamponi, mehčalci itd. pogosto vsebujejo sestavine, ki lahko povzročajo alergije ali vam povzročajo razdraženost. Drugi pogosti vzrok za pordelost je fizično draženje kot posledica telesne aktivnosti, vročine ali sintetičnega perila.


Kako zdraviti vaginalno pordelost
Prvi korak pri zdravljenju vulvo-vaginitisa je odstranitev vzroka, ki povzroča vnetje. Posvetujte se s svojim zdravnikom, da bi ugotovili vzrok težave. Če je vnetje povzročila infekcija, se pogosto predpiše terapija z antibiotiki ali antimikotiki. Uporaba vaginalnega probiotika vzporedno z antibiotično terapijo ali po njej lahko pomaga obnoviti ravnovesje vaginalne flore in zmanjša tveganje ponovitve infekcije. Če je alergijo povzročila alergijska reakcija ali fizično draženje, ni vedno enostavno prepoznati in odstraniti krivca. V tem primeru je verjetno najbolje, da se izogibamo vsem možnim vzrokom in potem počasi ponovno spoznavamo vsakega posebej.
Čeprav je najbolje odstraniti vzrok težave, je pogosto koristno, če hitro olajšamo simptome. poiščite proizvode, ki olajšajo srbenje ali razpršilce in gele s hladilnim učinkom, ki jih lahko kupite v prosti prodaji. Poskrbite za to, da bodo ti proizvodi namenjeni intimnemu predelu in da ne vsebujejo nikakršnih potencialnih alergenov ali dražečih snovi.
Vnetje tkiva, ki se odraža kot pordelost, lahko povzročajo različni vzroki, od katerih je najpogostejši infekcija, kot je vaginalna glivična infekcija ali bakterijska vaginoza.

5 najbolj pogostih vaginalnih težav
Pekoč občutek, vaginalna infekcija in bakterijska vaginoza