bakterijska vaginozaBakterijska vaginoza je ena najpogostejših vaginalnih infekcij. Spoznajte več o simptomih, vzrokih in zdravljenju!
Ali ste kdaj opazili čudne vonjave v vašem intimnem predelu?

Močan, celo ribi podoben vonj, ki vam je dajal občutek nelagodja? To je lahko posledica bakterijskega neravnovesja, poznanega tudi kot bakterijska vaginoza (BV).

Kaj povzroča bakterijsko vaginozo?

Bakterijska vaginoza je posledica prekomernega razmnoževanja bakterij v vaši vagini. Običajno so neškodljivi laktobacili prevladujoče bakterije v vagini, vendar če se BV razvije, se druge neželene bakterije začnejo prekomerno razmnoževati in prevladajo nad laktobacili.
Točen vzrok tega prekomernega razmnoževanja ni znan vendar obstaja nekaj faktorjev, ki lahko povečajo tveganje, eden takih je spolna aktivnost. Torej je pomembno poudariti, da se lahko BV pojavi tudi, kadar niste spolno aktivni. Zatorej se bakterijska vaginoza ne smatra kot spolno nalezljiva bolezen.

Sledeči simptomi lahko nakazujejo na bakterijsko vaginozo:

• gnusen, ribam podoben neprijeten vonj (ki je lahko ostrejši po spolnem odnosu)
• tanek, sivkasto bel vaginalni izcedek

Manj pogosti simptomi so pekoč občutek med uriniranjem in vaginalno srbenje.

Kako si pozdraviti bakterijsko vaginozo?
Za večino žensk je bakterijska vaginoza neškodljiva vendar je lahko zelo neprijetna. Zdravljenje ima po navadi za cilj olajšanje simptomov. Najbolj pogosta oblika zdravljenja bakterijske vaginoze so antibiotiki. Ti se predpišejo kot tablete, ki jih jemljete oralno ali pa kot proizvod, ki ga nanesete v vagino. Za večino žensk je to učinkovito zdravljenje, lahko pa tudi povzroča stranske učinke, kot so slabost in bruhanje. Pitje alkohola v kombinaciji z antibiotiki lahko poveča resnost stranskih učinkov.

Drugo pogosto zdravljenje je uporaba proizvodov za lastno nego, ki jih lahko dobite v lekarnah in drogerijah. Večina teh proizvodov deluje tako, da obnavljajo pH raven vagine.
Poskrbite, da boste vedno uporabljali naraven proizvod, ki zdravi bakterijsko vaginozo, hkrati pa obnavlja vašo vaginalno floro in vam pomaga preprečiti bodoče infekcije.
Bakterijska vaginoza med nosečnostjo

Med nosečnostjo lahko bakterijska vaginoza poveča tveganje zapletov, kot je prezgoden porod ali splav. Če ste noseči in imate simptome povezane z bakterijsko vaginozo, se obrnite na vašega zdravnika.
Točen vzrok tega prekomernega razmnoževanja ni znan, vendar obstaja nekaj faktorjev, ki lahko povečajo tveganje, eden takih je spolna aktivnost.

vaginalno srbenje
Vaginalno srbenje: kaj ga povzroča?
Vaginalno srbenje ima lahko več vzrokov, od precej neškodljivih do infekcije ali pa spolno nalezljive bolezni.
Morda je ena najbolj neprijetnih vaginalnih težav srbenje. Lahko vas spravlja v veliko zadrego in ni priporočljivo, da bi se tam doli praskali. Če vas neprenehoma srbi v vašem intimnem predelu ima to lahko velik vpliv na vaše vsakodnevne aktivnosti. Preden zdravite vaginalno srbenje, je dobro najprej ugotoviti vzrok.

Nekaj najbolj pogostih vzrokov vaginalnega srbenja:

Vaginalna glivična infekcija
Eden glavnih vzrokov za vaginalno srbenje je glivična infekcija, ki jo tudi poznamo kot kandido ali sor. Glivična infekcija povzroča prekomerno razraščanje glivic v vaši vagini in/ali v zunanjem intimnem predelu. Skupaj z belim, grudastim izcedkom in pekočim občutkom je tudi srbenje eden od simptomov.

Glivična infekcija je dokaj neškodljiva in simptomi bodo izzveneli, lahko pa je tudi zelo neprijetna. Zato obstaja več možnosti za zdravljenje kandide ali pa za olajšanje simptomov. Za zdravljenje infekcije lahko uporabite zdravila proti glivicam (antimikotike).To je zelo učinkovito, vendar ima zdravilo lahko stranske učinke in infekcije se lahko ponovijo.
Druga možnost je, da si olajšate simptome. To lahko storite s proizvodi za intimno nego, ki jih kupite v lekarni. Če izberete kvaliteten proizvod z naravnimi sestavinami, boste morda celo preprečili ponovitev.

Vaginalna suhost
Drugi vzrok za srbenje je vaginalna suhost. Večina žensk se bo s tem srečala v menopavzi, vendar imajo lahko to težavo ženske vseh starosti. Poleg srbenja vaginalno suhost spremljajo še druge težave, kot so pekoč občutek, občutljivost in bolečina med spolnim občevanjem.
Vaginalna suhost se običajno pojavi, kadar raven estrogena upade, na primer med nosečnostjo, zaradi zdravil (kontracepcije), stresa, depresije ali menopavze. Če bi radi pozdravili vaginalno suhost, lahko jemljete zdravila za dvig ravni vašega estrogena. Druga možnost je, da neposredno lajšate vaginalno suhost z uporabo lubrikanta ali proizvodov, ki stimulirajo naravno vlažnost.


Drugi vzroki za vaginalno srbenje
Poleg glivične infekcije in vaginalne suhosti obstajajo drugi vzroki za vaginalno srbenje. Medtem ko to ni običajno, lahko tudi bakterijska vaginoza v nekaterih primerih povzroča srbenje. Bakterijska vaginoza je infekcija, ki jo povzroča prekomerno razmnoževanje škodljivih bakterij v vagini.
Simptomi, kot so močan neprijeten vonj po ribah in sivkasto bel izcedek, so lahko zelo neprijetni, vendar bodo po nekem času izzveneli. Če želite pozdraviti bakterijsko vaginozo lahko jemljete antibiotike ali uporabljate naravne proizvode za intimno nego, ki nimajo stranskih učinkov.
Končno, vaginalno srbenje lahko tudi povzroča draženje, ki ga povzročajo kemikalije, kot so milo, parfumi ali pa spolno prenosljive bolezni. Če sumite, da bi lahko imeli spolno nalezljivo bolezen, stopite v stik z vašim zdravnikom.
Eden glavnih vzrokov za vaginalno srbenje je glivična infekcija, ki jo tudi poznamo kot kandido ali sor.

Pravilna intimna nega, zgodnje odkrivanje in zdravljenje bakterijske vaginoze in srbečice ter preventiva sta ključ do vašega popolnega intimnega&reproduktivnega zdravja!

Ženska intimna higiena, vaginalna suhost in infekcije (vzroki, simptomi in zdravljenje)
Vaginalni pH - kiselkast ali alkalen?