Normalna gibljivost, mišična koordinacija in moč v ramenskem obroču omogočajo opravljanje dnevnih aktivnosti, kot so hranjenje, oblačenje, česanje, pisanje in podobno, ter opravljanje poklicnih in športnih dejavnosti. 

Zaradi velike gibljivosti ramenskega in ostalih sklepov v ramenskem obroču in vpliva degenerativnih, travmatskih, in starostnih faktorjevso motnje in poškodbe na tem delu zelo pogoste.

Poleg ostali terapij je  v ramenskem sklepu zelo pomembna pravilna izbira vaj, ki je je odvisna od časa trajanja bolečine ali časa, ki je minil od poškodbe, obsežnosti lezije ali poškodbe, predhodnih poškodb, splošnega bolnikovega zdravja in ostalih bolnikovih bolezni, starosti bolnika, sodelovanja bolnika,…zato vse spodaj opisane vaje niso primerne za vsakogar.

Vaje mora izbrati fizioterapevt, ki se po potrebi posvetuje z zdravnikom.

Prav tako je izrednega pomena pravilna izvedba vaj. Namen vaj v akutni fazi je da ne povzročamo dodatnega stresa, napetosti na strukture ki se zdravijo, da zmanjšamo bolečino in se izognemo zaščitni napetosti ostalih mišičnih skupin. Z dodatnimi vajami za prste, zapestje, komolec in vrat vplivamo na boljšo držo preprečujemo zastoj limfnega in krvnega obtoka.

Nihajne vaje stoje

Vedno najprej poskrbimo za stabilnost telesa in našo varnost.

  • Z desno roko se primemo za lestev, ročaj, mizo. Sklonimo se, leva roka prosti visi rahlo pred telesom, nežno zanihamo naprej in nazaj. Če nam odgovarja, lahko v roko primemo manjšo utež, navadno v subakutni fazi, kadar je indicirana distrakcija sklepa (velja za vse nihajne vaje),
  • z desno roko se primemo za lestev, ročaj, mizo sklonimo se, leva roka prosti visi rahlo pred telesom, nežno zanihamo levo in desno,
  • z desno roko se primemo za lestev, ročaj, mizo sklonimo se, leva roka prosti visi rahlo pred telesom, nežno zakrožimo najprej v eno smer, nato še v drugo smer.

V kolikor ste nestabilni, naredite vaje naslonjeni preko mize, katero ste mehko podložili. Če vas boli križ, potem naredite vaje leže na trebuhu, roka pa naj od pazduhe navzdol prosto visi.

Vaje leže na hrbtu za povečanje obsega giba v ramenskem sklepu v akutni fazi

Da preprečimo trik gibe in pomagamo levi roki, si pomagamo s palico (dolžine cca 1 m). Kadar moramo zmanjšati napetost na prednji del kapsule podložimo z manjšo brisačo nadlahtnico, pri utesnitvenem sindromu pri gibu fleksije in abdukcije primemo palico s spodnje strani-supinacija.

  • Z obema rokama primemo palico na konceh in z zdravo roko, preko palice pomagamo roko odmakniti od telesa (abdukcija),
  • z obema rokama primemo palico na konceh in z zdravo roko, preko palice pomagamo roko dvigniti od telesa navzgor proti stropu (fleksija),
  • odmaknemo obe roki za 90° od telesa, pokrčimo komolce 90° in izvajamo rotacije.

več na www.fizioterapija-mediko.si