woman-on-beach-vacationKončno dopust, morje! Ženske največkrat poskrbite za stvari, ki jih boste vzeli na morje. Ponavadi imate s seboj potovalno lekarno, kajne?  Naravne izdelke za intimno nego in preventivo pa ponavadi pustite doma oz. jih sploh ne uporabljate…

Dopust naj bi bil čas za sprostitev, uživanje, druženje, plavanje…zvišana pa naj bi bila tudi frekvenca posteljnih radosti.

Vse lepo in prav dokler jo ne zagodejo vročina, pot, morje, sol, glivice, suhost, izcedek in razdraženost v intimnem predelu.

Pripravili smo Vam nekaj nasvetov in osnov kako preventivno postopati v smislu intimne nege&higiene na dopustu.

MG-16stranski-TISK14

Ali veste, kaj določa pravilna intimna higiena?

Pravilna intimna higiena lahko pomaga preprečiti vaginalne težave in infekcije.

Velikokrat poudarjajo, da je slaba intimna higiena slabša ko nehigiena. To ni pretirana izjava – slabe higienske navade so lahko vzrok za neravnovesje ali infekcijo vašega intimnega predela.

Poglejte si odgovore na najpogosteje zastavljena vprašanja glede na to, kaj določa dobro intimno higieno.

Čiščenje intimnega predela

Kako pogosto naj si umivam intimni predel?

Umivanje vaših intimnih predelov z mlačno vodo ali intimno umivanje enkrat na dan je prava mera dobrega intimnega zdravja.
Vendar med toplimi meseci, medtem ko imate mesečno perilo ali po telesni vadbi imate morda občutek, da bi se morali večkrat umiti.
To je sicer o.k dokler uporabljate navadno vodo, če se tuširate večkrat na dan. Zapomnite si, da morate dobro osušiti vaš intimni predel z uporabo mehke čiste brisače in

Kakšne vrste mila naj uporabim za svoje intimno področje?
Nikoli ne uporabljajte navadnega mila, saj je mnogo preveč agresivno za nežno kožo v intimnem predelu.
Milo lahko poškoduje zaščitni sloj na površju kože in s tem odpre vrata potencialni okužbi. Uporabite naraven proizvod, ki ne vsebuje ostrih detergentov, parfumov, barvil ali konzervansov ali pa enostavno uporabite mlačno vodo.

Ali lahko uporabljam intimne robčke, da vzdržujem higieno?
Intimni robčki so izvrstna rešitev kadar ste na poti – kadar ste na potovanju, med poletjem ali kadar se zelo potite vam lahko robčki nudijo osvežitev, ki jo potrebujete.
Zagotovite, da bodo vlažilni robčki, ki jih izberete, posebej narejeni za intimni predel in da ne vsebujejo ostrih kemikalij, dišav ali barvil.

Nekaj praktičnih nasvetov za intimno nego:

1. Ali je bombažno spodnje perilo resnično tako pomembno?
Sintetične tkanine preprečujejo koži, da bi ‘dihala’. To povečuje znojenje in toploto v intimnem predelu. Kot že verjetno veste so vlažni in temni predeli, ki nimajo zadostnega dostopa zraka odlični pogoji za razvoj mikrobov.
Kadar nosite oprijeta oblačila, kot so ozke kavbojke, triko in oprijete kratke hlače to povzroča drgnjenje in lahko poškoduje kožno tkivo.
To odpre vrata mikrobom, da lahko predrejo zaščitni sloj kože in povzročijo infekcijo. Zato je pomembno, da omejimo nošenje takšne vrste oblačil in da imate svoje čipkasto spodnje perilo samo za posebne priložnosti, medtem pa vsakodnevno nosite bombažno perilo. Druga stvar, ki jo lahko naredite, da ohranite vaginalno zdravje je, da spite brez spodnjega perila. To bo dovolilo vašemu intimnemu predelu, da se “prezrači”in si opomore čez noč.

2. Zakaj strokovnjaki svetujejo, naj ne uporabljamo barvnega in parfumiranega toaletnega papirja?
Dišave in barve, ki se uporabljajo, da dajo toaletnemu papirju barvo in vonj (ter drugi proizvodi, kot so losjoni, vaginalni razpršilci in peneče kopeli), so pogosti dražilci, ki lahko povzročijo neprijetne simptome kot so razdraženost in izcedek. Zato se morate izogibati vseh proizvodov, ki vsebujejo te kemikalije. Kadar se pogovarjamo o higieni ob uporabi stranišča, se nikoli ne brišite od zadaj naprej – če to počnete, se lahko bakterije iz anusa na enostaven način prenesejo v vagino, kar povzroči infekcijo.

3. Vsaka vagina ima edinstven vonj in to ni razlog za skrb.

Seveda, če opazite močan neprijeten vonj vas to lahko spravi v zadrego. Nanašanje parfumov ali vaginalnih razpršilcev lahko povzroči razdraženost in simptome, kot so izcedek, srbenje, pekoč občutek in celo neprijeten vonj.

4. Kako pogosto naj menjujem higienske vložke?
Vsake 3 do 4 ure. Enako velja za dnevne vložke in tampone kjer je tveganje za razdraženost celo večje, ker je menstrualna kri v neposrednem stiku s kožo.
Nikoli ne uporabljajte navadnega mila, saj je mnogo preveč agresivno za nežno kožo v intimnem predelu.

Intimna higiena – manj je več

Dobra vaginalna higiena lahko pomaga preprečiti vaginalne težave in infekcije.

Ni redkost, da ženske povzročijo škodo svojemu intimnemu zdravju z razmišljanjem, da je pravilna intimna higiena zasnovana na pravilu „tem več, tem bolje“. Poglejte si, zakaj manj pomeni več, kadar govorimo o negovanju svojih intimnih predelov.

Zaščitni mehanizmi našega telesa
Človeško telo je narejeno tako, da ostane v ravnovesju. Naše celotno telo je povezano in ustvarja zelo zapleten mehanizem osnovan na natančnih in občutljivih principih ohranjanja ravnovesja tako, da lahko deluje učinkovito in ostaja zdravo. To je razlog, zakaj je vagina gostiteljica milijonov bakterij, ki živijo miroljubno v popolnem ravnovesju in ne povzročajo nobenih težav. To velja, dokler razmerje koristnih in škodljivih bakterij ni ogroženo. Kadar se zmanjša število koristnih bakterij, prevzamejo škodljive bakterije premoč in pričnejo množično rasti. Prekomerna rast škodljivih bakterij vodi k infekcijam, kot so bakterijska vaginoza, ki se manifestira v neprijetnih simptomih kot npr. izcedek, močan neprijeten vonj po ribah, pekoč občutek, srbenje in razdraženost. Da bi lahko zaustavili infekcijo, bi morali obrniti proces – zmanjšati število škodljivih bakterij in stimulirati rast koristnih.

Kadar pride do zaščitne vloge kože, je pomembno, da razumemo strukturo kože in kako jo lahko poškodujemo. Površje naše kože je pokrito z zaščitnim slojem. Ta zaščitni sloj so glavni vratar, ki varuje notranjost našega telesa pred razdraženostjo in infekcijo. Zaščitni sloj se lahko na enostavne način poškoduje z uporabo ostrih detergentov in navadnega mila. Ti proizvodi odstranijo površno plast in pustijo kožo nezaščiteno. Zato lahko uporaba neustreznega proizvoda za umivanje ali prepogosto umivanje poškoduje zaščitni sloj in vas izpostavi tveganju, da dobite infekcijo.

PO BRITJU INTIMNIH PREDELOV VAM PRIPOROČAMO NEGO Z NARAVNIM PRŠILOM MULTI-GYN INTISKIN (na voljo v vseh lekarnah)


Kaj natančno pomeni “ manj je več”?
Zelo pomembno je, da se zavedamo, da je koža, ki prekriva intimni predel, zelo tanka in občutljiva. Vsake vrste grobo obravnavanje, kot je prepogosto umivanje, otiranje, drgnjenje, ali močni detergenti lahko povzročijo razdražljivost ali infekcijo. Umivajte se enkrat na dan z uporabo vode ali z nežnim, naravnim intimnim sredstvom, ki ne vsebuje parfuma ali drugih potencialnih dražečih dodatkov. Popolnoma posušite intimni predel z uporabo mehke, čiste brisače – nežno tapkajte in ne otirate. Kadar čutite potrebo, da se umivate bolj pogosto (še posebej med menstrualnim krvavenjem, po telesni vadbi ali kadar se intenzivno potite), uporabite neparfumirane intimne robčke ali se umivajte z uporabo navadne vode.

Osnove zdrave in naravne intimne nege&higiene so ključnega pomena. Poleg navad pa je pomembna tudi izbira naravnih proizvodov za intimno nego!