jajceObstaja ameriški mit, da jajca vsebujejo prekomerne količine holesterola. Ne dobrega HDL, temveč slabega, LDL holesterola.

Le-ta je glavni krivec za zamašitev žil, kar lahko vodi v srčno-žilne bolezni, med drugim tudi v srčno ali možgansko kap… Nedavno so raziskovalci odkrili, da domača jajca niso prav nič povezana s slabim holesterolom in srčno-žilnimi boleznimi.

Ugotovitev je znanost resično osupla, vendar zdravstvene smernice še vedno pravijo, da jajc kljub temu ne smemo uživati v prekomernih količinah.

Na drugi strani nekateri strokovnjaki zagovarjajo jajca kot zdravo živilo in pomemben vir vitaminov, zdravih maščob, mineralov in drugih hranil, ki ima približno 72 kalorij. Vemo pa, kako enostavno in hitro se jih da pripraviti za odličen zajtrk ali pa jih vključiti v vsakdanje kosilo. Še preden pa se odtrgate od računalnika in odvihrate v kuhinjo na ”jajček na oko” vas pozivamo, da kupujete domača (kmečka,bio,prosta reja) jajca in preberete članek do konca.

zdrava jajca
Tukaj je le nekaj razlogov, zakaj so jajca za vas dobra:
• Jajca vsebujejo mešanico omega-3 maščobnih kislin, cinka, vitamina B in joda. Ti zdravi elementi pomagajo pri utrujenosti in slabem počutju.

• Jajca so eden najboljših virov hrane, ki nam dajo velik zalogaj beljakovin v nizkokaloričnem paketu. Vitamin B12, ki ga vsebujejo v velikih količinah, pa naj bi pomagal proti mišičnim krčem.

• Znanstveniki so nedavno potrdili, da imajo ženske, ki pojedo veliko jajc, kar za 24% manjšo verjetnost, da zbolijo za rakom na dojkah.

• Jajca vsebujejo snov holin, ki poveča sproščanje acetilholina in tako pomaga ohranjati dober spomin. Acetilholin je nevrotrasmiter, ki v naših možganih pomaga priklicati informacije. Ob večji količini acetilholina je tako priklic informacij hitrejši in bolj učinkovit.

Nasvet: Najdite lokalnega kmeta, ki ima zunaj spuščene kokoši in jajca kupujte pri njem, saj imajo jajca poleg veliko omega-3 maščobnih kislin tudi več vitamina E. Jajca kokoši, ki se prosto gibajo na svežem zraku, vsebujejo veliko več omega-3 maščobnih kislin, kot »baterijske ali kokoši proste reje«.

kokosi
• Poskrbite, da se vam vid v starosti ne bo poslabšal! Jajca so bogat vir antioksidantov, le-ti pa močno zmanjšajo možnost za degeneracijo rumene pege in nastanka sive mrene. Pri tem pa je pomembno, da jajce pojeste v celoti, saj se antioksidanti nahajajo v rumenjaku.

• Tisti, s prekomerno telesno težo in bi radi shujšali, lahko vsak, bolj kaloričen zajtrk, zamenjate za kuhano ali pečeno jajce. Raziskovalci so odkrili, da so ljudje, ki so vsak dan za zajtrk jedi jajce, izgubili 65% več teže kot bi s katerokoli drugo prehransko dieto. Jajce vas bo namreč dobro nasitilo in tako boste preostanek dneva jedli manj kalorično hrano.

Sirotka
Peka mesa na žaru, škodljivosti in preventiva