inkontinenca je obvladljiva hartmann clankiPravilno zdravljenje inkontinence je pomemben korak k spremembi osredotočanja pozornosti s težav nazaj na uživanje v življenju.

Trpljenje za inkontinenco je več kot le nadležno – lahko negativno vpliva na vašo samozavest, zmožnost socializacije in splošno kakovost življenja.

Na srečo imamo, učinkovite načine zdravljenja za približno 75 odstotkov oseb z inkontinenco. Nekatere oblike inkontinence je lažje zdraviti kot druge, zato so možnosti zdravljenja odvisne od vrste inkontinence.

Zdravljenje stresne inkontinence

Stresna inkontinenca se pojavi pri aktivnostih, ki povečujejo pritisk v trebuhu, kot so kihanje, dvigovanje, kašljanje, smejanje, pihanje nosu in podobno. Pri ženskah lahko stresno inkontinenco sproži nosečnost, porod ali menopavza, pri moških pa povečana prostata ali pa se ta razvije kot posledica operacije urinarnega trakta. Stresna inkontinenca je precej pogostejša pri starejših zaradi starostne slabitve mišic medeničnega dna in mišic zapiralk mehurja in sečnice, kar velja tudi za pretežke in zelo debele osebe.

Stresno inkontinenco lahko pogosto učinkovito zdravimo z eno ali več sledečih metod:

Izguba teže

Prekomerna telesna teža lahko povzroči stresno inkontinenco zaradi dodatnega pritiska na mišice medeničnega dna. Izguba teže bo pomagala zmanjšati ta pritisk in izboljšala vašo sposobnost zadrževanja urina.

Krepitev mišic medeničnega dna

Dnevne vaje lahko okrepijo mišice medeničnega dna, ki jih uporabljate za prekinitev uriniranja, in vam pomagajo doseči boljši nadzor nad mehurjem in tudi črevesjem. Pri teh vajah (včasih jim pravijo tudi Keglove vaje) morate zategniti mišice medeničnega dna in jih za sekundo ali dve zadržati. Ko jih boste začeli delati pogosteje, je pomembno, da podaljšujete čas, ko jih zadržite, vse do 10 sekund. Idealno bi bilo, da te vaje izvajate trikrat dnevno.

Vaginalne kroglice

Nekateri fizioterapevti trdijo, da Vaginalne kroglice pomagajo okrepiti mišice medeničnega dna in izboljšati kontinenco pri ženskah. Vaginalne kroglice (imenovane tudi vaginalne uteži) lahko pomagajo izboljšati moč medeničnih mišic z izboljševanjem učinka vaj za mišice medeničnega dna.

Pesarji in vložki

Primerni so za ženske. Pesarje lahko vstavimo v vagino, da pomagajo podpirati mehur in preprečujejo uhajanje urina. Pesarji so lahko še posebej učinkoviti pri ženskah, ki imajo povešen mehur ali maternico, čeprav lahko pri nekaterih ženskah povzročajo draženje in okužbe. Za zdravljenje stresne inkontinence, na primer med igranjem športa, lahko uporabljamo tudi uretralne vložke, ki so podobni tamponom, le da jih vstavimo v sečnico. Pred uriniranjem morate vložek odstraniti.

Električna stimulacija

Če sami ne morete okrepiti mišic medeničnega dna, vam lahko pomaga električna stimulacija. Čeprav je marsikomu ta postopek neprijeten, je primeren tako za moške kot ženske. Pri njem vam v vagino ali anus vstavijo majhno sondo, ki ustvarja mišične kontrakcije z električnimi impulzi.

Zdravljenje urgentne ali prelivne inkontinence

Urgentna inkontinenca je nenadna, nujna potreba po uriniranju in nezmožnost zadrževanja urina do prihoda na stranišče. Urgentno inkontinenco običajno povzroči nehoteno krčenje mišice mehurja. Prelivna inkontinenca je uhajanje urina, ki ga povzroča ne povsem prazen mehur. Prelivna inkontinenca je običajno posledica nezmožnosti pravilnega praznjenja mehurja zaradi zapore, kot je povečana prostata ali povešen medenični organ.

Mnoge možnosti zdravljenja stresne kontinence so primerne tudi za zdravljenje urgentne in prelivne inkontinence. Druge možnosti zdravljenja urgentne in prelivne inkontinence vključujejo:

Sprememba prehranjevanja in izogibanje zaprtju

Zmanjšanje vnosa kofeina, alkohola in gaziranih pijač lahko pomaga zdraviti urgentno in prelivno inkontinenco z zmanjšanjem draženja mehurja. Prehranjevanje s hrano, bogato z vlakninami, preprečuje zaprtje, kar lahko prav tako pomaga. Zaprtje namreč povečuje pritisk na sečila, zaradi česar so lahko simptomi inkontinence bolj akutni.

Urjenje mehurja

Urjenje mehurja vključuje beleženja časov obiska stranišča in količine mehurja s ciljem razvoja individualnega načrta za krepitev mišic medeničnega dna in »urjenjem« mehurja za daljše zadrževanje urina. Ti programi običajno trajajo kakšne tri mesece, najboljše pa jih je izvajati pod nadzorom fizioterapevta ali specialista za kontinenco.

Uporaba zdravil za zdravljenje inkontinence

Za pomoč pri zdravljenju stresne ali urgentne/prelivne inkontinence vam lahko predpišejo različna zdravila. Vaš zdravnik ali specialist za inkontinenco vam lahko svetuje, katera zdravila bi bila za vas najboljša, in pojasni morebitne stranske učinke. Pri ženskah lahko na primer nanašanje nizke doze estrogenske kreme na vagino pomaga pomladiti tkivo pri sečnici in vagini ter pomaga izboljšati simptome inkontinence. Pogosti stranski učinki zdravil proti inkontinenci vključujejo suha usta, zaprtje in izčrpanost.

Operacije in intervencijske terapije lahko pomagajo

Poznamo vrsto kirurških posegov in intervencijskih terapij za zdravljenje inkontinence. Ti posegi so običajno namenjeni podpiranju ali dvigovanju mehurja ali sečnice in lahko vključujejo:

  •     Injekcije: Vbrizganje sintetičnega materiala v območje okoli sečnice lahko pomaga zapreti sečnico in zmanjšati uhajanje urina. Pri preveč aktivnih mehurjih lahko uporabimo tudi botoks;
  •     Podlaganje sečnice z mrežico: Podlaganje sečnice z mrežico je lahko učinkovito tako za moške kot za ženske. Mrežico vstavijo za podporo sečnici in kot pomoč pri tem, da ostane zaprta;
  •     Umetna mišica zapiralka: Gre za s tekočino napolnjen obroč, ki ga pri moških lahko vsadijo okoli vratu mehurja, da ohranja mišico zapiralko zaprto, dokler niste pripravljeni na odhod na stranišče. Da bi odprli mišico zapiralko, pritisnete na zaklopko, vsajeno pod vašo kožo.

Zdravljenje funkcionalne inkontinence

Fizična invalidnost ali težave pri razmišljanju in komunikaciji lahko povzročijo tako imenovano funkcionalno inkontinenco. Duševna prizadetost, ki jo povzroči demenca ali depresija, ali fizična invalidnost (priklenjenost na posteljo ali voziček) lahko povzročita inkontinenco, saj zdravstveno stanje osebi preprečuje, da pravočasno ali pa sploh pride na stranišče.

Osebe z zmanjšano mobilnostjo je težko hitro spraviti do stranišča (če recimo za hojo uporabljajo pripomoček ali trpijo za hudim artritisom). Nošenje oblek, ki zmanjšajo čas, potreben za slačenje hlač – recimo hlače in krila z elastičnimi pasovi – lahko pomagajo zmanjšati pogostost funkcionalne inkontinence.

Pri mnogih primerih funkcionalne inkontinence pa je najboljši ukrep reševanje težav z uporabo ustreznih izdelkov za inkontinenco.

Zdravljenje fekalne inkontinence

Fekalna inkontinenca je lahko rezultat poroda, degenerativne bolezni črevesja ali nevrološkega stanja (recimo Parkinsonova bolezen), ki vpliva na sposobnost možganov za pošiljanje sporočil črevesju. Če trpite za fekalno inkontinenco, imate na voljo številne možnosti zdravljenja:

  •     Povečajte zdrave črevesne navade: V prehrano vključite več vlaken in pijte več tekočin. V lekarnah lahko kupite vlakninske dodatke in jeste več sadja in zelenjave;
  •     Zdravila: Jemanje predpisanih zdravil, ki upočasnjujejo delovanje vašega debelega čreva in povečujejo vpijanje vode, lahko zmanjša fekalno inkontinenco;
  •     Vaje za krepitev medeničnega dna: Tako kot pri urinarni inkontinenci lahko močne mišice medeničnega dna pomagajo odpraviti fekalno inkontinenco;
  •     Urjenje mišice zapiralke: Pod nadzorom fizioterapevta ali specialista za kontinenco lahko izvajate vaje za urjenje mišice zapiralke in se uprete veliki potrebi, dokler ne pridete do stranišča;
  •     Operacija: Poznamo posege, s katerimi izboljšamo ali odpravimo fekalno inkontinenco. Ti vključujejo operacije, s katerim popravite poškodovano analno mišico zapiralko, jo podprete z mrežico ali jo zategnete tako, da vanjo vbrizgate materiale za njeno odebelitev. Druga možnost je vstavitev umetne črevesne mišice zapiralke, ki jo lahko odpirate in zapirate ročno.

Zdravljenje inkontinence zaradi nevroloških motenj

Nevrološke motnje, kot so Parkinsonova bolezen, multipla skleroza in Alzheimerjeva bolezen lahko motijo sporočanje med mehurjem ali črevesjem in možgani. Posledica tega je, da imajo lahko takšni bolniki urinarno ali fekalno inkontinenco, saj se možgani morda ne zavedajo, da sta mehur ali črevesje polna.

Zaradi narave številnih nevroloških motenj spremljajoče inkontinence ni možno vedno odpraviti. Obvladovanje inkontinence z uporabo najbolj vpojnih in diskretnih izdelkovza inkontinenco lahko pomaga tistim, ki trpijo za to vrsto inkontinence, tako kot njihovim skrbnikom, da bolje shajajo s tem stanjem.

Ker je vsaka oseba različna, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom, specialistom za inkontinenco ali zdravstvenim delavcem in določite najbolj primeren načrt vašega zdravljenja.

inkontinenca clanki slika