plavanje-rekreativno-plavanje-zdravo-plavanje

Plavanje je nedvomno zdrava rekreacija. Je vseživljenski šport, ki koristi celotnemu telesu. Vendar ste se kdaj vprašali zakaj plavate?

Za zdravje ? Za druženje s prijatelji? Zato, ker je tek boleč in utrujajoč? Ker imate radi vodo?

Kakršenkoli razlog ste izbrali vsak je definitivno dober. Plavanje nudi najboljšo rekreacijo. Poskrbeli boste za fizično in psihično ugodje.

Najboljše se plava v sladkih naravnih vodah in seveda v morju.

Pri ostalih športih so zelo obremenjeni sklepi medtem, ko je plavanje idealno. V vodi skorajda lebdite, delujejo skorajda vse mišice in teža je enakomerno razporejena.

Pri plavanju porabite približno 3 kalorije na kilo telesne teže na preplavan kilometer. Seveda govorimo o konstantnem aktivnem plavanju.

Tako, da če preplavate veliko kilometrov izgubite lahko veliko več kalorij kot pri enaki razdalji s tekom ali kolesarjenjem.

Tu so tudi psihološki učinki v dobrem smislu. Relaksacija in fokusiranje na plavanje sta izredno ugodna za vaše telo.

Odmislite vse skrbi in se fokusirajte na gibanje vašega telesa med plavanjem.

plavanje-v-bazenu

Ima pa tudi druge dobre lastnosti. Po raziskavah plavanje izboljšuje točnost, dviguje samodisciplino in samospoštovanje.

Nekaj nasvetov za boljše plavanje:

 

 1. Plavajte redno

Super bo, če boste plavali 2x do 3x na teden, uro ali dve. Telo se bo privadilo in konstantno boste vzdrževali kondicijo ter razmigali vse dele telesa. Držite se reda in naredili boste veliko za svoje telo in zdravje.

 

 1. Tehnika plavanja je pomembna

Osredotočite se na pravilno tehniko pri plavanju. Tudi, če boste plavali hitro z napačno tehniko boste samo izgubljali energijo brez učinka. Pojdite na plavalni tečaj oz. naj vas kdo nauči pravilne tehnike.

 

 1. Poskrbite tudi za sproščanje

Plavanje ni samo garanje. Vsaj enkrat na teden si vzemite plavanje bolj lahkotno in uživajte v vodi.

 

 1. Vedno se odrinite od stene bazena

Ob vsakem odrivu se boste dodobra razgibali in povečevali mišično moč vaših nog.

 1. Naravne vode

Plavanje v naravnih vodah in morju je boljše kajti voda ni klorirana in bolj prijazna koži. Ne pozabite pa tudi na tuširanje in nego kože, las po vsakem plavanju.

 

 1. Prehrana in hidracija

Poskrbite za zdravo in kvalitetno prehranjevanje pred in po plavanju. Vmes pa seveda ne pozabite na hidracijo z vodo, čaji oz. naravnimi sokovi. Alkohol in plavanje pa vsekakor ne sodita skupaj.

 

 1. Zaščitite oči

Kupite si dobra očala za plavanje. Kajti klor draži oči, slana voda v morju ravnotako zato morate poskrbeti za zaščito vašega dragocenega vida. Pred nakupom očal jih preizkusite le te Vam morajo dobro tesniti in se prilegati obrazu. Naj Vam ne bo odveč jih zamenjati, če vam le te ne bodo ustrezale.

 

 1. Plavajte z užitkom

Kot sem že dejal odmislite vse skrbi, osredotočite se na svoje telo in gibanje pri plavanju. Pomembno je tudi pravilno dihanje in vmesni počitek.

 

 1. Plavajte rekreativno

Čofotanje in welness namakanje je prijetno vendar, če boste želeli storiti nekaj za svoje mišice in celotno telo bo potrebno plavati rekreativno.

 

 1. Obutev

Morda se Vam bo zdela neuporabna vendar ko boste prvič padli na spolzki podlagi oz. Vas bodo obiskale glivice potem se boste spomnili, da bi bilo morda dobro imeti ustrezno obuvalo.

 

 1. Zaščita kože

Ne pozabite na škodljive sončne UV žarke.  Plavajte v dopoldanskem času oz. poznem popoldanskem in poskrbite za pravo izbiro zaščitnih krem, ki se v vodi ne sperejo.

morje

Ste vedeli?

V vodi nosimo zgolj desetino svoje kopenske teže, medtem ko je upornost vode kar dvanajstkrat večja v primerjavi z zrakom.

Glavna značilnost plavanja pa je seveda tudi ta, da nimamo trdnega oprijema s podlago, temveč moramo za ravnotežje in obstanek na gladini poskrbeti s pomočjo aktivnega sodelovanja. Zaradi vsega tega za premikanje v vodi torej porabimo precej več energije.

Skratka, rekreativno plavanje je zakon! Poskusite in boste videli.

Srca, pljuča in mišice Vam bodo hvaležne in še kilogrami bodo pričeli izginjati.

Po vsakem rekreacijskem plavanju pa se boste počutili kot prerojeni!

Hrana, ki znižuje slab holesterol
Popravimo svojo držo