infekcije zenskeAli je lahko intimna higiena eden od vzrokov za vaginalne infekcije? Ali lahko pravilna nega prepreči vaginalne težave? Spoznajte več!

Večina žensk ve oz. misli, da ve, kako mora skrbeti za svoj intimen predel. “Vagina se čisti sama”, “ne umivaj si svoje vagine z milom”, “nosi bombažno spodnje perilo” in “ vedno se briši od spredaj nazaj”. Če ustrezno negujete svoje intimno področje lahko preprečite težave ali pa to ljudje verjamejo. Vendar ali je resnično tako?

Vzroki infekcij in težav:

Dve najbolj pogosti vaginalni infekciji sta bakterijska vaginoza in glivična infekcija (poznana tudi kot kandida ali sor).
Če imate vaginalne težave je v večini primerov prisotna ena od teh dveh.

Bakterijsko vaginozo (BV) povzroča prekomerno razmnoževanje škodljivih bakterij v vagini.
Simptomi te infekcije so močan neprijeten vonj (podoben ribjemu) in tanek, sivkasto bel izcedek.
Na drugi strani glivično infekcijo povzroča prekomerno razmnoževanje glivic v vaši vagini ali intimnem predelu.
Najbolj pogost simptom sta gost, bel izcedek (podoben skuti) in vaginalno srbenje.

Obe infekciji sta dokaj neškodljivi, vendar sta lahko zelo neprijetni.  Simptomi bodo navsezadnje izzveneli, vendar to lahko traja nekaj časa. Na vašo srečo, lahko obe bolezni zdravimo z zdravili ali pa z naravnimi izdelki za intimno nego.
Kako lahko pomaga intimna higiena?
Četudi ni popolnoma jasno, kaj dejansko povzroča prekomerno razmnoževanje glivic ali bakterij, obstaja nekaj faktorjev, ki lahko vplivajo na možnost njunega razvoja.

Dokazano je, da je med njimi tudi intimna higiena. Zato smo Vam pripravili nekaj nasvetov za intimno higieno:

• Če bi želeli očistiti vaš zunanji intimni predel, zadostuje mlačna voda. Za občutek svežine lahko uporabite blago intimno sredstvo, na primer takšnega z naravnimi sestavinami in pravih pH.

• Poskrbite, da boste vedno osušili vaše intimno področje po tuširanju, kopanju ali plavanju.

• Nosite bombažno spodnje perilo in se izogibajte nošenju tangic.

• Potrudite se, da se ne praskate, če vas srbi.

Ali vaginalna higiena preprečuje vaginalne infekcije?
Nekatere ženske imajo korist od pravilne intimne higiene vendar se bodo pri drugih vseeno razvile infekcije.
Nepravilna vaginalna higiena lahko poveča tveganje vaginalnih težav.
Vendar na žalost pravilna intimna higiena ne bo preprečila vseh težav, ker večino vaginalnih infekcij povzročajo faktorji, ki niso povezani s higieno.
Dve najpogostejši vaginalni infekciji sta bakterijska vaginoza in glivična infekcija (poznana tudi kot kandida ali sor).

Vaginalna suhost: vzroki in zdravljenje
Vaginalna suhost se običajno povezuje z menopavzo, vendar imajo lahko ženske vseh starosti to težavo. Spoznajte več o težavah in o možnem zdravljenju!
Večina žensk bo na neki točki svojega življenja izkusila vaginalno suhost. To je lahko zelo neprijetno, ker lahko povzroči težave, kot so vaginalno srbenje, pekoč občutek in občutljivost.
Običajno ženske povezujejo vaginalno suhost z menopavzo. To ne drži popolnoma, ker se to lahko zgodi ženskam vseh starosti. Vendar je to pogost simptom med menopavzo. Obstaja pa tudi veliko drugih vzrokov.

Vzroki vaginalne suhosti
Obstaja veliko vzrokov za vaginalno suhost. Eden najpogostejših vzrokov je padec ravni estrogena. Estrogen je ženski hormon, ki podpira vaginalno zdravje z ohranjanjem normalne lubrikacije vaginalnih sten kot tudi elastičnost in ph. Ko padejo ravni estrogena, postanejo vaginalne stene manj elastične, bolj krhke in proizvajajo manj ‘lubrikanta’.
Zmanjšanje ravni estrogena ima več vzrokov. Eden od njih je menopavza, kot tudi nosečnost ali dojenje. Sevanje, kemoterapija in hormonska terapija lahko tudi vpliva na ravni estrogena, kar povzroči vaginalno suhost.
Na naravno lubrikacijo vagine lahko tudi vplivajo različne vrste zdravil, na primer proti prehladu in alergijam ter kroničnim nenalezljivim boleznim (diabetes&visok krvni tlak).

Suhost lahko spremljajo druge vaginalne težave kot so:
• srbenje
• pekoč občutek
• zbadanje
• občutljivost
• bolečina med spolnim občevanjem.

Kaj lahko pri vaginalni suhosti storimo sami?
Če upoštevamo, da obstaja toliko različnih vzrokov, je lahko zelo težavno najti pravilno obliko zdravljenja. Eno najpogosteje uporabljenih zdravljenj je dvig vaginalne vlažnosti bodisi z naravnimi geli ali lubrikanti. Drug način zdravljenja je dvig ravni estrogena.
V farmaciji lahko najdete različne proizvode za intimno nego, ki se razvrščajo od običajnih lubrikantov do proizvodov, ki obnavljajo naravno vlažnost vaše vagine. Poskrbite, da boste izbrali proizvod, ki vsebuje naravne sestavine, ki bodo ublažile vaše simptome in stimulirale vašo naravno vlažnost.
Kot smo že omenili je eno izmed najpogosteje uporabljenih zdravljenj dvig vaginalne vlažnosti bodisi z geli ali lubrikanti.

Vaginalne infekcije: vzroki, simptomi in zdravljenje
Vaginalne infekcije so zelo običajne in lahko povzročajo simptome kot so srbenje, neprijeten vonj in pekoč občutek.
Ali ste vedeli, da bo večina žensk na neki točki svojega življenja izkusila vaginalne težave? Če občutite srbenje, imate izcedek ali pordelost; ne skrbite niste sami.
Infekcije so glavni vzrok vaginalnih težav. Najpogostejši sta bakterijska vaginoza in glivična infekcija, poznani tudi kot sor ali kandida. Če niste prepričani, kaj povzroča vašo infekcijo ali če bi želeli vedeti več o zdravljenju, potem nadaljujte z branjem!

Bakterijska vaginoza
Bakterijska vaginoza (BV) se razvije, kadar je porušeno ravnovesje bakterij v vaši vagini. Običajno so neškodljivi laktobacili prevladujoče bakterije v vagini, vendar, če se BV razvije, se druge neželene bakterije začnejo prekomerno razmnoževati ter prevladajo nad laktobacili.
Simptomi bakterijske vaginoze lahko vključujejo:

• gnusen, ribam podoben neprijeten vonj (ki je lahko ostrejši po spolnem odnosu),
• tanek, sivkasto bel vaginalni izcedek,
• pekoč občutek v vagini (se stopnjuje po uriniranju),
• vaginalno srbenje.

Kaj povzroča bakterijsko vaginozo?
Točen vzrok porušenja vaginalne flore ni točno znan. Vendar obstaja nekaj faktorjev, ki lahko povečajo tveganje razvoja bakterijske vaginoze; eden takih je spolna aktivnost.
Če imate nezaščitene spolne odnose, se pH raven kislosti vaše vagine začasno poviša kot posledica sperme, ki je alkalna. To ni nujno škodljivo za vašo vagino, vendar lahko povišanje vaginalne pH ravni poviša tudi tveganje razvoja bakterijske vaginoze.
Zdravljenje in preprečevanje:

Jemanje odmerka antibiotika je najbolj običajna oblika zdravljenja bakterijske vaginoze. Antibiotiki so lahko učinkoviti, vendar imajo svoje slabosti in tveganje razvoja odpornosti na njih. Obstajajo tudi proizvodi za intimno nego, ki lahko pozdravijo bakterijsko vaginozo. Poiščite proizvode, ki optimizirajo vašo vaginalno floro; ti ne bodo samo zdravili BV, temveč tudi pomagali pri preprečevanju težav.
Vaginalna glivična infekcija

Glivična infekcija, poznana tudi kot kandida ali sor, je drug pogost vzrok vaginalnih težav. Povzroča jo prekomerno razraščanje glivic, po navadi Candide albicans.

Ni popolnoma jasno, zakaj in kako se pojavi glivična infekcija, vendar lahko sledeči faktorji igrajo ključno vlogo:
• jemanje antibiotikov
• uporaba kontracepcijskih tablet ali hormonska terapija
• oslabljen imunski sistem
• nosečnost
• diabetes


Vaginalna glivična infekcija lahko povzroča težave kot so:
• srbenje
• pekoč občutek v vagini (se stopnjuje med uriniranjem ali med spolnim odnosom)
• gost, bel izcedek (podoben skuti)
• vaginalna razdraženost
• vaginalna pordelost in oteklina zunanjega intimnega področja

Zdravljenje in preprečevanje:
Če želite pozdraviti vaginalno glivično infekcijo, imate več možnosti. Eno najpogostejših zdravljenj je uporaba zdravil proti glivicam (antimikotiki). Ti se lahko jemljejo oralno ali pa se nanesejo v vagino. Za večino žensk je te vrste zdravljenja kratkoročno zelo učinkovito. Vendar lahko povzroča stranske učinke, kot so slabost, glavobol ali bruhanje. Še več, veliko/večina žensk ima v nekaj mesecih ponovne težave zaradi glivic.

Obstajajo tudi proizvodi za intimno nego, ki so na voljo brez recepta. Takšni proizvodi bodo olajšali simptome glivične infekcije in ne bodo povzročili stranskih učinkov. Če razmišljate o uporabi teh proizvodov, izberite proizvod za intimno nego, ki vsebuje naravne sestavine, ki bodo ščitile vašo vaginalno floro.

10 nasvetov kako ohraniti zdrave zobe in dlesni
Vaginalno srbenje in bakterijska vaginoza