Aplikacija antibiotika

Antibiotik je kemijska spojina, ki povzroča smrt mikroorganizmov, kot so bakterije, glive in praživali oziroma zavira njihovo rast. Ločimo jih na antibiotike širokega spektra in antibiotike ozkega spektra. Prvi delujejo na mnogo različnih mikroorganizmov, drugi pa specifično na eno vrsto. Čeprav se antibiotiki uporabljajo že desetletja, večinoma preventivno in nepotrebno, pa se izkazujejo predpisani antibiotiki za večjo težavo kot nekateri mikroorganizmi. S prekomerno uporabo antibiotikov namreč mikroorganizmi razvijejo imunost in jih je tako še težje odstraniti.

PRIPRAVA ANTIBIOTIKOV: 

Pomembno je, da se najprej seznanimo z zdravnikovim naročilom. Po izbiri pravega zdravila preverimo rok uporabe. Prebrati moramo navodila in ugotoviti kakšne stranske učinke ima lahko antibiotik, katere so indikacije in kontraindikacije ter kako se ga pripravi. Večinoma se antibiotike razredči s fiziološko raztopino in se ga aplicira v obliki infuzije. Zdravilo VEDNO aplicira oseba, ki je to zdravilo tudi pripravila! Ko pridemo do pacienta, moramo le-tega informirati o zdravilu in možnih stranskih učinkih. Antibiotik v obliki infuzije nastavimo pacientu na I.V. kanal. Ne smemo pozabiti dokumentirati aplikacije.

PRAVILO 6P:

Pri pripravi in aplikaciji zdravila moramo biti pozorni na pravilo 6 P:

  • Pravo zdravilo
  • Pravi pacient
  • Pravi čas
  • Pravi način
  • Pravo dozo
  • Pravilno dokumentiramo

Torej pravemu pacientu moramo dati pravo dozo pravega zdravila ob pravem času na pravi način, na koncu pa moramo pravilno dokumentirati!

Literatura: 

Ivanuša A, Železnik D. Standardi aktivnosti zdravstvene nege. Maribor: Fakulteta za zdravstvene vede. 2008

Rozman M. et al. Zdravstvena nega 2. Maribor: Založba Pivec. 2006

Skela Savič B. et al. Teoretične in praktične osnove zdravstvene nege. Visoka šola za zdravstveno nego Jesenice. 2010

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja